Facebook Login dan Data Privacy

Hello yall… Lama betul AR tak menulis di blog ini.. AR macam tetiba busy sangat pulak 2 bulan ini.. Ketandusan idea pun yer jugak…

Yall mesti pernah terbaca kes kebocoran data di facebook dalam kes Cambridge Analytica kan.. Sebenarnya, kalau yall perasan, facebook mempunyai banyak data mengenai yall.. Apa yall suka, mana yall pergi, sapa kawan yall… Ini semua facebook tahu sebab yall sendiri dengan rela hati menghupdate status kan.. Kawan yall yang takde facebook pun depa boleh tahu..

Anyway, nampaknya ada apps yang boleh access data yall ini.. Inilah yang terjadi dalam kes Cambridge Analytica ini yang mana mereka membuat iklan yang hanya bersangkutan pasal yall sahaja.. Ini semua power facebook yang ramai yang ambil tahu pun.. Salah satu cara facebook boleh tahu apa yall suka adalah dengan menggunakan data website yang menggunakan facebook login.. Contohnya, kalau yall guna akaun facebook untuk access mytayar.com, facebook pun tahu yall suka pasal kereta camtu…

Memandangkan perkara camni boleh berlaku, kami di mytayar.com merasakan facebook login ini akan membolehkan facebook access data yall tanpa disedari.. Dengan itu, kami telah menyahaktifkan facebook login di mytayar.com… Ok kan..

Ok berjumpa lagi dimasa akan datang…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *