Pentingkah Flood Coverage dalam Insuran Kereta ni?

Yall mesti pernah video bawah ni di youtube kan. Kejadian kereta Perodua Kelisa yang mengharung banjir di Kuala Lumpur bulan September 2020 yang lepas menunjukkan kebolehan kereta itu meranduk air banjir yang agak tinggi. Mungkin kerana namanya Kelisa, ianya mempunyai kebolehan untuk berenang seperti ikan kelisa.

Malangnya tak semua kereta ada kebolehan untuk meranduk air. Oleh kerana kejadian banjir kilat semakin kerap berlaku di Malaysia terutamanya di Kuala Lumpur, ramai orang telah terperangkap didalam banjir kilat ketika mereka sedang memandu ataupun ketika kereta mereka sedang diparkirkan. Ada banyak kejadian dimana kereta telah ditenggelami air di parkir terbuka dan juga tertutup.

Pertama sekali, sekiranya anda mendapati jalan dihadapan anda mengalami kenaikan air banjir kilat, anda hendaklah menghentikan perjalanan dan menunggu sehingga air itu surut dan jalan itu selamat digunakan semula.

Amatlah tidak digalakkan anda untuk memandu kereta apabila air banjir itu melebihi paras 6 inci kecuali ianya dibenarkan secara nyata oleh pengeluar kereta anda. Walaupun kedalaman air itu hanya 6 inci, kereta anda mungkin akan mati didalam air kerana percikan air mengenai alat-alat elektronik kereta itu. Jika air banjir itu pula bergerak dengan laju, sangat tidak digalakkan untuk meranduk air banjir itu dengan kereta kerana kemungkinan kereta anda dihanyutkan arus deras itu sangat besar.

Oleh itu, jika anda boleh mengelak kereta anda ditenggelami air, elakkan selagi boleh, ok?

Tetapi, tahukah anda bahawa kerosakan yang dialami kerana kereta ditenggelami banjir tidak akan dibayar kos pembaikannya oleh syarikat insurance. Jadi, ramai yang telah terpaksa mengeluarkan kos yang besar untuk membaik pulih kereta yang telah ditenggelami air banjir.

Insurance 1st party atau 3rd party tidak akan membayar kos pembaikan kerosakan yang disebabkan oleh air banjir. Anda harus membeli dan membayar kos tambahan untuk perlindungan “Flood and Storm Extension” yang ditawarkan oleh setiap syarikat insuran/takaful di Malaysia. Sekiranya anda membeli perlindungan tambahan ini, kos pembaikan kerana kerosakan disebabkan banjir akan ditanggung oleh syarikat insuran anda. Tetapi harus diingatkan kadar premium dan perlindungan berbeza-beza diantara satu syarikat insuran kepada syarikat yang lain. Jadi anda harus bijak untuk membuat perbandingan untuk mencari perlindungan yang terbaik untuk diri anda.

Kalau nak renew insuran kereta dengan flood coverage pakai mytayar.com pun boleh. Hantar sahaja whatsapp ke 0107782927 kata nak renew insuran. Kami mempunyai rakan agensi insuran yang handal-handal yang boleh membantu anda.

Bahaya Tidur didalam Kereta

Seminggu lalu, kita dikejutkan oleh berita kematian 3 remaja wanita didalam kereta di sebuah station petrol di Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) dekat Samagagah. Seorang dari mangsa dilaporkan didalam keadaan kritikal ketika itu dan diberitakan didalam keadaan stabil ketika ini..

Didalam berita itu, dinyatakan bahawa 4 remaja itu telah tidur didalam kereta kerana berasa agak penat. Malangnya, mereka telah didapati mengalami keracunan gas Karbon Monoksida yang telah mengorban mereka.

Kami di https://mytayar.com mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa.

Mytayar.com Usaha Anak Malaysia

Hari ini, 16 September 2020, adalah Hari Malaysia yang ke 57. Kami mengucapkan Selamat Hari Malaysia kepada yall semua.

Sebelum kita bermula, mari kita belajar apa maksudnya Hari Malaysia ini. Kenapa ianya berbeza hari dan tahunnya dari Hari Kemerdekaan.

Hari Malaysia adalah hari peringatan mengenai penubuhan negara Malaysia pada 16 September 1963. Pada hari tersebut, telah diisytiharkan pergabungan Malaya (Negeri-negeri di Semenanjung Tanah Melayu), Sabah, Serawak dan Singapura untuk membentuk sebuah negara baru bernama Malaysia.

Walaupun pada mulanya ianya pemimpin-pemimpin ingin mengisytiharkannya pada 31 Ogos 1963 iaitu pada hari menyambut Hari Kemerdekaan yang 6, namun beberapa halangan dari negara luar seperti Indonesia dan Filipina serta halangan dari Kelantan telah melambatkan pengisytiharan itu selama 16 hari. Walau bagaimanapun, Perjanjian Penubuhan Persekutuan Malaysia telah pun ditandatangani oleh wakil-wakil kerajaan British, Persekutuan Tanah Melayu, Sabah, Sarawak dan Singapura untuk menubuhkan Malaysia pada 31 Ogos 1963.

Akhirnya, pengisytiharaan telah dibuat pada 16 September 1963. Namun, hari ulangtahun ini tidak mendapat perhatian sehingga tahun 2010 bila ianya diisytiharkan sebagai hari bersejarah dan yang paling penting, sebagai hari cuti umum.

