Betulker boleh dapat insuran lebih murah lepas detariff ni?

Minggu lepas, AR dah letak perbandingan harga insuran untuk kereta office kami. Ternyata selepas detariffication pada 31 Jul 2017 itu hari, setiap insuran kompeni boleh memberikan kadar yang berbeza (walaupun ada yang sama) mengikut risiko yang perlu ditanggung.

Menurut Bank Negara dan PIAM, kadar insuran akan mengambil kira faktor seperti

  1. Umur Pemandu
    • Pemandu lebih muda akan dikenakan kadar yang lebih tinggi kerana lebih tinggi risiko kemalangan
  2. Claim terdahulu
    • Pemandu yang banyak claim akan dikenakan kadar yang lebh tinggi
  3. Lokasi
    • Kawasan bandar akan dikenakan kadar yang lebih tinggi kerana risiko kecurian dan kemalangan lebih tinggi dari luar bandar
  4. Safety Equipment kereta
    • Kereta yang mempunyai ciri2 keselamatan seperti ABS dan Airbag akan dikenakan kadar yang lebih rendah berbanding kereta tanpa ciri2 tersebut

Ok.. Jadi AR ingin menunjukkan perbezaan kadar insuran untuk kereta office iaitu Perodua Viva 850Ex Manual tahun 2010. Perbandingan kali ini hanya menunjukkan perbezaan kadar insuran pada tahun lepas (sebelum detariff) dan tahun ini (selepas detariff) dengan variable yang sama. Kereta yang sama, tuan yang sama, insured value yang lebih rendah dan kompeni Etiqa yang sama..

 Before Detariff (Tahun Lepas)  After Detariff (Tahun Ini)
Insured Value  RM14K   13K 
Basic Premium                611.80                676.60
Non Claim Discount 25% 30%
Basic Premium After NCB                152.95                202.98
Gross Premium Final                458.85                473.62
Discount                  45.89                  47.36
Premium After Discount                412.97                426.25
GST                  24.78                  25.58
Stamp Duty                  10.00                  10.00
Premium After GST                447.74                461.83

Dari jadual diatas, kadar yang kami bayar selepas detariff adalah RM461.83 yang lebih tinggi dari sebelum detariff sebanyak RM447.74.

Selepas membuat kajian lebih lanjut, terdapat berapa perubahan yang ketara iaitu kadar NCD dan insured value yang lebih rendah tahun ini. Jika kita melihat Basic Premium sahaja, nampak kadar selepas tariff adalah jauh lebih tinggi berbanding sebelum tariff. Dalam kes ini, Basic Premium untuk RM14K adalah RM611.80 untuk tahun lepas manakala untuk RM13K adalah RM676.60 untuk tahun ini selepas detariff.

Nampaknya detariff ini tidak membawa pengurangan kepada kadar insuran kereta ini. AR berasa agak hairan kerana sepatutnya insuran untuk kereta ini sepatutnya lebih rendah selepas detariff kerana risikonya lebih rendah dari average.

Jadi, AR cadangkan agar yall semua membuat homework sebelum memperbaharui insurance kereta kerana terdapat perbezaan yang ketara selepas detariff ini..

Jumpa lagi di masa akan datang..

 

Mesti compare insurance sebelum beli..

Hello yall semua.. Apa kabar? Harap2 semuanya sehat belaka dan sedang berkerja dengan sepenuh hati di pagi Isnin yang suram ni.. Hehehehe..

Hari ini, AR nak cerita sikit pasal beli insuran kereta.. Yall tahu kan, lepas 01 July 2017 itu hari, kadar insuran kereta dah dibebaskan dari tariff.. Jika sebelum ini, kadar insuran adalah sama sahaja dari mana2 kompeni, sekarang ini, kadar insuran tu boleh ditetapkan sendiri oleh insuran kompeni tu.. Jadi, setiap kompeni boleh set sendiri mengikut risiko pemandu, lokasi, komponen kereta dan lain2 faktor.. Kenapa gomen buat camni, itu nanti AR google dan letakkan kat writeup lepas ni ok…

Jadi, dengan de-tariffication ini, yall kena buat homework dulu sebelum beli insurance kereta ok… Sebab setiap kompeni akan bagi kadar yang berbeza.. Tak caya? Cer tengok bawah ni..

AR tengah cari insuran kereta untuk kereta opis ni.. Kereta ini 2010 Perodua Viva 850MT.. Register bawah nama director perempuan yang dah 40+.. Tiada claim dalam 2 tahun ini.. Market value dalam RM12K kalau ikut mudah.my…

Kat bawah ni, kadar insuran yang AR dapat dari website insuran kompeni sendiri.. Macam banyak bezanya kan.. Nombor digenapkan ke RM terdekat untuk jimat ruang)

Item  Axa Affin  Kurnia Takaful Malaysia  Berjaya Sompo  Ikhlas  RHB  Zurich  AIG  (15K)  Etiqa (13K)
Base Rate 560   616  588  616   560 559 559      560   676
NCD (30%) 168   185 176  185 168   168 168 168 203
Gross Amount  392 431     412 431 392 391 391    392     473
Discount     39    43     47
After Discount   353     431  412 388 392   391 391   392 426
GST (6%)     21    26    25  23      24    23         23    24       26
Stamp Duty   10      10   10     10    10    10     10  10    10
Net Amount   384 467 447  421 426  424   425   426 462

Yang paling murah ialah AXA Affin yang nak charge RM384 manakala yang paling mahal ialah Kurnia Insurance sebanyak RM467.. Banyak beza RM83 tu, boleh buat makan satay kat Kajang naik MRT..

Tapi yang mengarutnya ialah AIG dan Etiqa sebab depa nak coverage yang lebih tinggi.. AIG nak minimum RM15K manakala Etiqa nak RM13K padahal dulu boss beli Viva ni pun baru RM12.5K 4 tahun lepas…

Jadi, yall kena buat homework sikit sebelum renew insurance sebab memang boleh jimat duit kalau rajin sikit.. Sementara tengok Nasi Tak Dingin, Pinggan Tak Retak tu yall boleh key in info kat website depa nak tengok rate insuran ok…

Jumpa lagi di nota yang akan datang hokeyyyyy….

p/s… Tetiba teringin nak makan Ayam Mee

 

Yall ada terbaca artikel yang ini tak?

Hi yall… Apa khabar semua.. AR harap yall semua sihat sentiasa dan dah recover dari demam beraya dan open house.. Nampaknya ada yang seluar raya itu hari dah tak muat dah tu… hehehehe..

Sebenarnya AR kurang idea sikit seminggu dua ni nak tulis pasal kereta… Tapi dah jadi job pulak kan.. So kenalah tulis sikit otherwise boss bising plak..

AR dah jumpa satu blog nama http://driving-school.com.my yang sangat menarik. Ianya dah bermula sejak 2009 dan banyak bercakap mengenai lesen memandu dan hal-hal berkaitan…

AR pun suka blog tu sebab itu hari depa ada tulis pasal https://mytayar.com gitu.. Kalau yall nak baca, cer terjah kat sini…

Senarai Harga Tayar Kereta 2017 Untuk Semua Model Kereta

 

Yall tahu cara check minyak enjin tak?

Itu hari, sedang AR jalan-jalan cari makan kat area Sungai Buloh, tengok ada akak tengah menung tepi jalan dekat kereta Proton Gen2 nya.. AR stop kejap tanya dia kalau dia perlukan bantuan.. Dia cakap kereta dia tetiba mati enjin..

Bila AR pergi depan kereta dia, bau hangit menusuk hidung macam bau enjin panas melampau.. AR suspect kereta akak tu jem sebab minyak hitam dah abis.. Bila tengok dalam engine bay pun, nampak kesan minyak enjin meleleh..

Tak boleh nak tolong akak tu apa-apa kecuali suruh dia panggil tow truck. So, hari ini AR letak video youtube ni mengenai cara check level minyak hitam dalam kereta yall.. Semoga yall tak jadi macam akak tu juga.

Berapa angin nak isi dalam tayar ni?

