Bahaya Tidur didalam Kereta

Seminggu lalu, kita dikejutkan oleh berita kematian 3 remaja wanita didalam kereta di sebuah station petrol di Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) dekat Samagagah. Seorang dari mangsa dilaporkan didalam keadaan kritikal ketika itu dan diberitakan didalam keadaan stabil ketika ini..

Didalam berita itu, dinyatakan bahawa 4 remaja itu telah tidur didalam kereta kerana berasa agak penat. Malangnya, mereka telah didapati mengalami keracunan gas Karbon Monoksida yang telah mengorban mereka.

Kami di https://mytayar.com mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa.

Ada rahsia rupanya tayar kereta ni.

Hello yall.. Hari ini AR nak kongsi satu video youtube brader ni yang membongkar rahsia tayar kereta. Fuh, terkejut bila dengar ada rahsia-rahsia ni..

Cuba yall tengok video ni.. Pastu, jangan lupa untuk subscribe dan like channel brader ni ok.. Support la sikit.

Dah nak kena tukar ke ni?

Hello semua.. AR nak cerita pasal tips untuk menentukan samada anda memerlukan tayar yang baru.

Mungkin ramai yang tidah menyedari fakta ini tetapi tayar adalah satu-satunya bahagian kereta yang menyentuk permukaan jalan. Dan pastinya, ianya sepatutnya mendapat perhatian yang sangat serious dari kesemua pemandu. Tapi malangnya, AR nampak ramai pemandu mengabai keadaan tayar kereta mereka malah mereka lebih pentingkan faktor kecantikan kecantikan dari keselamatan.

Tayar yang berkualiti dan yang diselenggara dengan baik boleh menyumbang kepada keselamatan anda, meningkatkan ekonomi bahan apai, pengendalian yang sempurna dan dapat berhenti dalam apa-apa keadaan jalan. Selain dari itu, ianya dapat memberikan keselesaan dan kualiti perjalanan yang lebih baik.

Melangkah ke kedai penjual tayar di kawasan anda pastinya pengalaman yang luar biasa kerana terdapat terlampau banyak faktor yang difikirkan. Jenama, model, pembuatan, komposisi dan harga. Jadi kami di mytayar telah cuba memberikan info-info penuh mengenai tayar untuk analisa yall.

Dibawah ini, AR letakkan tips-tips untuk yall ikuti.

1. Lakukan pemerikssan visual secara cepat secara berkala. Sekiran anda melihat pattern kehausan yang berbeza-beza, dinding sisi retak, atau sebarang perubahan warna atau menonjol; sudah sampai masa untuk anda membeli tayar yang baru.

Sekiranya tayar anda sudah berusia lebih dari 6 tahun, pertimbangkan untuk menggantikannya walaupun kelihatan masih OK kerana getah merosot dengan pendedahan kepada oksigen.

2. Pastikan kereta anda didalam keadaan yang baik. Lihat tahap kehausan bunga tayar tidak sekata yang disebabkan oleh masalah misalignment atau suspension. Sekiranya anda menggantikan tayar yang baru ke kereta yang mengalami masalah misalignment atau suspension, tayar yang baru itu tidak akan dapat bertahan lama.

3. Semak saiz tayar kereta anda di dalam manual pemilik dan maklumat placard. Maklumat ini diwajibkan dibawah undang-undang dan dipasang terus ke tepi pintu, pos pintu, pintu petak sarung tangan atau di dalam boot kereta anda.

4. Ok.. Sekarang dah baca saiz tayar dah.. Tapi apa yang derang tulis tu? Tulisan-tulisan ditepi tayar itu adalah sebahagian daripada kod standard untuk memberikan info tayar.

Contoh tanda sisi tayar – 185/55R15 81H

• Kod nombor tiga digit ialah lebar tayar (dalam milimeter) dari pinggir sisi-sisi tepi.
• Kemudian, nombor dua digit yang merupakan nisbah aspek tayar, atau nisbah ketinggian kepada lebar.
• Seterusnya, satu huruf, huruf “R” yang menunjukkan tayar itu adalah radial tyre.
• Kemudian, satu lagi nombor dua digit, iaitu diameter roda yang sesuai untuk tayar.
• Seterusnya, nombor dua atau tiga pilihan. Ini adalah nombor indeks beban tayar. Jangan memasang tayar dengan nombor indeks beban yang lebih rendah daripada yang disyorkan.
• Seterusnya, satu surat. Inilah kadar kelajuan tayar. Ikut cadangan pengeluar anda. Anda hanya perlu menaik taraf ke penarafan kelajuan yang lebih tinggi jika anda telah mengubah suai kenderaan anda untuk kegunaan trek.

5. AR tahu ramai pemilik kereta yang menukar rim mereka sebaik sahaja mereka mendapat kereta. Namun demikian, AR selalu melihat mereka hanya memilih rim tersebut dari sudut kecantikan sahaja tanpa menghiraukan aspek teknikal. Seperti contoh, rim aftermarket ini selalunya dibuat sebagai pengganti universal kepada semua jenis kereta. Jadi ukurannya adalah kurang sesuai dengan kenderaan anda. Sebagai contoh, offset dan said centre bore adalah berbeza untuk Proton Saga dan Perodua Myvi meskipun kedua-duanya menggunakan rim berdiameter 14″. Lakukan penyelidikan yang serius sebelum membuat keputusan menukar rim itu, dan berhati-hatilah untuk tidak mengorbankan pengendalian dan keselamatan yang terlalu banyak untuk penampilan.

6. AR cadangkan yall membeli set lengkap dan sepadan. Dengan menggantikan semua empat tayar sekaligus, anda akan dapat mengekalkan tayar anda dengan lebih baik. Elakkan dari tabiat menggunakan tayar yang berbeza digandar yang sama. Oh ya.. jika anda hanya menukar 2 tayar baharu, pastikan tayar baru itu diletakkan di gandar belakang.

7. Pertimbangkan membeli melalui Internet (lebih baik beli di mytayar sahaja). Yall boleh menjimatkan wang membeli di online sahaja kerana harganya terbuka dan ini dapat mengelakkan anda ditipu.

AR tahu sekarang ini, ramai yang mengeluh dengan kesempitan wang dikala ekonomi negara kurang baik. Semuanya nak cari tayar harga murah.. Setiap hari kami dapat request dari pengguna “Cheap tyres… Tayar murah”.. Tapi yall tahu, kami di sini tak menjanjikan tayar murah.. Kami janjikan tayar pada harga kompetitif untuk yall pilih sendiri.. Apa tayar yang yall nak? Michelin ada, Bridgestone ada, Continental ada, Goodyear ada, Hankook ada, Viking pun ada.. Datang jer anytime ok.. Kami jenis tak kacau orang masa yall datang browse pukul 3 pagi sekali p

Sapa yang BM kurang tu, meh sini baca english version…

Perhaps many are unaware of this fact but the tires are the only part of the car that touch the surface of the road. And of course, it should get very serious attention from all the drivers. But unfortunately, many drivers ignore the condition of their car tires as they place more importance to the look.

Quality and well-maintained tires can contribute to your safety, improve the fuel consumption, better handling and stop in any road conditions. In addition, it can provide better travel quality and comfort.

Talking to tire vendors in your area is certainly a challenging experience because there are too many factors to think about. Brand, model, manufacture, composition and price. So we at mytayar tried to provide the full info about tires for analysis.

Below, AR put the tips to follow.

1. Periodically perform visual examinations of the tires. If you notice different patterns of wear, cracked side wall, or any color changes; It’s time for you to buy a new tire.

If your tire is over 6 years old, consider replacing it even though it looks OK because rubber deteriorates with exposure to oxygen.

2. Make sure your car is in good condition. Uneven tire wear may be caused by misalignment or suspension problems. If you replace a new tire of a car with misalignment or suspension problem, the new tire will not last long.

3. Check the size of your car tire in owner’s manual and placard information. This information is required under the law and installed at the edges of the door, door post, glove door or in the boot of your car.