Seperti yang yall semua tahu, tahun 2020 ini sangat mencabar untuk seluruh dunia. Wabak Covid 19 masih melanda dan masih ada negara yang masih belum berjaya mengawal tahap infeksi dikalangan rakyatnya. Malaysia sangat bertuah kerana dengan usaha dari pihak kerajaan dan rakyat yang berdisiplin, wabak Covid 19 ini dapat dikawal dengan agak berjaya.

Dengan kawalan pergerakan yang pelbagai tahap dan penutupan sempadan negara, ianya menimbulkan satu semangat di kalangan rakyat negara ini. #kitajagakita dilaungkan dimerata tempat. “Support Local Buy Local” menjadi tema dimasa kini. Bunyi laungan dan tema ini sangat indah pada hari ini, Hari Malaysia.

Kami juga berbangga bahawa didalam dunia e-commerce, mytayar.com adalah satu hasil dari anak Malaysia membantu peniaga tayar anak Malaysia untuk yall anak-anak Malaysia.

Dari hari pertama website mytayar.com dilancarkan, kami sudah mendukung idea “Support Local Buy Local” ini. Lihat sahaja website kami dan yall perlu meletakkan lokasi yall supaya website menunjukkan harga dari workshop-workshop yang berhampiran sahaja.

Nak cari tayar murah, tayar mahal, tayar bagus ker apa, datang sahaja ke https://mytayar.com ni ok. Nak cap apa semua ada. Tayar Michelin, Goodyear, Bridgestone, Dunlop, Hankook, Yokohama, Continental, Viking ngan tayar China pun ada ok. Mai ramai tengok-tengok harga dulu. Kalau ok, boleh beli. Kalu tak ok, tekan X close window tu.

Akhir kata, AR mengucapkan “Selamat Hari Malaysia” kepada yall semua. Semoga hari yall semakin ceria.

#kitajagakita #Supportlocalbuylocal

Cara Beli Petrol di Petronas Guna SETEL apps

Hari ini AR nak tulis pasal cara membeli petrol di Petronas dengan guna SETEL apps ni. Tapi sebelum AR start, nak kena beritahu dulu yang blog post ini tidak dibayar oleh sesiapa pun dan ianya ditulis menggunakan pengalaman sendiri untuk kemudahan yall diluar sana.

Gambarajah 1

Sebenarnya AR pun baru guna apps Setel ni lepas tengok iklan bersepah ditepi highway. Jadi dalam hati kata, mungkin ianya lebih memudahkan untuk urusan kita seharian. Jadi jom kita mula ok dan disini AR letakkan screenshots telepon untuk jadi panduan yall semua.

Pertama sekali, yall kena tahu yang Setel ni macam e wallet macam Boost, TNG E Wallet, Grab Pay dan lain-lain jugak. Tetapi nampaknya penggunaan Setel ini masih terhad kepada stesen petrol Petronas sahaja.. Sighhhhh…

Mula-mula yall kena download apps Setel ni dari play store atau apps store. Lepas dah install, kena complete kan personal details cam NRIC number, telefon number, nama dan email. Lepas tu, kalau dah ada Mesra card yang register dengan NRIC yang sama, boleh link kan kad Mesra tu dalam Setel. Jadi points akan masuk terus dalam akaun Mesra kalau guna Setel. Kalau tak ada kad Mesra lagi pun tiada masalah sebab boleh register akaun Mesra baru dalam apps.

Gambarajah 2

Bila dah install tu, yall kena topup akaun Setel ni. Dia bukan bagi kita hutang untuk isi petrol ok. Untuk topup Setel ni, boleh guna credit card atau pun guna internet banking. Yall boleh topup berapa yall nak guna sekarang dan dimasa hadapan. Ada beberapa jumlah yang dia letak terus situ supaya senang tapi kalau nak jumlah lain, tekan Other dan letak jumlah tu sendiri. Sila abaikan baki RM0 dalam akaun Setel AR tu ok.

Lepas bank yall approvekan online payment tu, nanti jumlah baki di Setel akan tambah sebanyak jumlah topup yall tu.

Kalau nak lagi mudah, yall boleh setup auto topup akaun Setel ni dengan link kan credit/debit card kat dalam apps ni. Jadi tak pening nak topup sendiri bila baki dah rendah. Tapi AR tak buat sebab takut phone hilang dan orang boleh isi petrol guna apps Setel kita. Jadi terpulang pada yall mana yang lebih mudah atau selamat.

Gambarajah 3

Lepas tu, bila nak isi minyak, yall terus jer pergi ke stesen Petronas. Ingat tahu, Petronas sahaja… Shell, Petron, Caltex semua tak boleh ok..

Apps ini memerlukan gps coordinate telefon jadi location detection mesti on di phone yall tu… Bila dah sampai pam tu, yall kena tengok number kat pump tu.. Kat atas pam tu ada tulis ok… Macam kat Gambarajah 3, apps tahu AR di Petronas NKVE dan AR pilih pam no 13.

Lepas tu, yall boleh pilih berapa ringgit nak isi. Nak isi pakai kiraan liter pun boleh. Nak isi full tank pun boleh. Tekan jer butang yang berkenaan.

Lepas tu, lepas confirmkan jenis minyak yang diperlukan, tekan butang “Pay RMXX” tu ok macam Gambarajah 4. Oooo… Mesti ada data tahu kalau nak guna apps Setel ni.

Gambarajah 4
Gambarajah 5

Nanti dalam Setel akan ada message kata “Start Refueling Now” seperti di . Ini maksudnya yall boleh keluar kereta dan isi minyak macam biasa.

Kena ingat jangan bawa phone keluar ketika mengisi minyak atas faktor keselamatan. Letak je phone dalam kereta semasa mengisi minyak.

Gambarajah 6

Bila dah habis isi petrol, yall boleh masuk kereta macam biasa. Setel akan update kata “Fuelling Completed” macam gambarajah 6 dan 7 ini.

Gambarajah 7

Yall boleh lah meneruskan perjalanan yall ok.

Senang tak?

Setelah menggunakan Setel ini beberapa kali, disini AR terangkan apa kebaikan dan kekurangan Setel ni.

KebaikanKekurangan
Mudah nak isi minyak
Tak perlu beratur di kaunter nak bayar dan tunggu pakcik depan tu cari duit dalam wallet
Touchless payment jadi selamat especially time covid19
Ada resit dan data di apps kalau nak guna untuk claim company dan lain-lain
Hanya boleh guna di stesen minyak Petronas sahaja. Nak guna untuk beli KFC pun tak boleh.

Sekarang kita dah tahu cara nak isi petrol guna Setel ni. Kalau yall nak cari tayar murah, tayar bagus, tayar mahal, tayar budget.. Yall pergi jer ke https://mytayar.com untuk cari. Apa cap yang yall nak semua ada. Ada Michelin, Continental, Goodyear, Bridgestone, Hankook, Viking, Yokohama semua ada.. Harga cun-cun kita letak kat website untuk yall cari ok… Nak mai website pukul 2pagi pun boleh..

Tahap Kepuasan Pelanggan mytayar.com yang Tinggi

Didalam apa-apa perniagaan, kepuasan pelanggan adalah salah satu perkara utama yang mesti dicapai. Sekiranya pelanggan tidak berpuas-hati dengan barangan dan perkhidmatan yang diberikan, sangat sukar untuk perniagaan itu untuk terus berkembang.

Didalam negara ini, selalunya pengguna sangat jarang meluahkan rasa ketidakpuasan hati mereka secara terang-terang tetapi mereka lebih selesa untuk memberitahu rakan dan saudara mereka supaya tidak menggunakan produk dan perkhidmatan yang disediakan oleh sesebuah perniagaan. Malah, mereka lebih selesa untuk berhenti dari terus menggunakan produk dan perkhidmatan tersebut. Pengguna akan diam-diam akan beralih kepada pesaing yang lain.

Di mytayar.com, kami telah cuba sedaya upaya untuk menyediakan perkhidmatan online dan offline yang terbaik untuk anda pelanggan kami. Kami telah meletakkan service standard yang tinggi kepada diri kami sebagai penyedia perkhidmatan online dan kepada Network Workshops sebagai delivery partner. Antaranya, kami akan memastikan Network Workshops mempunyai persekitaran yang bersih sebagai workshop kereta, mekanik yang terlatih, dan pengurusan yang jujur serta mementingkan kepuasan pelanggan sebelum mengambil mereka sebagai ahli Network Workshops kami.

Kami dengan bangganya telah membuang beberapa workshops yang gagal menepati minimum service standard kami. Ini adalah untuk memastikan bahawa tahap kepuasan pelanggan yang tinggi sepanjang masa.

Di website mytayar.com pula, kami cuba memberikan cara pembelian yang mudah, selamat dan telus. Kami cuba untuk memberikan semua fakta-fakta secara jelas di website kami untuk membolehkan pengguna membuat informed decision. Tetapi, ada beberapa kekangan yang kami hadapi kerana ada dikalangan pengguna menganggap mytayar.com adalah seperti kedai tayar yang lain. Sebagai contoh, 90% dari soalan yang diterima adalah untuk memberikan harga tayar yang mana telah diletakkan secara nyata di website kami. Kami terpaksa meminta pengguna untuk merujuk sendiri di website bagi mendapatkan harga tayar.

Malangnya, sebagai pengendali website mytayar.com, kami tidak dapat berinteraksi secara bersemuka dengan pelanggan kami. Oleh yang demikian, kami tidak dapat mendapatkan feedback terus dari pelanggan. Oleh itu, bagi setiap pelanggan yang membeli tayar melalui mytayar.com, kami akan memberikan link kepada Customer Satisfaction Survey untuk diisi oleh pelanggan. Kami menggunakan website surveymonkey.com pada mulanya dan telah berubah kepada typeform.com bagi tujuan ini.

Bagi setiap survey yang mempunyai komen dari pelanggan akan diteliti dan sekiranya mempunyai valid argument akan diambil tindakan oleh pihak pengurusan kami. Sekiranya komen dan jawaban diberikan adalah mengenai tahap pencapaian workshop, kami akan memberitahu pengusaha workshop mengenai komen pelanggan. Kami percaya komen yang mungkin jelek kepada pengusaha lain adalah teguran yang berharga dari anda pelanggan kami.

