5 tips untuk harungi banjir kilat dijalanraya

Oh wow.. Nampaknya dah hampir 3 bulan AR tidak update blog ini. Bukannya apa kekadang ketandusan idea nak bagi info pada yall yang handal pasal hal2 macam ini.. Terpaksa kepala bekerja keras untuk cari idea untuk share.

Anyway, sejak beberapa minggu yang lepas, nampaknya di Kuala Lumpur ini hujan lebat setiap hari. Kadang2 pagi dan kadang2 petang. Macam dah tiada pattern kan. Yang selalu menjadi masalah apabila hujan lebat ini, yang pertamanya ialah jalan menjadi lebih sesak. Dan yang paling leceh ialah banjir kilat yang terjadi tanpa amaran.

Hari ini, AR akan cuba untuk berkongsi 5 tips mudah untuk yall ikuti sekiranya berhadapan dengan keadaan banjir kilat semasa didalam perjalanan.

1. Cuba elakkan kawasan yang selalu banjir
Tip apa macam ini kan. Cerita cara nak harungi banjir dijalanraya tapi suruh elak kawasan banjir. Jika boleh, elakkan kawasan banjir dengan menggunakan waze bagi menunjukkan jalan2 yang lebih selamat. Selalunya pengguna-pengguna waze yang lain akan update tempat yang mengalami kenaikan air secara mendadak. Mendengar hebahan melalui radio juga akan membantu yall untuk mencari jalan alternatif kedestinasi yall itu. Sekiranya anda telah tiba dikawasan yang telah mula dinaiki air, pastikan kedalaman itu adalah selamat untuk dilalui oleh kenderaan yall itu. Contohnya, bagi kereta biasa, kedalaman selamat yang boleh dilalui adalah sekitar 6 inci sahaja manakala bagi SUV, ianya mungkin boleh melalui air sedalam 2 kaki. Sekiranya air itu lebih dalam, AR cadangkan yall cari tempat parking yang lebih tinggi untuk menunggu air itu surut.

2. Teruskan bergerak
Sekiranya yall mesti jugak lalu kawasan banjir kilat tu atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan, cuba untuk teruskan pergerakan didalam air secara constant. Jangan berhenti atau menukar kadar kelajuan secara mendadak dengan menekan minyak atau brek. Bergerak dengan steady momentum. Sekiranya kereta berhenti didalam air, besar kemungkinannya yang air akan masuk kebahagian penting seperti intake dan exhaust. Gunakan gear rendah (1 – 2) pada kelajuan yang bersesuaian dan biarkan enjin anda beroperasi pada rpm yang lebih tinggi. Meredah air menggunakan lebih banyak tenaga dan menggunakan gear tinggi akan merendahkan rpm anda yang mungkin boleh mematikan engine.

3. Jangan start engine anda apabila engine mati didalam air
Sekiranya engine anda telah mati seketika meranduk air, jangan cuba menghidupkannya semula disitu. Terdapat banyak sebab yang telah menyebabkan engine itu mati. Sekiranya air telah memasuki engine anda melalui intake atau exhaust, cubaan menghidupkan engine disitu akan menyebabkan kerosakan yang lebih teruk. Matikan suis kereta anda dan dapatkan pertolongan untuk menolak kereta anda keluar dari air dikawasan yang selamat. Panggil tow truck untuk membawa kereta anda keworkshop yang dipercayai untuk pemeriksaan lanjut oleh mekanik.

4. Jangan panik sekiranya anda terperangkap didalam keret
Sekiranya cubaan anda untuk meranduk air dengan kereta anda tidak berjaya, jangan panik. Anda perlukan lebih banyak daya untuk membuka pintu kereta anda kerana tekanan dari air diluar. Gunakan kuasa dari kedua-dua kaki anda untuk menolak pintu itu. Yang paling penting, mesti berasa tenang dan tidak panik. Sekiranya cubaan itu tidak berjaya, cuba buka tingkap dengan memusing pemegang pembuka tingkap bagi kereta yang menggunakannya atau menggunakan switch tingkap sekiranya masih ada tenaga elektrik. Sekiranya tingkap tidak dapat dibuka, anda terpaksa memecahkan tingkap dengan mengetuknya dengan head rest. Memecahkan cermin tingkap adalah jauh lebih mudah dari memecahkan cermin hadapan. Setelah keluar dari kereta, pergi ketempat yang lebuh selamat.

5. Tekan brek anda dengan lembut untuk membuang lapisan air
Sekiranya anda berjaya meranduk air dengan kereta anda, anda harus menekan brek anda dengan lembut untuk membuang air yang berada diatas permukaan brek anda.

Yay.. Itu lah sahaja untuk hari ini.. Jumpa lagi dimasa hadapan.

Yang bawah ni dalam English yang google tolong translatekan

Oh wow.. It seems that almost 3 months AR does not update this blog. It is hard work to find the idea to share.

Anyway, over the last few weeks, it seems that in Kuala Lumpur, it is raining heavily every day. Sometimes in the morning at times, in the afternoon. There is no pattern yet. The first issue with this rain, the traffic and the second, the flash flood that just happens.

Today, AR will try to share 5 simple tips to follow when dealing with flash floods during your drive.

1. Try to avoid areas that are always flooded
What kind of tip is this? The article is about giving tips flooding in the streets but to avoid flooding. If possible, avoid flooded area by using waze to show safer roads. Often other waze users will update places that are experiencing a sudden increase in water. Listening for announcement through radio will also help you to find the alternative way to your destination. If you have arrived at the area that has been flooded, make sure the depth is safe to go through. For example, for normal cars, the safe passable depth is around 6 inches whilst for the SUV, it may pass through 2 feet deep. If the water is deeper, AR recommends finding a higher parking space to wait for the water to recede.

2. Keep moving
If you have to clear the flash floods for the unavoidable reasons, try to keep the constant movement in the water. Do not stop or change speed abruptly by pressing the accelerator or brake. If the car stops in the water, it is likely that water has entered the intake and exhaust. Use low gear (1 – 2) at the appropriate speed and let your engine operate at a higher rpm. Ridging water uses more energy and using high gear will lower your rpm which may kill the engine.

3. Do not start your engine when the engine dies in the water
If your engine has stalled in the water, do not try to turn it on again. There are many reasons that caused the engine to die. If water has entered your engine through the intake or exhaust, attempting to start the engine there will cause more damage. Turn off your switch and get help to push your car out of the water to a safe area. Call the tow truck to bring your car a trusted workshop for further inspection by mechanics.

4. Do not panic if you are trapped inside the trunk
If your attempt to wade the water with your car does not work, do not panic. You more power to open your car door because of the pressure from the water outside. Use the power of both feet to push the door. Most importantly, you must be calm and not panicking. If the attempt is unsuccessful, try opening the window by turning the window opener or using the window switch if there is electricity. If the attempts fail, you have to break the window by whacking it with a headrest. After getting out of the car, go to a safer place.

5. Press your brakes gently to remove the layers of water
If you managed to wtade he water with your car, you should push your brakes gently to remove the water on your brakes.

Dah nak kena tukar ke ni?

Hello semua.. AR nak cerita pasal tips untuk menentukan samada anda memerlukan tayar yang baru.

Mungkin ramai yang tidah menyedari fakta ini tetapi tayar adalah satu-satunya bahagian kereta yang menyentuk permukaan jalan. Dan pastinya, ianya sepatutnya mendapat perhatian yang sangat serious dari kesemua pemandu. Tapi malangnya, AR nampak ramai pemandu mengabai keadaan tayar kereta mereka malah mereka lebih pentingkan faktor kecantikan kecantikan dari keselamatan.

Tayar yang berkualiti dan yang diselenggara dengan baik boleh menyumbang kepada keselamatan anda, meningkatkan ekonomi bahan apai, pengendalian yang sempurna dan dapat berhenti dalam apa-apa keadaan jalan. Selain dari itu, ianya dapat memberikan keselesaan dan kualiti perjalanan yang lebih baik.

Melangkah ke kedai penjual tayar di kawasan anda pastinya pengalaman yang luar biasa kerana terdapat terlampau banyak faktor yang difikirkan. Jenama, model, pembuatan, komposisi dan harga. Jadi kami di mytayar telah cuba memberikan info-info penuh mengenai tayar untuk analisa yall.

Dibawah ini, AR letakkan tips-tips untuk yall ikuti.

1. Lakukan pemerikssan visual secara cepat secara berkala. Sekiran anda melihat pattern kehausan yang berbeza-beza, dinding sisi retak, atau sebarang perubahan warna atau menonjol; sudah sampai masa untuk anda membeli tayar yang baru.

Sekiranya tayar anda sudah berusia lebih dari 6 tahun, pertimbangkan untuk menggantikannya walaupun kelihatan masih OK kerana getah merosot dengan pendedahan kepada oksigen.

2. Pastikan kereta anda didalam keadaan yang baik. Lihat tahap kehausan bunga tayar tidak sekata yang disebabkan oleh masalah misalignment atau suspension. Sekiranya anda menggantikan tayar yang baru ke kereta yang mengalami masalah misalignment atau suspension, tayar yang baru itu tidak akan dapat bertahan lama.

3. Semak saiz tayar kereta anda di dalam manual pemilik dan maklumat placard. Maklumat ini diwajibkan dibawah undang-undang dan dipasang terus ke tepi pintu, pos pintu, pintu petak sarung tangan atau di dalam boot kereta anda.

4. Ok.. Sekarang dah baca saiz tayar dah.. Tapi apa yang derang tulis tu? Tulisan-tulisan ditepi tayar itu adalah sebahagian daripada kod standard untuk memberikan info tayar.

Contoh tanda sisi tayar – 185/55R15 81H

• Kod nombor tiga digit ialah lebar tayar (dalam milimeter) dari pinggir sisi-sisi tepi.
• Kemudian, nombor dua digit yang merupakan nisbah aspek tayar, atau nisbah ketinggian kepada lebar.
• Seterusnya, satu huruf, huruf “R” yang menunjukkan tayar itu adalah radial tyre.
• Kemudian, satu lagi nombor dua digit, iaitu diameter roda yang sesuai untuk tayar.
• Seterusnya, nombor dua atau tiga pilihan. Ini adalah nombor indeks beban tayar. Jangan memasang tayar dengan nombor indeks beban yang lebih rendah daripada yang disyorkan.
• Seterusnya, satu surat. Inilah kadar kelajuan tayar. Ikut cadangan pengeluar anda. Anda hanya perlu menaik taraf ke penarafan kelajuan yang lebih tinggi jika anda telah mengubah suai kenderaan anda untuk kegunaan trek.

5. AR tahu ramai pemilik kereta yang menukar rim mereka sebaik sahaja mereka mendapat kereta. Namun demikian, AR selalu melihat mereka hanya memilih rim tersebut dari sudut kecantikan sahaja tanpa menghiraukan aspek teknikal. Seperti contoh, rim aftermarket ini selalunya dibuat sebagai pengganti universal kepada semua jenis kereta. Jadi ukurannya adalah kurang sesuai dengan kenderaan anda. Sebagai contoh, offset dan said centre bore adalah berbeza untuk Proton Saga dan Perodua Myvi meskipun kedua-duanya menggunakan rim berdiameter 14″. Lakukan penyelidikan yang serius sebelum membuat keputusan menukar rim itu, dan berhati-hatilah untuk tidak mengorbankan pengendalian dan keselamatan yang terlalu banyak untuk penampilan.

6. AR cadangkan yall membeli set lengkap dan sepadan. Dengan menggantikan semua empat tayar sekaligus, anda akan dapat mengekalkan tayar anda dengan lebih baik. Elakkan dari tabiat menggunakan tayar yang berbeza digandar yang sama. Oh ya.. jika anda hanya menukar 2 tayar baharu, pastikan tayar baru itu diletakkan di gandar belakang.

7. Pertimbangkan membeli melalui Internet (lebih baik beli di mytayar sahaja). Yall boleh menjimatkan wang membeli di online sahaja kerana harganya terbuka dan ini dapat mengelakkan anda ditipu.