4. Ok .. Now read the size of the tire.. Tire posts are part of the standard code to provide tire info.

Examples of tire side marks – 185 / 55R15 81H

• The three digit number code is the width of the tire (in millimeters) from the edge to edge.
• Then, the double digit number that is the aspect ratio of the tire, or the height ratio to the width.
• Next, one letter, the letter “R” indicating the tire is a radial tire.
• Then, another double digit number, which is the tyre diameter.
• Next, the number two or three options. This is the tire load index number. Do not install tires with lower load index numbers than recommended.
• Next, one letter. This is the speed rating of the tire. Follow your manufacturer’s recommendations. You only need to upgrade to a higher speed rating if you have modified your vehicle for the use of the track.

5. AR knows many car owners change their rims as soon as they get the car. We always see that they only choose the rim from the point of beauty only rather than technical aspects. This aftermarket rim is often made as a universal substitute for all types of cars. So the size is less suitable for your vehicle. For example, the offset and center bore size is different for Proton Saga and Perodua Myvi even though they use a 14 “diameter rim. Do serious research before deciding to change the rim, and be careful not to sacrifice too much handling and security for appearance.

6. AR recommend yall buy a complete set and match. By replacing all four wheels at once, you will be able to keep your tires better. Avoid the habit of using different tires in the same way. Oh yes .. if you just change 2 new tires, make sure the new tires are placed on the rear axle.
 
7. Consider buying through the Internet (preferably buy at mytayar only). Yall can save money online just because the price is open and this can prevent you being cheated.

AR knows right now, many are complaining about the hardships. All are looking for cheap tire tires .. Everyday we get requests for “Cheap tires … Cheap tires” .. But we are not promising cheap tires .. We promise tires at competitive prices for yall to select yourself .. Michelin is here, Bridgestone is here, Continental is here, Goodyear is here, Hankook is here, Viking is here ..

Cari tayar di mytayar.com guna fb messenger

Hellooooo yall… First of all, kami ingin mengucapkan “Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin” kepada yall… Pastinya semuanya dah pulang kerumah sendiri setelah lama bercuti kan..

Haaaa… kalau yall nak tahu, mytayar.com dah ada feature baru macam kat dalam video kat atas tu.. Yall boleh gunakan fb messenger untuk mencari tayar yall di website kami.. Yall hanya perlu hantar message ke https://facebook.com/mytayardotcom untuk start guna chatbot ni.. Semuanya automated.. Senang kan..

Yall boleh jugak terus ke http://m.me/mytayardotcom untuk chat ok.. Tekan jer butang “Get Started” tu..

AR harap yall akan gunakan chatbot ini ok.. Jumpa lagi lain kali.

9 Tips untuk memandu jauh pulang beraya

Hello semua… Bulan Ramadan ni dah hampir penghujungnya… Dalam 10 hari nanti, rasanya ramai orang yang akan pulang beraya kekampung.. Dan yang tidak menyambut hari raya, pastinya akan bercuti keluar bandar kerana cuti sekolah pun panjang kan.

Hari ini, AR akan cuba berikan 9 tips pendek untuk yall ikuti semasa memandu jauh untuk pulang beraya.

1. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup sebelum memandu

Yall mesti pastikan tenaga anda semua penuh sebelum memulakan pemanduan yang jauh. Dibulan puasa ini, badan kita akan merasa lesu dan tidak bermaya, bukan. Jadi, tentukan anda mendapat tidur yang secukupnya sekurang-kurangnya 2 malam sebelum memulakan pemanduan. Elakkan memandu ketika jam 1am – 3am kerana selalunya kita akan merasa mengantuk ketika itu.

2. Pastikan ada makanan dan minuman didalam kereta

Seperti yang kita ketahui, kadang-kadang perjalanan yang selalunya mengambil masa 2 jam mungkin berlarutan hingga 10 jam kerana kesesakan jalanraya semasa pulang kekampung. Sekiranya anda terperangkap didalam kesesakan, bolehlah anda mengambil makanan and minum apabila tiba waktu berbuka. Anda juga mungkin mempunyai anak-anak yang belum berpuasa yang memerlukan makanan dan minuman.

3. Pastikan anda mendapat air yang secukupnya

Apabila anda memandu ketika tidak berpuasa,  pastikan akan mendapat jumlah air yang mencukupi. Air yang secukupnya akan membuat anda lebih cergas dan alert ketika memandu.

4. Pastikan anda membuat perancangan untuk berhenti

Pastinya yall memerlukan tempat berhenti untuk melegakan otot dan untuk menggunakan tandas. Seperti yang diketahui semua, kesemua R&R and Rest Stop akan menjadi sangat sesak ketika waktu puncak perjalanan pulang kekampung dimusim perayaan. AR selalunya tidak berhenti di R&R kerana ianya sangat sesak dan tiada ruang parkir. AR akan keluar dari highway dan berhenti dibandar-bandar yang berdekatan.

5. Memandu dengan kedudukan yang selesa

Cara kedudukan secara memandu akan memberikan yall rasa yang selesa dan tidak memenatkan ketika memandu jarak jauh.

6. Hiburkan hati anda dan orang didalam kereta anda

Perjalananan yang jauh amat menjemukan bagi kanak-kanak tambahan lagi apabila terperangkap didalam kesesakan jalan raya. Pastikan yall membawa lagu2 kegemaran yall untuk menghiburkan hati ketika memandu. Bagi anak-anak, permainan kegemaran mereka boleh mengelakkan kejemuan mereka yang pastinya akan menambahkan kepenatan yall.

7. Pastikan yall mempunya data plan dan charger handphone

Dizaman sekarang ini, pastinya yall menggunakan waze dan googlemap untuk plan perjalanan anda. Application ini akan membantu yall membuat lencongan sekiranya terdapat kesesakan yang tidak dijangka.

8. Elakkan memandu diwaktu puncak

AR cadangkan yall untuk mengelakkan diri dari memandu ketika waktu puncak kerana kesesakan kerana kesesakan yang dialami. Yall boleh merujuk kepada website plus untuk mengetahui waktu saranan untuk memulakan perjalanan mengikut zone ataupun melihat waze sebelum memulakan perjalanan.

9. Pastikan kereta anda dalam keadaan yang baik

Sebelum memulakan perjalanan yang jauh, yall patut hantar kereta anda untuk mendapatkan servis dan menggantikan parts yang sepatutnya. Walaupun jarak perjalanan kekampung adalah sama seperti masa yang lain, perjalanan kekampung semasa musim cuti hari raya adalah lebih berat kerana kesesakan jalanraya yang sering dialami. Sekiranya anda memerlukan tayar yang baru, yang lupa untuk ke website kami https://mytayar.com untuk membeli tayar pada harga yang sangat kompetitif.

Akhir kata, AR ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri  kepada yall semua. Sekiranya AR ada melakukan kesilapan sebelum ini, AR ingin menyusun 10 jari memohon kemaafan..

Logo baru mytayar.com

Hello semua…

Hari ini AR nak info yall sebab tahu yall mesti tak perasan sangat pasal logo kitaorang ni.. Yelah kan, kita bukannya Neelofa atau Izreen Asminda yang tengah keboom kevass sekarang ini..

Just nak info yang kitaorang punya logo ada update sikit macam kat atas ni… Ada tambah gambar mekanik yang tembam comel ni.. Karakter mekanik ini dari salah seorang tokey kedai yang join mytayar.com ni.. Boss suka dia sebab dia ni macam handal pasal kereta dan pandai manage kedai.. Dalam beberapa tahun jer, dia dah ada cawangan kedai dia.. Tapi kita rahsiakan nama sebenar tokey ini dan kita bagi nama karakter ini “Uncle Crank”…

Tahu tak cranl tu apa??? Apa tu crank??? Macam crank shaft tu… tak tahu nanti google ok..

Kitaorang pun harap suatu hari nanti, mytayar.com ini akan menjadi success story seperti mana tokey kedai tu..

See yall next time..

mytayar.com kini di server yang lebih pantas..

Hello semua.. Bila tengok balik, sudah hampir 4 minggu masa berlalu sejak posting yang akhir..

Sejak beberapa bulan yang lepas, website kami mytayar.com selalu down. Kadang-kadang sampai berhari-hari hinggakan kami tak larat nak jawab kenapa website down.. Bila AR check dengan hosting company, depa kat depa kena DDOS attack.. Tak tahu la sapa punya site kena attack sebab kita masa tu guna shared hosting.. DDOS attack ni camna.. Hackers hantar traffic kat website tu sampai server tak boleh handle.. Bila server tak boleh handle, server akan crash..Bila server dah restart balik, hackers buat benda yang sama sampai server crash lagi… Tu sebab kadang-kadang website boleh down sampai berhari-hari..

Tapi masalahnya, website kita down, yall tak boleh cari tayar kan.. So, last week, kita orang buat decision untuk switch server kepada provider yang lain.. Kita try cloud hosting pulak kerana dia flexible boleh serve contents dari 3 servers yang berbeza.. Kalau satu server down, lagi 2 ready nak serve.. Kita orang ambik decision untuk beli plan yang power sikit supaya tiada masalah hardware bila yall berpusu-pusu nak beli tayar..

Ini dia spec server yang kita orang subscribe…

  • 6 CPU Cores
  • 6GB DDR4 RAM
  • Unlimited Bandwidth
  • Unlimited SSD Space
  • Unlimited Websites Hosted
  • Free Domain
  • Premium Support
  • Free cPanel
  • NGINX Web Server
  • WildCard SSL
  • Opcache
  • Memcache instance 256MB

Power tak? Errr.. Yall jangan tanya AR ok pasal spec tu sebab AR bukan paham sangat pun… Agaknya server mytayar.com macam dalam gambar atas tu kot…

Jumpa lagi dimasa yang akan datang.

Jimat ker kalau beli tayar ikut mytayar.com ni?

Hello semua… Hari ini AR bukan lah nak promote sangat website kita https://mytayar.com yang best malatop tahap ultraman gaban ni.. Tapi AR hanya nak letak perbandingan harga sikit untuk yall tengok sendiri…

Ramai jugak orang telepon kita tanya, mytayar.com punya harga ini jimat sangat ker berbanding kalau pergi kedai sendiri.. Nak senang cerita, kita punya harga lebih kurang 20% lagi murah dari kedai biasa.. Tak percaya, cuba yall tengok harga yang dinyatakan oleh sebuah rangkaian kedai tayar yang sangat popular di Malaysia ni…