Bagi setiap survey yang mempunyai komen dari pelanggan akan diteliti dan sekiranya mempunyai valid argument akan diambil tindakan oleh pihak pengurusan kami. Sekiranya komen dan jawaban diberikan adalah mengenai tahap pencapaian workshop, kami akan memberitahu pengusaha mengenai komen pelanggan. Kami percaya komen yang mungkin jelek kepada pengusaha lain adalah teguran yang berharga dari anda pelanggan kami.

Jadi tanpa rasa segan-silu, kami letakkan hasil keputusan Customer Satisfaction Survey kami untuk tatapan anda. Didalam setiap soalan, kami memberikan 5 skel untuk dipilih oleh pelanggan seperti berikut.

  1. Extremely Satisfied
  2. Very Satisfied
  3. Moderately Satisfied
  4. Slightly Satisfied
  5. Not Satisfied

Kebiasaannya, sesebuah syarikat akan berasa bangga dengan mencapai tahap Moderately Satisfied yang dalam bahasa pasarnya adalah “boleh lah gitu”. Di mytayar.com, kami ingin mencapai tahap standard yang lebih tinggi dan hanya akan bergembira dengan mendapat Extermely Satisfied dan Very Satisfied sahaja. Kami akan cuba untuk mencari sebab kenapa kami mendapat markah yang lebih rendah dan bagaimanakah ianya boleh ditingkatkan.

Bagi soalan “How easy is it to navigate our website”, kami mendapati 76% pelanggan mendapati ianya Extremely Easy dan Very Easy. Apa yang kami perhatikan ialah ramai pelanggan yang agak keliru dengan cara untuk membeli tayar yang memerlukan sedikit pengetahuan teknikal untuk mengetahui saiz tayar yang diperlukan. Kami akan cuba untuk mencari jalan agar website navigation menjadi lebih intuitif dan mudah.

How easy is it to navigate our website?%Age of Response
Extremely easy21%
Very easy55%
Moderately easy19%
Slightly easy4%
Not easy1%

Bagi soalan “How easy is it for you to find the product / information you are looking for on our website?”, kami mendapati 81% pelanggan memberikan jawaban Extermely Easy dan Very Easy. Kami bergembira kerana website kami memudahkan pencarian tayar saiz standard mengikut model kereta. Malangnya, kami tidak dapat memberikan kemudahan ini untuk kesemua kereta terutamanya kereta recond yang diimpot kerana spefikasinya adalah berbeza mengikut negara asal ianya didaftarkan.

How easy is it for you to find the product / information you are looking for on our website?%Age of Response
Extremely easy28%
Very easy53%
Moderately easy15%
Slightly easy3%
Not easy1%

Bagi soalan “How visually appealing is our website?”, kami mendapat markah yang sangat rendah iaitu hanya 57% yang memberikan 2 bracket teratas. Tetapi kami percaya, kecantikan sesuatu adalah personal preference setiap individu. Kami akan cuba untuk mengeluarkan mytayar.com dari warna/tona produk teknikal kepada sektor yang lebih menarik seperti fesyen.

How visually appealing is our website?%Age of Response
Extremely appealing9%
Very appealing48%
Moderately appealing30%
Slightly appealing10%
Not appealing4%

Salah satu kriteria penting dalam menjadi Network Workshop, ianya mestilah mempunyai tenaga kerja yang terlatih. 78% pelanggan mendapati mekanik yang bertugas adalah Extremely Knowlegeable dan Very Knowledgeable. Ini memberikan keyakinan kepada kami bahawa kereta tuan dan puan mendapatkan khidmat dari orang yang berpengetahuan didalam bidang penyelenggaraan kenderaan.

How knowledgeable are the staff of the Workshop / Service Provider?%Age of Response
Extremely knowledgeable12%
Very knowledgeable66%
Moderately knowledgeable20%
Slightly knowledgeable2%
Not knowledgeable0%

Selain dari pengetahuan teknikal, kami percaya friendliness workshop juga amat penting dalam memberikan perkhidmatan. Salah satu komen yang selalu didengar diluar sana adalah kesombongan mekanik yang tidak mesra pelanggan. Oleh itu, kami menekan faktor friendliness ini sebagai salah satu syarat menyertai sebagai sebagai Network Workshop. Didalam bidang ini, kami mencapai kadar 77% didalam Extremely Friendly dan Very Friendly. Walaupun 78% ini bukan 80% seperti yang diharapkan, kami percaya ianya adalah pencapaian yang boleh dibanggakan didalam sektor pembaikan kereta.

How friendly are the staff of the Workshop / Service Provider?%Age of Response
Extremely friendly15%
Very friendly62%
Moderately friendly20%
Slightly friendly1%
Not friendly2%

Bagi soalan “How would you rate the overall service provided by the Network Workshop?”, kami hanya mendapat peratusan yang agak rendah iaitu 72% bagi Excellent dan Very Good. Apabila kami membuat analisa yang mendalam, kami mendapati bahawa peratusan yang rendah ini adalah dari survey pelanggan yang mengunjungi beberapa Network Workshops kami. Siasatan yang dibuat mengenai mereka mendapati beberapa faktor yang kurang disenangi pelanggan. Bagi memastikan tahap keputusan pelanggan yang tinggi, kami telah mengambil keputusan untuk memutuskan kerjasama dengan Network Workshops yang bermasalah. Sekiranya keputusan mereka dikeluarkan dari overall score, peratus ini melonjak melebihi 80%.

How would you rate the overall service provided by the Network Workshop?%Age of Response
Excellent25%
Very good47%
Good20%
Fair5%
Poor3%

Bagi soalan terakhir “Overall, are you satisfied with your experience using mytayar.com?” dan terpenting ini, kami berasa sangat berbangga bahawa 85% dari pelanggan memberikan jawaban Extremely Satisfied dan Very Satisfied. Kami telah berusaha dengan gigih untuk memberikan khidmat terbaik dan kami berasa sangat terharu salah satu objektif mytayar.com iaitu “Superior Customer Satisfaction” dapat dicapai. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada anda pelanggan kami.

Overall, are you satisfied with your experience using mytayar.com?%Age of Response
Extremely satisfied31%
Very satisfied54%
Moderately satisfied10%
Slightly satisfied3%
Dissatisfied2%

Keputusan diatas memberikan kami semangat untuk terus berkhidmat dan memberi manafaat kepada anda dengan mencapai motto kami “Save and Safe Way to Buy Tyres” melalui website mytayar.com. Kami akui terdapat banyak pembaikan yang harus dilakukan dimasa hadapan dan percayalah, kami akan mencuba yang terbaik.

Terima kasih.

Ada rahsia rupanya tayar kereta ni.

Hello yall.. Hari ini AR nak kongsi satu video youtube brader ni yang membongkar rahsia tayar kereta. Fuh, terkejut bila dengar ada rahsia-rahsia ni..

Cuba yall tengok video ni.. Pastu, jangan lupa untuk subscribe dan like channel brader ni ok.. Support la sikit.

5 tips untuk harungi banjir kilat dijalanraya

Oh wow.. Nampaknya dah hampir 3 bulan AR tidak update blog ini. Bukannya apa kekadang ketandusan idea nak bagi info pada yall yang handal pasal hal2 macam ini.. Terpaksa kepala bekerja keras untuk cari idea untuk share.

Anyway, sejak beberapa minggu yang lepas, nampaknya di Kuala Lumpur ini hujan lebat setiap hari. Kadang2 pagi dan kadang2 petang. Macam dah tiada pattern kan. Yang selalu menjadi masalah apabila hujan lebat ini, yang pertamanya ialah jalan menjadi lebih sesak. Dan yang paling leceh ialah banjir kilat yang terjadi tanpa amaran.

Hari ini, AR akan cuba untuk berkongsi 5 tips mudah untuk yall ikuti sekiranya berhadapan dengan keadaan banjir kilat semasa didalam perjalanan.

1. Cuba elakkan kawasan yang selalu banjir
Tip apa macam ini kan. Cerita cara nak harungi banjir dijalanraya tapi suruh elak kawasan banjir. Jika boleh, elakkan kawasan banjir dengan menggunakan waze bagi menunjukkan jalan2 yang lebih selamat. Selalunya pengguna-pengguna waze yang lain akan update tempat yang mengalami kenaikan air secara mendadak. Mendengar hebahan melalui radio juga akan membantu yall untuk mencari jalan alternatif kedestinasi yall itu. Sekiranya anda telah tiba dikawasan yang telah mula dinaiki air, pastikan kedalaman itu adalah selamat untuk dilalui oleh kenderaan yall itu. Contohnya, bagi kereta biasa, kedalaman selamat yang boleh dilalui adalah sekitar 6 inci sahaja manakala bagi SUV, ianya mungkin boleh melalui air sedalam 2 kaki. Sekiranya air itu lebih dalam, AR cadangkan yall cari tempat parking yang lebih tinggi untuk menunggu air itu surut.

2. Teruskan bergerak
Sekiranya yall mesti jugak lalu kawasan banjir kilat tu atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan, cuba untuk teruskan pergerakan didalam air secara constant. Jangan berhenti atau menukar kadar kelajuan secara mendadak dengan menekan minyak atau brek. Bergerak dengan steady momentum. Sekiranya kereta berhenti didalam air, besar kemungkinannya yang air akan masuk kebahagian penting seperti intake dan exhaust. Gunakan gear rendah (1 – 2) pada kelajuan yang bersesuaian dan biarkan enjin anda beroperasi pada rpm yang lebih tinggi. Meredah air menggunakan lebih banyak tenaga dan menggunakan gear tinggi akan merendahkan rpm anda yang mungkin boleh mematikan engine.

3. Jangan start engine anda apabila engine mati didalam air
Sekiranya engine anda telah mati seketika meranduk air, jangan cuba menghidupkannya semula disitu. Terdapat banyak sebab yang telah menyebabkan engine itu mati. Sekiranya air telah memasuki engine anda melalui intake atau exhaust, cubaan menghidupkan engine disitu akan menyebabkan kerosakan yang lebih teruk. Matikan suis kereta anda dan dapatkan pertolongan untuk menolak kereta anda keluar dari air dikawasan yang selamat. Panggil tow truck untuk membawa kereta anda keworkshop yang dipercayai untuk pemeriksaan lanjut oleh mekanik.

4. Jangan panik sekiranya anda terperangkap didalam keret
Sekiranya cubaan anda untuk meranduk air dengan kereta anda tidak berjaya, jangan panik. Anda perlukan lebih banyak daya untuk membuka pintu kereta anda kerana tekanan dari air diluar. Gunakan kuasa dari kedua-dua kaki anda untuk menolak pintu itu. Yang paling penting, mesti berasa tenang dan tidak panik. Sekiranya cubaan itu tidak berjaya, cuba buka tingkap dengan memusing pemegang pembuka tingkap bagi kereta yang menggunakannya atau menggunakan switch tingkap sekiranya masih ada tenaga elektrik. Sekiranya tingkap tidak dapat dibuka, anda terpaksa memecahkan tingkap dengan mengetuknya dengan head rest. Memecahkan cermin tingkap adalah jauh lebih mudah dari memecahkan cermin hadapan. Setelah keluar dari kereta, pergi ketempat yang lebuh selamat.

5. Tekan brek anda dengan lembut untuk membuang lapisan air
Sekiranya anda berjaya meranduk air dengan kereta anda, anda harus menekan brek anda dengan lembut untuk membuang air yang berada diatas permukaan brek anda.

Yay.. Itu lah sahaja untuk hari ini.. Jumpa lagi dimasa hadapan.

Yang bawah ni dalam English yang google tolong translatekan

Oh wow.. It seems that almost 3 months AR does not update this blog. It is hard work to find the idea to share.

Anyway, over the last few weeks, it seems that in Kuala Lumpur, it is raining heavily every day. Sometimes in the morning at times, in the afternoon. There is no pattern yet. The first issue with this rain, the traffic and the second, the flash flood that just happens.

Today, AR will try to share 5 simple tips to follow when dealing with flash floods during your drive.

1. Try to avoid areas that are always flooded
What kind of tip is this? The article is about giving tips flooding in the streets but to avoid flooding. If possible, avoid flooded area by using waze to show safer roads. Often other waze users will update places that are experiencing a sudden increase in water. Listening for announcement through radio will also help you to find the alternative way to your destination. If you have arrived at the area that has been flooded, make sure the depth is safe to go through. For example, for normal cars, the safe passable depth is around 6 inches whilst for the SUV, it may pass through 2 feet deep. If the water is deeper, AR recommends finding a higher parking space to wait for the water to recede.

2. Keep moving
If you have to clear the flash floods for the unavoidable reasons, try to keep the constant movement in the water. Do not stop or change speed abruptly by pressing the accelerator or brake. If the car stops in the water, it is likely that water has entered the intake and exhaust. Use low gear (1 – 2) at the appropriate speed and let your engine operate at a higher rpm. Ridging water uses more energy and using high gear will lower your rpm which may kill the engine.

3. Do not start your engine when the engine dies in the water
If your engine has stalled in the water, do not try to turn it on again. There are many reasons that caused the engine to die. If water has entered your engine through the intake or exhaust, attempting to start the engine there will cause more damage. Turn off your switch and get help to push your car out of the water to a safe area. Call the tow truck to bring your car a trusted workshop for further inspection by mechanics.

4. Do not panic if you are trapped inside the trunk
If your attempt to wade the water with your car does not work, do not panic. You more power to open your car door because of the pressure from the water outside. Use the power of both feet to push the door. Most importantly, you must be calm and not panicking. If the attempt is unsuccessful, try opening the window by turning the window opener or using the window switch if there is electricity. If the attempts fail, you have to break the window by whacking it with a headrest. After getting out of the car, go to a safer place.

5. Press your brakes gently to remove the layers of water
If you managed to wtade he water with your car, you should push your brakes gently to remove the water on your brakes.

Dah nak kena tukar ke ni?

Hello semua.. AR nak cerita pasal tips untuk menentukan samada anda memerlukan tayar yang baru.

Mungkin ramai yang tidah menyedari fakta ini tetapi tayar adalah satu-satunya bahagian kereta yang menyentuk permukaan jalan. Dan pastinya, ianya sepatutnya mendapat perhatian yang sangat serious dari kesemua pemandu. Tapi malangnya, AR nampak ramai pemandu mengabai keadaan tayar kereta mereka malah mereka lebih pentingkan faktor kecantikan kecantikan dari keselamatan.

Tayar yang berkualiti dan yang diselenggara dengan baik boleh menyumbang kepada keselamatan anda, meningkatkan ekonomi bahan apai, pengendalian yang sempurna dan dapat berhenti dalam apa-apa keadaan jalan. Selain dari itu, ianya dapat memberikan keselesaan dan kualiti perjalanan yang lebih baik.

Melangkah ke kedai penjual tayar di kawasan anda pastinya pengalaman yang luar biasa kerana terdapat terlampau banyak faktor yang difikirkan. Jenama, model, pembuatan, komposisi dan harga. Jadi kami di mytayar telah cuba memberikan info-info penuh mengenai tayar untuk analisa yall.

Dibawah ini, AR letakkan tips-tips untuk yall ikuti.

1. Lakukan pemerikssan visual secara cepat secara berkala. Sekiran anda melihat pattern kehausan yang berbeza-beza, dinding sisi retak, atau sebarang perubahan warna atau menonjol; sudah sampai masa untuk anda membeli tayar yang baru.

Sekiranya tayar anda sudah berusia lebih dari 6 tahun, pertimbangkan untuk menggantikannya walaupun kelihatan masih OK kerana getah merosot dengan pendedahan kepada oksigen.

2. Pastikan kereta anda didalam keadaan yang baik. Lihat tahap kehausan bunga tayar tidak sekata yang disebabkan oleh masalah misalignment atau suspension. Sekiranya anda menggantikan tayar yang baru ke kereta yang mengalami masalah misalignment atau suspension, tayar yang baru itu tidak akan dapat bertahan lama.

3. Semak saiz tayar kereta anda di dalam manual pemilik dan maklumat placard. Maklumat ini diwajibkan dibawah undang-undang dan dipasang terus ke tepi pintu, pos pintu, pintu petak sarung tangan atau di dalam boot kereta anda.

4. Ok.. Sekarang dah baca saiz tayar dah.. Tapi apa yang derang tulis tu? Tulisan-tulisan ditepi tayar itu adalah sebahagian daripada kod standard untuk memberikan info tayar.

Contoh tanda sisi tayar – 185/55R15 81H

• Kod nombor tiga digit ialah lebar tayar (dalam milimeter) dari pinggir sisi-sisi tepi.
• Kemudian, nombor dua digit yang merupakan nisbah aspek tayar, atau nisbah ketinggian kepada lebar.
• Seterusnya, satu huruf, huruf “R” yang menunjukkan tayar itu adalah radial tyre.
• Kemudian, satu lagi nombor dua digit, iaitu diameter roda yang sesuai untuk tayar.
• Seterusnya, nombor dua atau tiga pilihan. Ini adalah nombor indeks beban tayar. Jangan memasang tayar dengan nombor indeks beban yang lebih rendah daripada yang disyorkan.
• Seterusnya, satu surat. Inilah kadar kelajuan tayar. Ikut cadangan pengeluar anda. Anda hanya perlu menaik taraf ke penarafan kelajuan yang lebih tinggi jika anda telah mengubah suai kenderaan anda untuk kegunaan trek.

5. AR tahu ramai pemilik kereta yang menukar rim mereka sebaik sahaja mereka mendapat kereta. Namun demikian, AR selalu melihat mereka hanya memilih rim tersebut dari sudut kecantikan sahaja tanpa menghiraukan aspek teknikal. Seperti contoh, rim aftermarket ini selalunya dibuat sebagai pengganti universal kepada semua jenis kereta. Jadi ukurannya adalah kurang sesuai dengan kenderaan anda. Sebagai contoh, offset dan said centre bore adalah berbeza untuk Proton Saga dan Perodua Myvi meskipun kedua-duanya menggunakan rim berdiameter 14″. Lakukan penyelidikan yang serius sebelum membuat keputusan menukar rim itu, dan berhati-hatilah untuk tidak mengorbankan pengendalian dan keselamatan yang terlalu banyak untuk penampilan.

6. AR cadangkan yall membeli set lengkap dan sepadan. Dengan menggantikan semua empat tayar sekaligus, anda akan dapat mengekalkan tayar anda dengan lebih baik. Elakkan dari tabiat menggunakan tayar yang berbeza digandar yang sama. Oh ya.. jika anda hanya menukar 2 tayar baharu, pastikan tayar baru itu diletakkan di gandar belakang.

7. Pertimbangkan membeli melalui Internet (lebih baik beli di mytayar sahaja). Yall boleh menjimatkan wang membeli di online sahaja kerana harganya terbuka dan ini dapat mengelakkan anda ditipu.

AR tahu sekarang ini, ramai yang mengeluh dengan kesempitan wang dikala ekonomi negara kurang baik. Semuanya nak cari tayar harga murah.. Setiap hari kami dapat request dari pengguna “Cheap tyres… Tayar murah”.. Tapi yall tahu, kami di sini tak menjanjikan tayar murah.. Kami janjikan tayar pada harga kompetitif untuk yall pilih sendiri.. Apa tayar yang yall nak? Michelin ada, Bridgestone ada, Continental ada, Goodyear ada, Hankook ada, Viking pun ada.. Datang jer anytime ok.. Kami jenis tak kacau orang masa yall datang browse pukul 3 pagi sekali p

Sapa yang BM kurang tu, meh sini baca english version…

Perhaps many are unaware of this fact but the tires are the only part of the car that touch the surface of the road. And of course, it should get very serious attention from all the drivers. But unfortunately, many drivers ignore the condition of their car tires as they place more importance to the look.

Quality and well-maintained tires can contribute to your safety, improve the fuel consumption, better handling and stop in any road conditions. In addition, it can provide better travel quality and comfort.

Talking to tire vendors in your area is certainly a challenging experience because there are too many factors to think about. Brand, model, manufacture, composition and price. So we at mytayar tried to provide the full info about tires for analysis.

Below, AR put the tips to follow.

1. Periodically perform visual examinations of the tires. If you notice different patterns of wear, cracked side wall, or any color changes; It’s time for you to buy a new tire.

If your tire is over 6 years old, consider replacing it even though it looks OK because rubber deteriorates with exposure to oxygen.

2. Make sure your car is in good condition. Uneven tire wear may be caused by misalignment or suspension problems. If you replace a new tire of a car with misalignment or suspension problem, the new tire will not last long.

3. Check the size of your car tire in owner’s manual and placard information. This information is required under the law and installed at the edges of the door, door post, glove door or in the boot of your car.

