Dah nak kena tukar ke ni?

Hello semua.. AR nak cerita pasal tips untuk menentukan samada anda memerlukan tayar yang baru.

Mungkin ramai yang tidah menyedari fakta ini tetapi tayar adalah satu-satunya bahagian kereta yang menyentuk permukaan jalan. Dan pastinya, ianya sepatutnya mendapat perhatian yang sangat serious dari kesemua pemandu. Tapi malangnya, AR nampak ramai pemandu mengabai keadaan tayar kereta mereka malah mereka lebih pentingkan faktor kecantikan kecantikan dari keselamatan.

Tayar yang berkualiti dan yang diselenggara dengan baik boleh menyumbang kepada keselamatan anda, meningkatkan ekonomi bahan apai, pengendalian yang sempurna dan dapat berhenti dalam apa-apa keadaan jalan. Selain dari itu, ianya dapat memberikan keselesaan dan kualiti perjalanan yang lebih baik.

Melangkah ke kedai penjual tayar di kawasan anda pastinya pengalaman yang luar biasa kerana terdapat terlampau banyak faktor yang difikirkan. Jenama, model, pembuatan, komposisi dan harga. Jadi kami di mytayar telah cuba memberikan info-info penuh mengenai tayar untuk analisa yall.

Dibawah ini, AR letakkan tips-tips untuk yall ikuti.

1. Lakukan pemerikssan visual secara cepat secara berkala. Sekiran anda melihat pattern kehausan yang berbeza-beza, dinding sisi retak, atau sebarang perubahan warna atau menonjol; sudah sampai masa untuk anda membeli tayar yang baru.

Sekiranya tayar anda sudah berusia lebih dari 6 tahun, pertimbangkan untuk menggantikannya walaupun kelihatan masih OK kerana getah merosot dengan pendedahan kepada oksigen.

2. Pastikan kereta anda didalam keadaan yang baik. Lihat tahap kehausan bunga tayar tidak sekata yang disebabkan oleh masalah misalignment atau suspension. Sekiranya anda menggantikan tayar yang baru ke kereta yang mengalami masalah misalignment atau suspension, tayar yang baru itu tidak akan dapat bertahan lama.

3. Semak saiz tayar kereta anda di dalam manual pemilik dan maklumat placard. Maklumat ini diwajibkan dibawah undang-undang dan dipasang terus ke tepi pintu, pos pintu, pintu petak sarung tangan atau di dalam boot kereta anda.

4. Ok.. Sekarang dah baca saiz tayar dah.. Tapi apa yang derang tulis tu? Tulisan-tulisan ditepi tayar itu adalah sebahagian daripada kod standard untuk memberikan info tayar.

Contoh tanda sisi tayar – 185/55R15 81H

• Kod nombor tiga digit ialah lebar tayar (dalam milimeter) dari pinggir sisi-sisi tepi.
• Kemudian, nombor dua digit yang merupakan nisbah aspek tayar, atau nisbah ketinggian kepada lebar.
• Seterusnya, satu huruf, huruf “R” yang menunjukkan tayar itu adalah radial tyre.
• Kemudian, satu lagi nombor dua digit, iaitu diameter roda yang sesuai untuk tayar.
• Seterusnya, nombor dua atau tiga pilihan. Ini adalah nombor indeks beban tayar. Jangan memasang tayar dengan nombor indeks beban yang lebih rendah daripada yang disyorkan.
• Seterusnya, satu surat. Inilah kadar kelajuan tayar. Ikut cadangan pengeluar anda. Anda hanya perlu menaik taraf ke penarafan kelajuan yang lebih tinggi jika anda telah mengubah suai kenderaan anda untuk kegunaan trek.

5. AR tahu ramai pemilik kereta yang menukar rim mereka sebaik sahaja mereka mendapat kereta. Namun demikian, AR selalu melihat mereka hanya memilih rim tersebut dari sudut kecantikan sahaja tanpa menghiraukan aspek teknikal. Seperti contoh, rim aftermarket ini selalunya dibuat sebagai pengganti universal kepada semua jenis kereta. Jadi ukurannya adalah kurang sesuai dengan kenderaan anda. Sebagai contoh, offset dan said centre bore adalah berbeza untuk Proton Saga dan Perodua Myvi meskipun kedua-duanya menggunakan rim berdiameter 14″. Lakukan penyelidikan yang serius sebelum membuat keputusan menukar rim itu, dan berhati-hatilah untuk tidak mengorbankan pengendalian dan keselamatan yang terlalu banyak untuk penampilan.

6. AR cadangkan yall membeli set lengkap dan sepadan. Dengan menggantikan semua empat tayar sekaligus, anda akan dapat mengekalkan tayar anda dengan lebih baik. Elakkan dari tabiat menggunakan tayar yang berbeza digandar yang sama. Oh ya.. jika anda hanya menukar 2 tayar baharu, pastikan tayar baru itu diletakkan di gandar belakang.

7. Pertimbangkan membeli melalui Internet (lebih baik beli di mytayar sahaja). Yall boleh menjimatkan wang membeli di online sahaja kerana harganya terbuka dan ini dapat mengelakkan anda ditipu.

AR tahu sekarang ini, ramai yang mengeluh dengan kesempitan wang dikala ekonomi negara kurang baik. Semuanya nak cari tayar harga murah.. Setiap hari kami dapat request dari pengguna “Cheap tyres… Tayar murah”.. Tapi yall tahu, kami di sini tak menjanjikan tayar murah.. Kami janjikan tayar pada harga kompetitif untuk yall pilih sendiri.. Apa tayar yang yall nak? Michelin ada, Bridgestone ada, Continental ada, Goodyear ada, Hankook ada, Viking pun ada.. Datang jer anytime ok.. Kami jenis tak kacau orang masa yall datang browse pukul 3 pagi sekali p

Sapa yang BM kurang tu, meh sini baca english version…

Perhaps many are unaware of this fact but the tires are the only part of the car that touch the surface of the road. And of course, it should get very serious attention from all the drivers. But unfortunately, many drivers ignore the condition of their car tires as they place more importance to the look.

Quality and well-maintained tires can contribute to your safety, improve the fuel consumption, better handling and stop in any road conditions. In addition, it can provide better travel quality and comfort.

Talking to tire vendors in your area is certainly a challenging experience because there are too many factors to think about. Brand, model, manufacture, composition and price. So we at mytayar tried to provide the full info about tires for analysis.

Below, AR put the tips to follow.

1. Periodically perform visual examinations of the tires. If you notice different patterns of wear, cracked side wall, or any color changes; It’s time for you to buy a new tire.

If your tire is over 6 years old, consider replacing it even though it looks OK because rubber deteriorates with exposure to oxygen.

2. Make sure your car is in good condition. Uneven tire wear may be caused by misalignment or suspension problems. If you replace a new tire of a car with misalignment or suspension problem, the new tire will not last long.

3. Check the size of your car tire in owner’s manual and placard information. This information is required under the law and installed at the edges of the door, door post, glove door or in the boot of your car.

4. Ok .. Now read the size of the tire.. Tire posts are part of the standard code to provide tire info.

Examples of tire side marks – 185 / 55R15 81H

• The three digit number code is the width of the tire (in millimeters) from the edge to edge.
• Then, the double digit number that is the aspect ratio of the tire, or the height ratio to the width.
• Next, one letter, the letter “R” indicating the tire is a radial tire.
• Then, another double digit number, which is the tyre diameter.
• Next, the number two or three options. This is the tire load index number. Do not install tires with lower load index numbers than recommended.
• Next, one letter. This is the speed rating of the tire. Follow your manufacturer’s recommendations. You only need to upgrade to a higher speed rating if you have modified your vehicle for the use of the track.

5. AR knows many car owners change their rims as soon as they get the car. We always see that they only choose the rim from the point of beauty only rather than technical aspects. This aftermarket rim is often made as a universal substitute for all types of cars. So the size is less suitable for your vehicle. For example, the offset and center bore size is different for Proton Saga and Perodua Myvi even though they use a 14 “diameter rim. Do serious research before deciding to change the rim, and be careful not to sacrifice too much handling and security for appearance.

6. AR recommend yall buy a complete set and match. By replacing all four wheels at once, you will be able to keep your tires better. Avoid the habit of using different tires in the same way. Oh yes .. if you just change 2 new tires, make sure the new tires are placed on the rear axle.
 
7. Consider buying through the Internet (preferably buy at mytayar only). Yall can save money online just because the price is open and this can prevent you being cheated.

AR knows right now, many are complaining about the hardships. All are looking for cheap tire tires .. Everyday we get requests for “Cheap tires … Cheap tires” .. But we are not promising cheap tires .. We promise tires at competitive prices for yall to select yourself .. Michelin is here, Bridgestone is here, Continental is here, Goodyear is here, Hankook is here, Viking is here ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *