5 tips untuk harungi banjir kilat dijalanraya

Oh wow.. Nampaknya dah hampir 3 bulan AR tidak update blog ini. Bukannya apa kekadang ketandusan idea nak bagi info pada yall yang handal pasal hal2 macam ini.. Terpaksa kepala bekerja keras untuk cari idea untuk share.

Anyway, sejak beberapa minggu yang lepas, nampaknya di Kuala Lumpur ini hujan lebat setiap hari. Kadang2 pagi dan kadang2 petang. Macam dah tiada pattern kan. Yang selalu menjadi masalah apabila hujan lebat ini, yang pertamanya ialah jalan menjadi lebih sesak. Dan yang paling leceh ialah banjir kilat yang terjadi tanpa amaran.

Hari ini, AR akan cuba untuk berkongsi 5 tips mudah untuk yall ikuti sekiranya berhadapan dengan keadaan banjir kilat semasa didalam perjalanan.

1. Cuba elakkan kawasan yang selalu banjir
Tip apa macam ini kan. Cerita cara nak harungi banjir dijalanraya tapi suruh elak kawasan banjir. Jika boleh, elakkan kawasan banjir dengan menggunakan waze bagi menunjukkan jalan2 yang lebih selamat. Selalunya pengguna-pengguna waze yang lain akan update tempat yang mengalami kenaikan air secara mendadak. Mendengar hebahan melalui radio juga akan membantu yall untuk mencari jalan alternatif kedestinasi yall itu. Sekiranya anda telah tiba dikawasan yang telah mula dinaiki air, pastikan kedalaman itu adalah selamat untuk dilalui oleh kenderaan yall itu. Contohnya, bagi kereta biasa, kedalaman selamat yang boleh dilalui adalah sekitar 6 inci sahaja manakala bagi SUV, ianya mungkin boleh melalui air sedalam 2 kaki. Sekiranya air itu lebih dalam, AR cadangkan yall cari tempat parking yang lebih tinggi untuk menunggu air itu surut.

2. Teruskan bergerak
Sekiranya yall mesti jugak lalu kawasan banjir kilat tu atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan, cuba untuk teruskan pergerakan didalam air secara constant. Jangan berhenti atau menukar kadar kelajuan secara mendadak dengan menekan minyak atau brek. Bergerak dengan steady momentum. Sekiranya kereta berhenti didalam air, besar kemungkinannya yang air akan masuk kebahagian penting seperti intake dan exhaust. Gunakan gear rendah (1 – 2) pada kelajuan yang bersesuaian dan biarkan enjin anda beroperasi pada rpm yang lebih tinggi. Meredah air menggunakan lebih banyak tenaga dan menggunakan gear tinggi akan merendahkan rpm anda yang mungkin boleh mematikan engine.

3. Jangan start engine anda apabila engine mati didalam air
Sekiranya engine anda telah mati seketika meranduk air, jangan cuba menghidupkannya semula disitu. Terdapat banyak sebab yang telah menyebabkan engine itu mati. Sekiranya air telah memasuki engine anda melalui intake atau exhaust, cubaan menghidupkan engine disitu akan menyebabkan kerosakan yang lebih teruk. Matikan suis kereta anda dan dapatkan pertolongan untuk menolak kereta anda keluar dari air dikawasan yang selamat. Panggil tow truck untuk membawa kereta anda keworkshop yang dipercayai untuk pemeriksaan lanjut oleh mekanik.

4. Jangan panik sekiranya anda terperangkap didalam keret
Sekiranya cubaan anda untuk meranduk air dengan kereta anda tidak berjaya, jangan panik. Anda perlukan lebih banyak daya untuk membuka pintu kereta anda kerana tekanan dari air diluar. Gunakan kuasa dari kedua-dua kaki anda untuk menolak pintu itu. Yang paling penting, mesti berasa tenang dan tidak panik. Sekiranya cubaan itu tidak berjaya, cuba buka tingkap dengan memusing pemegang pembuka tingkap bagi kereta yang menggunakannya atau menggunakan switch tingkap sekiranya masih ada tenaga elektrik. Sekiranya tingkap tidak dapat dibuka, anda terpaksa memecahkan tingkap dengan mengetuknya dengan head rest. Memecahkan cermin tingkap adalah jauh lebih mudah dari memecahkan cermin hadapan. Setelah keluar dari kereta, pergi ketempat yang lebuh selamat.

5. Tekan brek anda dengan lembut untuk membuang lapisan air
Sekiranya anda berjaya meranduk air dengan kereta anda, anda harus menekan brek anda dengan lembut untuk membuang air yang berada diatas permukaan brek anda.

Yay.. Itu lah sahaja untuk hari ini.. Jumpa lagi dimasa hadapan.

Yang bawah ni dalam English yang google tolong translatekan

Oh wow.. It seems that almost 3 months AR does not update this blog. It is hard work to find the idea to share.

Anyway, over the last few weeks, it seems that in Kuala Lumpur, it is raining heavily every day. Sometimes in the morning at times, in the afternoon. There is no pattern yet. The first issue with this rain, the traffic and the second, the flash flood that just happens.

Today, AR will try to share 5 simple tips to follow when dealing with flash floods during your drive.

1. Try to avoid areas that are always flooded
What kind of tip is this? The article is about giving tips flooding in the streets but to avoid flooding. If possible, avoid flooded area by using waze to show safer roads. Often other waze users will update places that are experiencing a sudden increase in water. Listening for announcement through radio will also help you to find the alternative way to your destination. If you have arrived at the area that has been flooded, make sure the depth is safe to go through. For example, for normal cars, the safe passable depth is around 6 inches whilst for the SUV, it may pass through 2 feet deep. If the water is deeper, AR recommends finding a higher parking space to wait for the water to recede.

2. Keep moving
If you have to clear the flash floods for the unavoidable reasons, try to keep the constant movement in the water. Do not stop or change speed abruptly by pressing the accelerator or brake. If the car stops in the water, it is likely that water has entered the intake and exhaust. Use low gear (1 – 2) at the appropriate speed and let your engine operate at a higher rpm. Ridging water uses more energy and using high gear will lower your rpm which may kill the engine.

3. Do not start your engine when the engine dies in the water
If your engine has stalled in the water, do not try to turn it on again. There are many reasons that caused the engine to die. If water has entered your engine through the intake or exhaust, attempting to start the engine there will cause more damage. Turn off your switch and get help to push your car out of the water to a safe area. Call the tow truck to bring your car a trusted workshop for further inspection by mechanics.

4. Do not panic if you are trapped inside the trunk
If your attempt to wade the water with your car does not work, do not panic. You more power to open your car door because of the pressure from the water outside. Use the power of both feet to push the door. Most importantly, you must be calm and not panicking. If the attempt is unsuccessful, try opening the window by turning the window opener or using the window switch if there is electricity. If the attempts fail, you have to break the window by whacking it with a headrest. After getting out of the car, go to a safer place.

5. Press your brakes gently to remove the layers of water
If you managed to wtade he water with your car, you should push your brakes gently to remove the water on your brakes.

Dah nak kena tukar ke ni?

Hello semua.. AR nak cerita pasal tips untuk menentukan samada anda memerlukan tayar yang baru.

Mungkin ramai yang tidah menyedari fakta ini tetapi tayar adalah satu-satunya bahagian kereta yang menyentuk permukaan jalan. Dan pastinya, ianya sepatutnya mendapat perhatian yang sangat serious dari kesemua pemandu. Tapi malangnya, AR nampak ramai pemandu mengabai keadaan tayar kereta mereka malah mereka lebih pentingkan faktor kecantikan kecantikan dari keselamatan.

Tayar yang berkualiti dan yang diselenggara dengan baik boleh menyumbang kepada keselamatan anda, meningkatkan ekonomi bahan apai, pengendalian yang sempurna dan dapat berhenti dalam apa-apa keadaan jalan. Selain dari itu, ianya dapat memberikan keselesaan dan kualiti perjalanan yang lebih baik.

Melangkah ke kedai penjual tayar di kawasan anda pastinya pengalaman yang luar biasa kerana terdapat terlampau banyak faktor yang difikirkan. Jenama, model, pembuatan, komposisi dan harga. Jadi kami di mytayar telah cuba memberikan info-info penuh mengenai tayar untuk analisa yall.

Dibawah ini, AR letakkan tips-tips untuk yall ikuti.

1. Lakukan pemerikssan visual secara cepat secara berkala. Sekiran anda melihat pattern kehausan yang berbeza-beza, dinding sisi retak, atau sebarang perubahan warna atau menonjol; sudah sampai masa untuk anda membeli tayar yang baru.

Sekiranya tayar anda sudah berusia lebih dari 6 tahun, pertimbangkan untuk menggantikannya walaupun kelihatan masih OK kerana getah merosot dengan pendedahan kepada oksigen.

2. Pastikan kereta anda didalam keadaan yang baik. Lihat tahap kehausan bunga tayar tidak sekata yang disebabkan oleh masalah misalignment atau suspension. Sekiranya anda menggantikan tayar yang baru ke kereta yang mengalami masalah misalignment atau suspension, tayar yang baru itu tidak akan dapat bertahan lama.

3. Semak saiz tayar kereta anda di dalam manual pemilik dan maklumat placard. Maklumat ini diwajibkan dibawah undang-undang dan dipasang terus ke tepi pintu, pos pintu, pintu petak sarung tangan atau di dalam boot kereta anda.

4. Ok.. Sekarang dah baca saiz tayar dah.. Tapi apa yang derang tulis tu? Tulisan-tulisan ditepi tayar itu adalah sebahagian daripada kod standard untuk memberikan info tayar.

Contoh tanda sisi tayar – 185/55R15 81H

• Kod nombor tiga digit ialah lebar tayar (dalam milimeter) dari pinggir sisi-sisi tepi.
• Kemudian, nombor dua digit yang merupakan nisbah aspek tayar, atau nisbah ketinggian kepada lebar.
• Seterusnya, satu huruf, huruf “R” yang menunjukkan tayar itu adalah radial tyre.
• Kemudian, satu lagi nombor dua digit, iaitu diameter roda yang sesuai untuk tayar.
• Seterusnya, nombor dua atau tiga pilihan. Ini adalah nombor indeks beban tayar. Jangan memasang tayar dengan nombor indeks beban yang lebih rendah daripada yang disyorkan.
• Seterusnya, satu surat. Inilah kadar kelajuan tayar. Ikut cadangan pengeluar anda. Anda hanya perlu menaik taraf ke penarafan kelajuan yang lebih tinggi jika anda telah mengubah suai kenderaan anda untuk kegunaan trek.

5. AR tahu ramai pemilik kereta yang menukar rim mereka sebaik sahaja mereka mendapat kereta. Namun demikian, AR selalu melihat mereka hanya memilih rim tersebut dari sudut kecantikan sahaja tanpa menghiraukan aspek teknikal. Seperti contoh, rim aftermarket ini selalunya dibuat sebagai pengganti universal kepada semua jenis kereta. Jadi ukurannya adalah kurang sesuai dengan kenderaan anda. Sebagai contoh, offset dan said centre bore adalah berbeza untuk Proton Saga dan Perodua Myvi meskipun kedua-duanya menggunakan rim berdiameter 14″. Lakukan penyelidikan yang serius sebelum membuat keputusan menukar rim itu, dan berhati-hatilah untuk tidak mengorbankan pengendalian dan keselamatan yang terlalu banyak untuk penampilan.

6. AR cadangkan yall membeli set lengkap dan sepadan. Dengan menggantikan semua empat tayar sekaligus, anda akan dapat mengekalkan tayar anda dengan lebih baik. Elakkan dari tabiat menggunakan tayar yang berbeza digandar yang sama. Oh ya.. jika anda hanya menukar 2 tayar baharu, pastikan tayar baru itu diletakkan di gandar belakang.

7. Pertimbangkan membeli melalui Internet (lebih baik beli di mytayar sahaja). Yall boleh menjimatkan wang membeli di online sahaja kerana harganya terbuka dan ini dapat mengelakkan anda ditipu.

AR tahu sekarang ini, ramai yang mengeluh dengan kesempitan wang dikala ekonomi negara kurang baik. Semuanya nak cari tayar harga murah.. Setiap hari kami dapat request dari pengguna “Cheap tyres… Tayar murah”.. Tapi yall tahu, kami di sini tak menjanjikan tayar murah.. Kami janjikan tayar pada harga kompetitif untuk yall pilih sendiri.. Apa tayar yang yall nak? Michelin ada, Bridgestone ada, Continental ada, Goodyear ada, Hankook ada, Viking pun ada.. Datang jer anytime ok.. Kami jenis tak kacau orang masa yall datang browse pukul 3 pagi sekali p

Sapa yang BM kurang tu, meh sini baca english version…

Perhaps many are unaware of this fact but the tires are the only part of the car that touch the surface of the road. And of course, it should get very serious attention from all the drivers. But unfortunately, many drivers ignore the condition of their car tires as they place more importance to the look.

Quality and well-maintained tires can contribute to your safety, improve the fuel consumption, better handling and stop in any road conditions. In addition, it can provide better travel quality and comfort.

Talking to tire vendors in your area is certainly a challenging experience because there are too many factors to think about. Brand, model, manufacture, composition and price. So we at mytayar tried to provide the full info about tires for analysis.

Below, AR put the tips to follow.

1. Periodically perform visual examinations of the tires. If you notice different patterns of wear, cracked side wall, or any color changes; It’s time for you to buy a new tire.

If your tire is over 6 years old, consider replacing it even though it looks OK because rubber deteriorates with exposure to oxygen.

2. Make sure your car is in good condition. Uneven tire wear may be caused by misalignment or suspension problems. If you replace a new tire of a car with misalignment or suspension problem, the new tire will not last long.

3. Check the size of your car tire in owner’s manual and placard information. This information is required under the law and installed at the edges of the door, door post, glove door or in the boot of your car.

4. Ok .. Now read the size of the tire.. Tire posts are part of the standard code to provide tire info.

Examples of tire side marks – 185 / 55R15 81H

• The three digit number code is the width of the tire (in millimeters) from the edge to edge.
• Then, the double digit number that is the aspect ratio of the tire, or the height ratio to the width.
• Next, one letter, the letter “R” indicating the tire is a radial tire.
• Then, another double digit number, which is the tyre diameter.
• Next, the number two or three options. This is the tire load index number. Do not install tires with lower load index numbers than recommended.
• Next, one letter. This is the speed rating of the tire. Follow your manufacturer’s recommendations. You only need to upgrade to a higher speed rating if you have modified your vehicle for the use of the track.

5. AR knows many car owners change their rims as soon as they get the car. We always see that they only choose the rim from the point of beauty only rather than technical aspects. This aftermarket rim is often made as a universal substitute for all types of cars. So the size is less suitable for your vehicle. For example, the offset and center bore size is different for Proton Saga and Perodua Myvi even though they use a 14 “diameter rim. Do serious research before deciding to change the rim, and be careful not to sacrifice too much handling and security for appearance.

6. AR recommend yall buy a complete set and match. By replacing all four wheels at once, you will be able to keep your tires better. Avoid the habit of using different tires in the same way. Oh yes .. if you just change 2 new tires, make sure the new tires are placed on the rear axle.
 
7. Consider buying through the Internet (preferably buy at mytayar only). Yall can save money online just because the price is open and this can prevent you being cheated.

AR knows right now, many are complaining about the hardships. All are looking for cheap tire tires .. Everyday we get requests for “Cheap tires … Cheap tires” .. But we are not promising cheap tires .. We promise tires at competitive prices for yall to select yourself .. Michelin is here, Bridgestone is here, Continental is here, Goodyear is here, Hankook is here, Viking is here ..

A writeup by a blogger on mytayar.com

Selamat hari Isnin kepada semua. Semoga yall semua sangat ceria hari ini dimana sahaja anda berada walaupun pagi-pagi tadi dah hujan sampai semua jalan jem teruk kan.

Oleh kerana hari ini macam ketandusan idea jer, AR nak kasi yall a link to a writeup of mytayar.com by a blogger bernama Shafyqah Azhar. Selalunya dia tulis pasal lifestyle dan AR rasa style menulis dia santai dan menarik. Kat bawah ni, AR dah letak dia punya link untuk yall tengok.

 
Cuba yall terjah blog Shafyqah ni cepat-cepat… Jumpa lagi next time…

Cari tayar di mytayar.com guna fb messenger

Hellooooo yall… First of all, kami ingin mengucapkan “Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin” kepada yall… Pastinya semuanya dah pulang kerumah sendiri setelah lama bercuti kan..

Haaaa… kalau yall nak tahu, mytayar.com dah ada feature baru macam kat dalam video kat atas tu.. Yall boleh gunakan fb messenger untuk mencari tayar yall di website kami.. Yall hanya perlu hantar message ke https://facebook.com/mytayardotcom untuk start guna chatbot ni.. Semuanya automated.. Senang kan..

Yall boleh jugak terus ke http://m.me/mytayardotcom untuk chat ok.. Tekan jer butang “Get Started” tu..

AR harap yall akan gunakan chatbot ini ok.. Jumpa lagi lain kali.

9 Tips untuk memandu jauh pulang beraya

Hello semua… Bulan Ramadan ni dah hampir penghujungnya… Dalam 10 hari nanti, rasanya ramai orang yang akan pulang beraya kekampung.. Dan yang tidak menyambut hari raya, pastinya akan bercuti keluar bandar kerana cuti sekolah pun panjang kan.

Hari ini, AR akan cuba berikan 9 tips pendek untuk yall ikuti semasa memandu jauh untuk pulang beraya.

1. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup sebelum memandu

Yall mesti pastikan tenaga anda semua penuh sebelum memulakan pemanduan yang jauh. Dibulan puasa ini, badan kita akan merasa lesu dan tidak bermaya, bukan. Jadi, tentukan anda mendapat tidur yang secukupnya sekurang-kurangnya 2 malam sebelum memulakan pemanduan. Elakkan memandu ketika jam 1am – 3am kerana selalunya kita akan merasa mengantuk ketika itu.

2. Pastikan ada makanan dan minuman didalam kereta

Seperti yang kita ketahui, kadang-kadang perjalanan yang selalunya mengambil masa 2 jam mungkin berlarutan hingga 10 jam kerana kesesakan jalanraya semasa pulang kekampung. Sekiranya anda terperangkap didalam kesesakan, bolehlah anda mengambil makanan and minum apabila tiba waktu berbuka. Anda juga mungkin mempunyai anak-anak yang belum berpuasa yang memerlukan makanan dan minuman.

3. Pastikan anda mendapat air yang secukupnya

Apabila anda memandu ketika tidak berpuasa,  pastikan akan mendapat jumlah air yang mencukupi. Air yang secukupnya akan membuat anda lebih cergas dan alert ketika memandu.

4. Pastikan anda membuat perancangan untuk berhenti

Pastinya yall memerlukan tempat berhenti untuk melegakan otot dan untuk menggunakan tandas. Seperti yang diketahui semua, kesemua R&R and Rest Stop akan menjadi sangat sesak ketika waktu puncak perjalanan pulang kekampung dimusim perayaan. AR selalunya tidak berhenti di R&R kerana ianya sangat sesak dan tiada ruang parkir. AR akan keluar dari highway dan berhenti dibandar-bandar yang berdekatan.

5. Memandu dengan kedudukan yang selesa

Cara kedudukan secara memandu akan memberikan yall rasa yang selesa dan tidak memenatkan ketika memandu jarak jauh.

6. Hiburkan hati anda dan orang didalam kereta anda

Perjalananan yang jauh amat menjemukan bagi kanak-kanak tambahan lagi apabila terperangkap didalam kesesakan jalan raya. Pastikan yall membawa lagu2 kegemaran yall untuk menghiburkan hati ketika memandu. Bagi anak-anak, permainan kegemaran mereka boleh mengelakkan kejemuan mereka yang pastinya akan menambahkan kepenatan yall.

7. Pastikan yall mempunya data plan dan charger handphone

Dizaman sekarang ini, pastinya yall menggunakan waze dan googlemap untuk plan perjalanan anda. Application ini akan membantu yall membuat lencongan sekiranya terdapat kesesakan yang tidak dijangka.

8. Elakkan memandu diwaktu puncak

AR cadangkan yall untuk mengelakkan diri dari memandu ketika waktu puncak kerana kesesakan kerana kesesakan yang dialami. Yall boleh merujuk kepada website plus untuk mengetahui waktu saranan untuk memulakan perjalanan mengikut zone ataupun melihat waze sebelum memulakan perjalanan.

9. Pastikan kereta anda dalam keadaan yang baik

Sebelum memulakan perjalanan yang jauh, yall patut hantar kereta anda untuk mendapatkan servis dan menggantikan parts yang sepatutnya. Walaupun jarak perjalanan kekampung adalah sama seperti masa yang lain, perjalanan kekampung semasa musim cuti hari raya adalah lebih berat kerana kesesakan jalanraya yang sering dialami. Sekiranya anda memerlukan tayar yang baru, yang lupa untuk ke website kami https://mytayar.com untuk membeli tayar pada harga yang sangat kompetitif.

Akhir kata, AR ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri  kepada yall semua. Sekiranya AR ada melakukan kesilapan sebelum ini, AR ingin menyusun 10 jari memohon kemaafan..

Murah ker tayar di Klang tu?

Hello semua.. Demam PRU 14 nampaknya dah semakin surut.. Dan ramai dah mulai kembali kepada routine kehidupan sendiri tambahan lagi dengan bermulanya hari bekerja dan bersekolah hari ini. Jalan pun dah start jem semula kan..


Hari ini, AR nak ceritakan pengalaman bertanya harga tayar di Klang.. Sebenarnya AR dah pergi Klang kira-kira 2 minggu yang lepas.. Tetapi entry ini di lewatkan sedikit sebab mesti yall semua sibuk membaca blog-blog politik minggu lepas kan..

So, AR pergi area Bukit Tinggi, Klang untuk hal yang tidak berkaitan dengan mytayar.. Dah tiba disana, terasa nak test macamana rasanya shopping tayar dengan cara lama. Jadi AR cuba lihat sekeliling kawasan itu untuk mencari kedai tayar untuk bertanya harga.

Kedai yang pertama AR terjah ialah T**h yang sangat popular di Klang ni.. Mereka mempunyai beberapa cawangan disana. AR bertanyakan apakah harga tayar untuk Perodua Myvi 1.3L yang bersaiz 175/65R14… Mereka berkata yang mereka sedang mempromosikan tayar Toyo Nano Energy3 pada harga RM95 seunit (untuk tayar, balancing dan pemasangan sahaja) tetapi kuantiti adalah terhad. Harga ini setelah dicampur GST, rubber valve dan alignment akan menjadi sekitar RM115 seunit. Harga ini sangat menarik.

Tetapi ada seorang supervisor tiba-tiba cuba untuk convince AR untuk menukar saiz 185/60R14 yang lebih besar pada harga RM120 seunit (untuk tayar, balancing dan pemasangan sahaja). Beliau hanya menekan aspek ianya hanya RM5 lebih mahal..

AR bertanya harga untuk tayar Hankook kerana kedai i tersebut adalah pengedar tayar Hankook. Mereka kelihatan agak kurang berminat untuk memberi harga tetapi akhirnya memberikan harga Rm138 unit (untuk tayar, balancing dan pemasangan sahaja).. Herm.. Jauh lebih mahal dari website mytayar.com dimana kami menjualnya pada harga sekitar RM130 seunit untuk all inclusive pricing.

AR berkata akan datang semula kekedai mereka apabila sudah membuat perkiraan.

AR pergi kesebuah kedai bernama * One Tyre yang berwarna oren. AR bertanya soalan yang sama. Apakah harga untuk tayar 175/65R14 untuk Myvi.. Seorang mekanik berkata beliau mencadangkan tayar Falken pada harga RM125 seunit (untuk tayar, balancing dan pemasangan sahaja). Bila AR cuba menolak cadangan tayar tersebut dengan mengatakan tayar tersebut adalah bising dan tiada cengkaman, mekanik tersebut dengan nada menyindir berkata kesemua sebab itu adalah tidak berasas.. Never mind, AR sebenarnya hanya menduga cara mereka menjual…

Apabila AR kata tak mahu tayar Falken tersebut, mekanik itu berkata mereka sekarang sedang membuat promosi tayar. Mereka sedang menjual tayar Continental ContiComfort5 bersaiz 185/65R14 pada harga RM138 seunit (untuk tayar, balancing dan pemasangan sahaja). Ada 2 masalah yang dilihat atas cadangan tersebut..
a) Saiz 185/65R14 itu adalah jauh lebih besar dari tayar standard Myvi
b) Tayar Continental ContiComfort5 adalah model lama yang telah diganti dengan model yang lebih baru dan semestinya ianya sudah lama dikilangkan

AR beredar dari kedai tersebut meneruskan urusan yang lain..