4. Ok .. Now read the size of the tire.. Tire posts are part of the standard code to provide tire info.

Examples of tire side marks – 185 / 55R15 81H

• The three digit number code is the width of the tire (in millimeters) from the edge to edge.
• Then, the double digit number that is the aspect ratio of the tire, or the height ratio to the width.
• Next, one letter, the letter “R” indicating the tire is a radial tire.
• Then, another double digit number, which is the tyre diameter.
• Next, the number two or three options. This is the tire load index number. Do not install tires with lower load index numbers than recommended.
• Next, one letter. This is the speed rating of the tire. Follow your manufacturer’s recommendations. You only need to upgrade to a higher speed rating if you have modified your vehicle for the use of the track.

5. AR knows many car owners change their rims as soon as they get the car. We always see that they only choose the rim from the point of beauty only rather than technical aspects. This aftermarket rim is often made as a universal substitute for all types of cars. So the size is less suitable for your vehicle. For example, the offset and center bore size is different for Proton Saga and Perodua Myvi even though they use a 14 “diameter rim. Do serious research before deciding to change the rim, and be careful not to sacrifice too much handling and security for appearance.

6. AR recommend yall buy a complete set and match. By replacing all four wheels at once, you will be able to keep your tires better. Avoid the habit of using different tires in the same way. Oh yes .. if you just change 2 new tires, make sure the new tires are placed on the rear axle.
 
7. Consider buying through the Internet (preferably buy at mytayar only). Yall can save money online just because the price is open and this can prevent you being cheated.

AR knows right now, many are complaining about the hardships. All are looking for cheap tire tires .. Everyday we get requests for “Cheap tires … Cheap tires” .. But we are not promising cheap tires .. We promise tires at competitive prices for yall to select yourself .. Michelin is here, Bridgestone is here, Continental is here, Goodyear is here, Hankook is here, Viking is here ..

Jaminan Harga Terendah di Website dan Apps

Hello semua.. Apa khabar.. Hari ini, AR nak cerita pasal Jaminan Harga Terendah  (“Lowest Price Guarantee”) seperti yang dipraktikkan didalam Malaysia. Ini pun AR jenuh baca policy mereka untuk memahami bagaimana Jaminan Harga Terendah ini digunapakai.

Sebenarnya,  dinegara-negara maju seperti Amerika, England dan sebagainya, konsep Jaminan Harga Terendah ini sangat popular. Ini adalah strategy mereka untuk menarik pelanggan tetapi cara untuk claim perbezaan harga adalah sangat mudah. Contohnya, Tesco akan membayar perbezaan harga bagi 1 tin baked tin jenama heinz sekiranya pelanggan dapat menunjukkan bukti iklan dimana-mana yang menunjukkan pasaraya lain boleh menjual barangan yang sama pada harga yang lebih rendah. Mudah dan telus cara ini.

Didalam Malaysia, penggunaan Jaminan Harga Terendah ini agak kelakar. Disalah sebuah website/app, seorang peniaga dengan berani memberikan Jaminan Harga Terendah untuk barangan yang mereka jual. Tetapi apabila dilihat dari segi practicality, ianya tidak membawa apa-apa erti.

AR diberitahu bahawa mereka akan membayar perbezaan harga barangan tersebut sekiranya pelanggan boleh mengemukakan bukti resit yang menunjukkan harga yang lebih rendah.

Now, AR sedang mencari alternator bagi kereta Naza office kami. Harga satu original alternator adalah sekitar RM550 dan ianya boleh bertahan untuk masa yang lama . Hanya 1 unit diperlukan untuk satu kereta.

Jadi, sekiranya AR membeli alternator dari penjual di website itu pada harga RM550 dan telah memasangnya ke kereta, keperluan untuk mencari alternator itu sudah tiada. Jadi Jaminan Harga Terendah itu tidak akan digunakan oleh AR, bukan.

Tetapi, mungkin secara tiba-tiba AR mendapat tahu bahawa ada penjual yang menjual alternator yang sama pada harga RM500. Untuk claim perbezaan RM50 dari penjual yang pertama tadi, AR harus mendapatkan resit pembelian yang menunjukkan harga RM500 tersebut. Untuk mendapatkan resit belian, AR harus membayar RM500 kepada penjual kedua dan mendapat alternator tersebut. Rasanya belum ada orang yang memberi resit tanpa belian, bukan.

Now, here comes the problem. AR akan boleh claim RM50 dari penjual pertama untuk perbezaan harga tadi program Jaminan Harga Terendah mereka.. Tetapi, apa AR nak buat dengan alternator yang dah dibeli lagi satu tu? Nak cucuk kat mana?

Dalam pengamatan AR, kadang-kadang pengguna harus menjadi lebih bijak dari ditipu oleh penjual. Think beyond the obvious. Bagi AR, janji Jaminan Harga Terendah itu adalah satu penipuan yang halus.

Be a smart consumer yall…

 

A writeup by a blogger on mytayar.com

Selamat hari Isnin kepada semua. Semoga yall semua sangat ceria hari ini dimana sahaja anda berada walaupun pagi-pagi tadi dah hujan sampai semua jalan jem teruk kan.

Oleh kerana hari ini macam ketandusan idea jer, AR nak kasi yall a link to a writeup of mytayar.com by a blogger bernama Shafyqah Azhar. Selalunya dia tulis pasal lifestyle dan AR rasa style menulis dia santai dan menarik. Kat bawah ni, AR dah letak dia punya link untuk yall tengok.

 
Cuba yall terjah blog Shafyqah ni cepat-cepat… Jumpa lagi next time…