Itu hari AR tengok ada makcik kat Petronas tengah nak pam angin tayar keretanya.. Makcik tu macam blur jer tengok meter kat pam tu.. Lepas makcik tu berlalu, AR pun bawak kereta nak pam angin gak.. Punyalah terkejut sebab meter kat pam angin tu menunjukkan 300 kPa.. Agaknya makcik tu dah pam 300 kPa kat Kancil dia la kot… Mesti terasa semua batu atas jalan masa drive tu..

So, hari ini, AR nak habak kat y’all berapa angin nak isi dalam tayar kereta sendiri. Pada setiap kereta, ada sticker kat frame pintu driver yang menunjukkan pressure angin yang sepatutnya. Cuba y’all tengok dua gambar ni.

 

Lain kereta, lain pressure yang diperlukan. Jadi y’all boleh isi angin mengikut yang tertera kat sticker ni… Contohnya, untuk kereta putih ni 200 kPa dan untuk kereta merah 220 kPA. Senang kan…

Tapi y’all kena tahu, pressure ini masa tayar sejuk iaitu baru berjalan kurang dari 5km.. Kalau lebih 5km, tayar dah panas dan pressure akan naik. Selalu AR tambah lagi 15kPa kalau pam masa tayar dah panas…

Tapi apa pentingnya pressure tayar yang betul ni? Satu, tayar kita akan makan sekata. Dua, penggunaan petrol akan berkurangan. Tiga, tayar akan mencengkam. Empat, pemanduan menjadi lebih selesa.

Selamat memandu semua…

Pernah dengar pasal teksi wanita untuk wanita?

Ni AR nak info sama y’all ni.. y’all mesti dah biasa pasal perkhidmatan uber dan grab kan sebagai alternatif kepada teksi kat Kolumpo ni. Rupanya ada perkhidmatan ala2 Uber yang AR baru tahu yang mana semua pemandunya adalah wanita. Dan mereka hanya menyediakan perkhidmatan untuk wanita sahaja.

Bagus juga perkhidmatan ini sebab ianya akan memberikan lebih keselamatan dan keselesaan kaum wanita. AR pun pernah naik grab yang drivernya hanya memakai seluar pendek menunjukkan kakinya yang berbulu. Serious seriau.

Kalu y’all nak try depa ni, y’all pergi ke http://ridingpink.com dan nanti bagi feedback sini. AR pun tak boleh nak try service depa ni..

 

Beli 2 tayar baru sahaja, letak belakang atau depan?

Sekarang ini, ramai customer yang beli 2 tayar baru sahaja sementara tunggu lagi 2 tu abis bunga. Bila customer telepon AR, kita cakap kat customer yang tayar baru tu letak kat gandar belakang. Selalunya customer cakap, bukan ker kena letak depan sebab nak brek makan gitu.

Sebenarnya, memang kena letak tayar baru kat belakang sebab tayar belakang yang selalu hilang grip masa jalan basah dan sedang membelok. Tak kisah samada kereta tu Front Wheel Drive, Rear Wheel Drive atau 4 wheel drive. Kalau kereta no wheel drive, tak payah tayar langsung pun boleh.. hehehehe..

Kalau tak caya, meh sini tengok video ni dari depa yang terer pasal benda ni..

 

Tanpa Rela, Aku Terpaksa

Hi yall.. Ahmad Radhi sini.. Panggil jer AR.

Sebenarnya, boss dah lama suruh kita orang buat blog pasal kereta letak kat website ni. Tapi kita orang buat derk jer sebab bukannya apa, kita orang ni bukannya mekanik kereta ker apa. Karang cerita pasal kereta ker tayar ker, kot salah siapa yang malu?? Boss jugak kan..

Tapi apakan daya, boss paksa AR gak.. So kita try jer la.. Mana tahu kot kot AR boleh bagi yall semua paham sikit-sikit pasal kereta ni.. Dulu AR pun blur gak pasal kereta ni.. Tapi sekarang paham lah sikit-sikit.. Takat sembang untuk elakkan kena tipu cukup la.. Harap yall pun pun boleh belajar serba sedikit dari blog ini pelan-pelan.

Tapi yall jangan tanya soalan technical sama AR.. Tu yall pergi tanya mekanik terus.. Hehehehehe…

Jumpa lagi dalam next post ok….