Harga Terendah Kami * Harga Mereka % Perbezaan Harga Terendah Kami * Harga Mereka % Perbezaan
Size 175-70-13 (Iswara, Saga, Wira 13″) Size 195-65-15 (Exora, Wish)
Hankook H308 114.00 137.80 20.88% Hankook H308 194.00 227.90 17.47%
Viking CT5 115.00 143.10 24.43% Continental CC6 225.00 284.08 26.26%
Continental CC6 174.00 192.92 10.87% Michelin XM2 254.00 296.80 16.85%
Size 165-55-14 (Kenari, Kelisa, Viva 14″) Size 185-55-16 (City, Jazz 16″)
Viking CT5 128.00  164.30 28.36% Hankook H457 187.00 233.20 24.71%
Continental CC6 159.00 198.22 24.67% Continental UC6 275.00 273.48 -0.55%
Michelin XM2 300.00 286.20 -4.60%
Size 175-65-14 (Myvi, Bezza, Axia, Iriz) Size 205-55-16 (Preve)
Viking CT5 138.00 169.60 22.90% Hankook H457 234.00 280.90 20.04%
Continental CC6 165.00 196.10 18.85% Continental UC6  378.00 397.50 5.16%
Michelin XM2 188.00 233.20 24.04% Michelin XM2 417.00 418.70 0.41%
Size 185-60-14  (Iswara, Saga, Wira 14″) Size 205-60-16
Viking CT5 138.00 159.00 15.22% Interstate  NA 318.00
Continental CC6 208.00 220.48 6.00% Continental UC6 388.00 397.50 2.45%
Michelin XM2 197.00 238.50 21.07% Michelin XM2 380.00 418.70 10.18%
Size 185-55-15 (Alza, Persona baru) Size 215-45-17
Viking CT5 180.00 190.80 6.00% Viking PT5 248.00 302.10 21.81%
Continental CC6 238.00  241.68 1.55% Interstate  NA 349.80
Michelin XM2 217.00 259.70 19.68% Continental MC6  NA 434.60
Size 185-60-15 (Vios) Size 215-55-17
Viking CT5  NA 212.00 Interstate  NA 371.00
Continental CC6 225.00  233.20 3.64% Continental UC6     450.00 487.60 8.36%
Michelin XM2 216.00 249.10 15.32% Michelin Primacy 3ST 529.00 577.70 9.21%
Size 185-65-15 (Almera, Grand Livina) Size 225-45-17
Viking CT5 205.00 217.30 6.00% Interstate  NA 408.80
Continental CC6 195.00  254.40 30.46% Continental MC6  NA 530.00
Michelin XM2 216.00 265.00 22.69% Michelin Primacy ST3 508.00 540.60 6.42%
Size 195-55-15 (Waja, Gen2) Size 225-50-17
Viking PT5   152.00 190.00 25.00% Interstate  NA 381.60
Continental CC6 169.00 217.30 28.58% Continental UC6 488.00 519.40 6.43%
Michelin XM2  244.00 275.60 12.95% Michelin Primacy ST3 525.00 583.00 11.05%
Size 195-60-15 (Citra, Persona) Size 235-50-18
Viking PT5 175.00 212.00 21.14% Continental MC6 NA 657.20
Continental CC6 209.00 258.64 23.75% Michelin Primacy ST3 617.00 683.70 10.81%
Michelin XM2 237.00 286.20 20.76%
  • Harga kita tu untuk harga terendah untuk Car Tyre (All Inclusive Pricing) dalam 20km dari Kuala Lumpur
  • Harga mereka tu kita ambil dari fb depa yang macam dalam gambar 3 keping bawah ni..

Kan yall boleh nampak, punya jimat kalau beli tayar ikut https://mytayar.com ni.. Sebelum lupa, kalau yall beli ikut website kita, ada Free Alignment kalau beli 4 tayar, depa mana ada tu…

Jumpa lagi laen kali.

Betul ker bila tarikh pengilangan tayar tu sangat penting?

Hello semua.. Mula-mula sekali, AR nak ucapkan Selamat Tahun Baru kat yall semua. Semoga yall akan terus ceria di tahun 2018 ini.

Hari ini, AR nak cerita sikit mengenai tarikh pengilangan tayar kereta. Kan hari ini hari pertama 2018, jadi ramai pembeli akan start minta tayar yang dikilangkan didalam 2018. Yall mesti ada terbaca artikel warna biru macam di bawah sini.

AWASI TAYAR EXPIRED?

Bila tukar tayar ni tanyalah pomen tu harga tayar. Yg baharu ada RM175 @ RM185. Baik amik yg baharu, puas hati. Minta dorg bawa keluar tayar tu, nak tgk. Pomen tu pun bawaklah tayar baharu yg harga RM175.

Bila tanya tahun buatan tayar tu, muka pomen dh mula cuak. Baru dia habaq tayar tahun 2014. So apa lg kene sound lah.

“Tayar lama u jual RM175 ke? Tau x tayar ni dah expired? Mana boleh jual harga ni”. Saya suruh dia p tanya tauke berapa harga tayar tu. Mula2 dorg bg RM120. Dok minta kurang sampai dpt RM105 untuk sebiji tayar. Hmmm, mm tayar korek pun dah RM80. Baik amik yg ni. So dpt lah 4 biji tayar baru dgn harga RM420 rim 15′.

Moral of story?
So, kalau yg nak tukar tayar tu, berhati2lah supaya kita x tertipu.

Berikut ialah senarai kod yg patut kita tahu.
Semoga dapat manfaat bersama.

Sahabat semua, kita selalu tukar tayar kereta, tapi kita tak tahu tayar itu tayar yang dah lama dan tak sepatutnya digunakan lagi (expired).

Info Pasal tayar kenderaan;
1. Kod Tayar Kenderaan:
Contoh 205/65/R1594H
205 = Lebar
65 = Tinggi

R = Radial
15 = Saiz / Rim
94 = Had Maksimum
Bebanan
H = Had Maksimum
Kelajuan 210km/jam
Lihat Abjad yang last;
S = Maksimum Had Laju
180 km/jam

T = Maksimum Had Laju
190 km/jam
U = Maksimum Had Laju
200 km/jam
V = Maksimum Had Laju
240 km/jam
Z = Maksimum Had Laju
240 km/jam
W = Maksimum Had Laju
270 km/jam
Y = Maksimum Had Laju
300 km/jam

SEBAB TU BANYAK BERLAKU KEMALANGAN YG BERPUNCA DARIPADA KES TAYAR PECAH KERANA PEMILIK KENDERAAN TIDAK ARIF TENTANG KEMAMPUAN LARIAN TAYARNYA DALAM KEADAAN CUACA DI MALAYSIA.

2. Setiap Tayar Ada 4 Angka
Tercatat Di Sisi Tayar.
Contoh 0514

Indeks ini menunjukkan Tayar Baru Keluaran Kilang Pada Minggu Ke 5 Tahun 2014.

Tempoh penggunaan tayar adalah selama LIMA tahun dari tarikh tayar dikeluarkan.

Tayar baharu yang berusia lebih drpd LIMA tahun masih boleh digunakan tetapi tayar telah menjadi keras sebab getah tayar sudah tamat tempoh penggunaannya (Expired).

Jika anda menukar tayar yg baharu, pastikan tahun pengeluarannya ialah Tahun yg terkini.

Jika membeli tayar keluaran Tahun 2015, minta diskaun sebanyak 20% daripada harga asal.

Berikut ialah diskaun harga tayar berdasarkan tahun tayar yang dikeluarkan dari Tahun Semasa (2016);
2015 = 20%
2014 = 40%
2013 = 60%
2012 = 80%
2011 ke bawah = PERCUMA

SILA KONGSI MAKLUMAT INI.
Semoga perkongsian ini membantu kalian agar tidak ditipu oleh pemilik kedai tayar.Semoga info ini memberi manfaat kepada kita semua.

AR pun tak tahu dari mana datangnya artikel ini. Mengikut kajian yang dijalankan oleh Michelin, sebenarnya tiada significant performance difference diantara tayar yang baru dikilangkan dan tayar yang lebih lama. Yang penting adalah penjagaan dan inspection lepas tayar itu dipasang. Cuba yall check link ni tayar bukan pisang.

Jadi yall jangan la obsess sangat nak membeli tayar yang sangat baru kerana tiada apa perbezaan pun. Tambahan lagi, kalau tayar tu lama sedikit, yall dapat membeli pada harga yang lebih murah..

Apa yang kena buat sebelum membawa kereta berjalan jauh?

Hello semua.. Ar tahu yang hujung2 tahun ini, ramai yang pergi bercuti dan balik kampung.. Yelah, cuti sekolah pun tinggal 2 minggu sahaja dan ibubapa pun banyak nak menghabiskan cuti.

Sebelum berjalan jauh dengan berkereta, kan baik checkup kereta tu elok-elok dulu sebab kalau tersangkut dalam perjalanan, kan susah.. Kat sini, AR letak video mat salleh camna nak checkup kereta sebelum jauh.. Kita tahu yall tu kalau letak melayu punya video, mesti tak percaya kan…. kan.. kan…

Kalau terjumpa masalah yang perlu diselesaikan dulu, boleh tangguh perjalanan sebentar dan bawa kereta untuk repair dengan mekanik dulu..

Ok lah.. jumpa lagi dimasa dihadapan sebab AR pun nak pergi balik kampung ni…