AR tahu sekarang ini, ramai yang mengeluh dengan kesempitan wang dikala ekonomi negara kurang baik. Semuanya nak cari tayar harga murah.. Setiap hari kami dapat request dari pengguna “Cheap tyres… Tayar murah”.. Tapi yall tahu, kami di sini tak menjanjikan tayar murah.. Kami janjikan tayar pada harga kompetitif untuk yall pilih sendiri.. Apa tayar yang yall nak? Michelin ada, Bridgestone ada, Continental ada, Goodyear ada, Hankook ada, Viking pun ada.. Datang jer anytime ok.. Kami jenis tak kacau orang masa yall datang browse pukul 3 pagi sekali p

Sapa yang BM kurang tu, meh sini baca english version…

Perhaps many are unaware of this fact but the tires are the only part of the car that touch the surface of the road. And of course, it should get very serious attention from all the drivers. But unfortunately, many drivers ignore the condition of their car tires as they place more importance to the look.

Quality and well-maintained tires can contribute to your safety, improve the fuel consumption, better handling and stop in any road conditions. In addition, it can provide better travel quality and comfort.

Talking to tire vendors in your area is certainly a challenging experience because there are too many factors to think about. Brand, model, manufacture, composition and price. So we at mytayar tried to provide the full info about tires for analysis.

Below, AR put the tips to follow.

1. Periodically perform visual examinations of the tires. If you notice different patterns of wear, cracked side wall, or any color changes; It’s time for you to buy a new tire.

If your tire is over 6 years old, consider replacing it even though it looks OK because rubber deteriorates with exposure to oxygen.

2. Make sure your car is in good condition. Uneven tire wear may be caused by misalignment or suspension problems. If you replace a new tire of a car with misalignment or suspension problem, the new tire will not last long.

3. Check the size of your car tire in owner’s manual and placard information. This information is required under the law and installed at the edges of the door, door post, glove door or in the boot of your car.

4. Ok .. Now read the size of the tire.. Tire posts are part of the standard code to provide tire info.

Examples of tire side marks – 185 / 55R15 81H

• The three digit number code is the width of the tire (in millimeters) from the edge to edge.
• Then, the double digit number that is the aspect ratio of the tire, or the height ratio to the width.
• Next, one letter, the letter “R” indicating the tire is a radial tire.
• Then, another double digit number, which is the tyre diameter.
• Next, the number two or three options. This is the tire load index number. Do not install tires with lower load index numbers than recommended.
• Next, one letter. This is the speed rating of the tire. Follow your manufacturer’s recommendations. You only need to upgrade to a higher speed rating if you have modified your vehicle for the use of the track.

5. AR knows many car owners change their rims as soon as they get the car. We always see that they only choose the rim from the point of beauty only rather than technical aspects. This aftermarket rim is often made as a universal substitute for all types of cars. So the size is less suitable for your vehicle. For example, the offset and center bore size is different for Proton Saga and Perodua Myvi even though they use a 14 “diameter rim. Do serious research before deciding to change the rim, and be careful not to sacrifice too much handling and security for appearance.

6. AR recommend yall buy a complete set and match. By replacing all four wheels at once, you will be able to keep your tires better. Avoid the habit of using different tires in the same way. Oh yes .. if you just change 2 new tires, make sure the new tires are placed on the rear axle.
 
7. Consider buying through the Internet (preferably buy at mytayar only). Yall can save money online just because the price is open and this can prevent you being cheated.

AR knows right now, many are complaining about the hardships. All are looking for cheap tire tires .. Everyday we get requests for “Cheap tires … Cheap tires” .. But we are not promising cheap tires .. We promise tires at competitive prices for yall to select yourself .. Michelin is here, Bridgestone is here, Continental is here, Goodyear is here, Hankook is here, Viking is here ..

Jaminan Harga Terendah di Website dan Apps

Hello semua.. Apa khabar.. Hari ini, AR nak cerita pasal Jaminan Harga Terendah  (“Lowest Price Guarantee”) seperti yang dipraktikkan didalam Malaysia. Ini pun AR jenuh baca policy mereka untuk memahami bagaimana Jaminan Harga Terendah ini digunapakai.

Sebenarnya,  dinegara-negara maju seperti Amerika, England dan sebagainya, konsep Jaminan Harga Terendah ini sangat popular. Ini adalah strategy mereka untuk menarik pelanggan tetapi cara untuk claim perbezaan harga adalah sangat mudah. Contohnya, Tesco akan membayar perbezaan harga bagi 1 tin baked tin jenama heinz sekiranya pelanggan dapat menunjukkan bukti iklan dimana-mana yang menunjukkan pasaraya lain boleh menjual barangan yang sama pada harga yang lebih rendah. Mudah dan telus cara ini.

Didalam Malaysia, penggunaan Jaminan Harga Terendah ini agak kelakar. Disalah sebuah website/app, seorang peniaga dengan berani memberikan Jaminan Harga Terendah untuk barangan yang mereka jual. Tetapi apabila dilihat dari segi practicality, ianya tidak membawa apa-apa erti.

AR diberitahu bahawa mereka akan membayar perbezaan harga barangan tersebut sekiranya pelanggan boleh mengemukakan bukti resit yang menunjukkan harga yang lebih rendah.

Now, AR sedang mencari alternator bagi kereta Naza office kami. Harga satu original alternator adalah sekitar RM550 dan ianya boleh bertahan untuk masa yang lama . Hanya 1 unit diperlukan untuk satu kereta.

Jadi, sekiranya AR membeli alternator dari penjual di website itu pada harga RM550 dan telah memasangnya ke kereta, keperluan untuk mencari alternator itu sudah tiada. Jadi Jaminan Harga Terendah itu tidak akan digunakan oleh AR, bukan.

Tetapi, mungkin secara tiba-tiba AR mendapat tahu bahawa ada penjual yang menjual alternator yang sama pada harga RM500. Untuk claim perbezaan RM50 dari penjual yang pertama tadi, AR harus mendapatkan resit pembelian yang menunjukkan harga RM500 tersebut. Untuk mendapatkan resit belian, AR harus membayar RM500 kepada penjual kedua dan mendapat alternator tersebut. Rasanya belum ada orang yang memberi resit tanpa belian, bukan.

Now, here comes the problem. AR akan boleh claim RM50 dari penjual pertama untuk perbezaan harga tadi program Jaminan Harga Terendah mereka.. Tetapi, apa AR nak buat dengan alternator yang dah dibeli lagi satu tu? Nak cucuk kat mana?

Dalam pengamatan AR, kadang-kadang pengguna harus menjadi lebih bijak dari ditipu oleh penjual. Think beyond the obvious. Bagi AR, janji Jaminan Harga Terendah itu adalah satu penipuan yang halus.

Be a smart consumer yall…

 

A writeup by a blogger on mytayar.com

Selamat hari Isnin kepada semua. Semoga yall semua sangat ceria hari ini dimana sahaja anda berada walaupun pagi-pagi tadi dah hujan sampai semua jalan jem teruk kan.

Oleh kerana hari ini macam ketandusan idea jer, AR nak kasi yall a link to a writeup of mytayar.com by a blogger bernama Shafyqah Azhar. Selalunya dia tulis pasal lifestyle dan AR rasa style menulis dia santai dan menarik. Kat bawah ni, AR dah letak dia punya link untuk yall tengok.

 
Cuba yall terjah blog Shafyqah ni cepat-cepat… Jumpa lagi next time…

Beli tayar tapi kena charge extra sebab pakai credit card

Beberapa bulan yang lalu, AR ada mendengar rintihan pengguna yang mengadu mengena dikenakan debit/credit card surcharge apabila membeli komputer di Low Yatt.

Hal ini dah diketengahkan sehingga keperingkat atasan seperti yang dilaporkan oleh the Star disini.

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2018/03/21/bank-negara-retailers-cant-impose-surcharges-for-payments-using-debit-cards/

Setahu AR selama ini, surcharge kad kredit ini selalunya dicaj oleh penjual komputer, handphone dan tayar. Menurut peniaga, caj ini dikenakan oleh mereka kerana harga yang mereka berikan adalah yang terendah dan tidak ada margin untuk menutup kos yang dikenakan oleh bank mereka apabila pengguna membayar menggunakan kad credit.

Mungkin anda juga tahu bahawa bagi komputer, handphone dan tayar, selalunya harga yang diberikan adalah jauh lagi rendah dari sticker price. Sebagai contoh, AR cadangkan anda pergi bertanya harga iPhone yang terbaru di kedai official store dan bandingkan harganya dengan yang diberikan di Low Yatt. Sudah pasti perbezaan harganya adalah jauh lebih besar dari jumlah surcharge kad kredit yang dikenakan oleh peniaga di Low Yatt.

Didalam laman https://mytayar.com, kami telah berterus terang bahawa harga yang diberikan adalah harga tunai dan sekiranya pengguna membayar dengan kad kredit, workshop boleh mengenakan caj kad kredit sekitar 4% dari nilai belian.

Akan tetapi, AR mendengar ada pengguna yang komen yang ada kedai tayar yang tidak mengenakan surcharge kad kredit. Antara nama yang selalu disebut adalah Lim Tayar, sebuah chain yang terkenal di Malaysia. Namun demikian, mungkin pengguna yang tidak tahu bahawa harga di Lim Tayar adalah sekitar 20% lebih mahal dari harga kami di https://mytayar.com.

Atas desakan pengguna, beberapa network workshops kami telah menaikkan harga tayar sekitar 3% kira-kira sebulan yang lalu. Dengan kenaikan ini, mereka tidak akan menuntut surcharge kad kredit dari pelanggan melalui https://mytayar.com lagi.

Malangnya, apa yang kami dapati adalah kira-kira 60% pembeli tayar membayar dengan tunai. Ini bermakna orang seperti AR yang suka menggunakan tunai akan membayar 3% lebih tinggi tanpa mendapat apa-apa faedah yang lain. Samada kita suka atau tidak, kos perniagaan akan dimasukkan kedalam harga barangan tanpa kita sedari.

Mungkin besok ada pengguna akan komplen di media sosial yang peniaga menaikkan harga sesuka hati dan sengaja menyusahkan pengguna.

Sebagai pengguna yang bijak, kita seharusnya pandai memilih dan juga membuat pengiraan.

Jumpa lagi dimasa yang akan datang.

 

Murah ker tayar di Klang tu?

Hello semua.. Demam PRU 14 nampaknya dah semakin surut.. Dan ramai dah mulai kembali kepada routine kehidupan sendiri tambahan lagi dengan bermulanya hari bekerja dan bersekolah hari ini. Jalan pun dah start jem semula kan..


Hari ini, AR nak ceritakan pengalaman bertanya harga tayar di Klang.. Sebenarnya AR dah pergi Klang kira-kira 2 minggu yang lepas.. Tetapi entry ini di lewatkan sedikit sebab mesti yall semua sibuk membaca blog-blog politik minggu lepas kan..

So, AR pergi area Bukit Tinggi, Klang untuk hal yang tidak berkaitan dengan mytayar.. Dah tiba disana, terasa nak test macamana rasanya shopping tayar dengan cara lama. Jadi AR cuba lihat sekeliling kawasan itu untuk mencari kedai tayar untuk bertanya harga.

Kedai yang pertama AR terjah ialah T**h yang sangat popular di Klang ni.. Mereka mempunyai beberapa cawangan disana. AR bertanyakan apakah harga tayar untuk Perodua Myvi 1.3L yang bersaiz 175/65R14… Mereka berkata yang mereka sedang mempromosikan tayar Toyo Nano Energy3 pada harga RM95 seunit (untuk tayar, balancing dan pemasangan sahaja) tetapi kuantiti adalah terhad. Harga ini setelah dicampur GST, rubber valve dan alignment akan menjadi sekitar RM115 seunit. Harga ini sangat menarik.

Tetapi ada seorang supervisor tiba-tiba cuba untuk convince AR untuk menukar saiz 185/60R14 yang lebih besar pada harga RM120 seunit (untuk tayar, balancing dan pemasangan sahaja). Beliau hanya menekan aspek ianya hanya RM5 lebih mahal..

AR bertanya harga untuk tayar Hankook kerana kedai i tersebut adalah pengedar tayar Hankook. Mereka kelihatan agak kurang berminat untuk memberi harga tetapi akhirnya memberikan harga Rm138 unit (untuk tayar, balancing dan pemasangan sahaja).. Herm.. Jauh lebih mahal dari website mytayar.com dimana kami menjualnya pada harga sekitar RM130 seunit untuk all inclusive pricing.

AR berkata akan datang semula kekedai mereka apabila sudah membuat perkiraan.

AR pergi kesebuah kedai bernama * One Tyre yang berwarna oren. AR bertanya soalan yang sama. Apakah harga untuk tayar 175/65R14 untuk Myvi.. Seorang mekanik berkata beliau mencadangkan tayar Falken pada harga RM125 seunit (untuk tayar, balancing dan pemasangan sahaja). Bila AR cuba menolak cadangan tayar tersebut dengan mengatakan tayar tersebut adalah bising dan tiada cengkaman, mekanik tersebut dengan nada menyindir berkata kesemua sebab itu adalah tidak berasas.. Never mind, AR sebenarnya hanya menduga cara mereka menjual…

Apabila AR kata tak mahu tayar Falken tersebut, mekanik itu berkata mereka sekarang sedang membuat promosi tayar. Mereka sedang menjual tayar Continental ContiComfort5 bersaiz 185/65R14 pada harga RM138 seunit (untuk tayar, balancing dan pemasangan sahaja). Ada 2 masalah yang dilihat atas cadangan tersebut..
a) Saiz 185/65R14 itu adalah jauh lebih besar dari tayar standard Myvi
b) Tayar Continental ContiComfort5 adalah model lama yang telah diganti dengan model yang lebih baru dan semestinya ianya sudah lama dikilangkan

AR beredar dari kedai tersebut meneruskan urusan yang lain..

  1. Dari pengalaman ini, ingin AR nyatakan pemerhatian yang berikut…
    Hard selling masih menjadi ikutan. Di kedai T**h, mereka cuba mendapatkan komitmen AR untuk membeli tayar Toyo tersebut dengan cepat. Mereka tergesa-gesa ingin check stock ditingkat atas dan menyimpannya untuk AR.
  2. Mereka akan mencuba menyakinkan pengguna untuk upgrade kepada tayar lain yang lebih mahal. Contohnya, di kedai T**h, mekanik tersebut cuba menyakinkan AR untuk membeli tayar 185/60R14 yang lebih mahal sebanyak RM5 walaupun ianya bukan saiz standard untuk Myvi
  3. Merendah-rendahkan pandangan pengguna adalah perkara biasa seperti terjadi di kedai * One.. Walaupun reviews mengatakan tayar Falken yang dicadangkan adalah bising dan kurang cengkaman, mekanik itu cuba mengatakan AR telah salah. Beliau mengatakan ianya adalah tayar yang sangat bagus dengan harapan akan membuat jualan kepada pengguna yang kurang arif.
  4. Cubaan menjual tayar model lama yang sudah lama dikilangkan apabila mekanik tersebut cuba menjual tayar Continental ContiComfort 5. Adalah menjadi kejutan apabila tayar itu juga adalah saiz yang tidak sesuai untuk kereta Myvi.
  5. Harga yang diberikan juga adalah hanya untuk tayar, balancing dan pemasangan. Walaupun harga yang disebutkan adalah nampak murah, apabila GST,kos valve dan aligment dimasukkan, ianya akan menjadi kejutan apabila pengguna hendak membayar.
  6. Harganya tidak lah murah seperti yang digembar-gemburkan. Setelah dibuat perbandingan setara, harga di mytayar.com pun ada yang lebih murah..

Ok lah… Jumpa lagi dimasa yang akan datang..

Facebook Login dan Data Privacy

Hello yall… Lama betul AR tak menulis di blog ini.. AR macam tetiba busy sangat pulak 2 bulan ini.. Ketandusan idea pun yer jugak…

Yall mesti pernah terbaca kes kebocoran data di facebook dalam kes Cambridge Analytica kan.. Sebenarnya, kalau yall perasan, facebook mempunyai banyak data mengenai yall.. Apa yall suka, mana yall pergi, sapa kawan yall… Ini semua facebook tahu sebab yall sendiri dengan rela hati menghupdate status kan.. Kawan yall yang takde facebook pun depa boleh tahu..

Anyway, nampaknya ada apps yang boleh access data yall ini.. Inilah yang terjadi dalam kes Cambridge Analytica ini yang mana mereka membuat iklan yang hanya bersangkutan pasal yall sahaja.. Ini semua power facebook yang ramai yang ambil tahu pun.. Salah satu cara facebook boleh tahu apa yall suka adalah dengan menggunakan data website yang menggunakan facebook login.. Contohnya, kalau yall guna akaun facebook untuk access mytayar.com, facebook pun tahu yall suka pasal kereta camtu…

Memandangkan perkara camni boleh berlaku, kami di mytayar.com merasakan facebook login ini akan membolehkan facebook access data yall tanpa disedari.. Dengan itu, kami telah menyahaktifkan facebook login di mytayar.com… Ok kan..

Ok berjumpa lagi dimasa akan datang…

Yall mai la datang booth kami di PJ Startup Festival 2018

Hello yall…. We all akan berada di Booth F3 di Dewan Sivik MBPJ dari 27 – 28 January 2018 sempena PJ StartUp Festival 2018 ini.

Apa benda PJ Startup Festival ni??? Ni AR copy paste apa yang depa tulis kat bawah ni..

Planning to start a business? Exploring a new business venture? Join us at PJ Startup Festival 2018! #PJStartupFestival2018

The PJ Startup Festival is a 2-day FREE Conference and Exhibition aimed to address the latest opportunities and challenges of new Business Startups in Selangor. We’ll be covering topics such as Fundraising, Idea Pitching, Experience Sharing & showcase, Digital Marketing, and many more!

Panels and highlights include:
– Insights on Bitcoin, Blockchain and other Cryptocurrencies. Is cryptocurrency a fad?
– The impact of Alibaba’s entrance into the Malaysian market: opportunities and challenges for Malaysian players
– A showcase of 50-80 exhibition booths from both private and government sector, that will help new Startups, Those in Planning, and Small & Middle Enterprises (SMEs).

For the children, we have Penang Techdome bringing many fun science activities and experiments for the children to enrich their minds!

The event is suitable for those Planning to Start their own Business, New Startups, Small & Mid Size Business Owners, and Students who wish to run their own business one day.

Note: This is a community service event organized by the Councillors of Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ). Admission is FREE.

Kita dapat courtesy booth dari Selangor Information Technology & Ecommerce Council (SITEC). SITEC ni apa benda nya pulak?? SITEC ini initiatif dari Kerajaan Selangor nak bantu usahawan dalam ecommerce ni.. Ada banyak insentif yang disediakan.. Nak belajar kursus pun banyak.. Kursus tu dah la free, depa bagi makan minum lagi.. Mana nak dapat wey.. Kalu sapa nak sewa untuk kerja pun ada.. Lokasi dia dekat I City, Seksyen 7 Shah Alam.. Betul2 kat dalam taman permainan tu, turun tangga jer boleh naik ride… Ni ha dia punya fb page… https://www.facebook.com/sitecmy

Jumpa nanti naaa….

Beli tayar kat mytayar.com pun boleh dapat AirAsia Big points la…

Hello semua.. boss itu hari habag kat AR, dia kata kalo orang ada AirAsia punya Big points, depa boleh dapat point gak kalu beli tayar kat mytayar.com… AR tanya dia, mana dia tahu.. Dia cakap kawan dia Ms Chong info dia.. Dah agak dah.. boss tu bukan rajin sangat pi mana2.. Abis-abis dia ada kad Axxess yang Ms Chong bagi kat dia yang dia dok tayang dalam opis ni..

Ni camni.. mula-mula yall kena pi cari kad AirAsia Big ni.. Lepas tu, yall boleh dapat points bila beli tiket Air Asia pi balik kampung ka apa… Bila dah banyak points.. boleh convert points tu untuk tiket kapalterbang free ka apa..

Kalu nak beli tayar, yall boleh ikut link ini tengok camna nak dapatkan points bila beli tayar di mytayar.com… Kalu belanja RM1, yall dapat 1 point.. Kalu yall ganti tayar myvi tu, kan dah dapat 600 points… Sapa nak bagi weyyyy kalau bukan AirAsia…

https://www.airasiabig.com/my/en/lifestyle/partner/my-tayar

Ok jangan lupa taw.. Ni AR belanja gambar Uqasha Senrose masa dia jadi flight attendant di Air Asia.. AR tahu yall kalu ada gambar retis, mesti yall baca blog ni kan…

p/s : Kalu AirAsia pun boleh percaya kat mytayar.com, takkan yall semua takut kena klentong sama kita plak kan…