  1. Dari pengalaman ini, ingin AR nyatakan pemerhatian yang berikut…
    Hard selling masih menjadi ikutan. Di kedai T**h, mereka cuba mendapatkan komitmen AR untuk membeli tayar Toyo tersebut dengan cepat. Mereka tergesa-gesa ingin check stock ditingkat atas dan menyimpannya untuk AR.
  2. Mereka akan mencuba menyakinkan pengguna untuk upgrade kepada tayar lain yang lebih mahal. Contohnya, di kedai T**h, mekanik tersebut cuba menyakinkan AR untuk membeli tayar 185/60R14 yang lebih mahal sebanyak RM5 walaupun ianya bukan saiz standard untuk Myvi
  3. Merendah-rendahkan pandangan pengguna adalah perkara biasa seperti terjadi di kedai * One.. Walaupun reviews mengatakan tayar Falken yang dicadangkan adalah bising dan kurang cengkaman, mekanik itu cuba mengatakan AR telah salah. Beliau mengatakan ianya adalah tayar yang sangat bagus dengan harapan akan membuat jualan kepada pengguna yang kurang arif.
  4. Cubaan menjual tayar model lama yang sudah lama dikilangkan apabila mekanik tersebut cuba menjual tayar Continental ContiComfort 5. Adalah menjadi kejutan apabila tayar itu juga adalah saiz yang tidak sesuai untuk kereta Myvi.
  5. Harga yang diberikan juga adalah hanya untuk tayar, balancing dan pemasangan. Walaupun harga yang disebutkan adalah nampak murah, apabila GST,kos valve dan aligment dimasukkan, ianya akan menjadi kejutan apabila pengguna hendak membayar.
  6. Harganya tidak lah murah seperti yang digembar-gemburkan. Setelah dibuat perbandingan setara, harga di mytayar.com pun ada yang lebih murah..

Ok lah… Jumpa lagi dimasa yang akan datang..

Logo baru mytayar.com

Hello semua…

Hari ini AR nak info yall sebab tahu yall mesti tak perasan sangat pasal logo kitaorang ni.. Yelah kan, kita bukannya Neelofa atau Izreen Asminda yang tengah keboom kevass sekarang ini..

Just nak info yang kitaorang punya logo ada update sikit macam kat atas ni… Ada tambah gambar mekanik yang tembam comel ni.. Karakter mekanik ini dari salah seorang tokey kedai yang join mytayar.com ni.. Boss suka dia sebab dia ni macam handal pasal kereta dan pandai manage kedai.. Dalam beberapa tahun jer, dia dah ada cawangan kedai dia.. Tapi kita rahsiakan nama sebenar tokey ini dan kita bagi nama karakter ini “Uncle Crank”…

Tahu tak cranl tu apa??? Apa tu crank??? Macam crank shaft tu… tak tahu nanti google ok..

Kitaorang pun harap suatu hari nanti, mytayar.com ini akan menjadi success story seperti mana tokey kedai tu..

See yall next time..

mytayar.com kini di server yang lebih pantas..

Hello semua.. Bila tengok balik, sudah hampir 4 minggu masa berlalu sejak posting yang akhir..

Sejak beberapa bulan yang lepas, website kami mytayar.com selalu down. Kadang-kadang sampai berhari-hari hinggakan kami tak larat nak jawab kenapa website down.. Bila AR check dengan hosting company, depa kat depa kena DDOS attack.. Tak tahu la sapa punya site kena attack sebab kita masa tu guna shared hosting.. DDOS attack ni camna.. Hackers hantar traffic kat website tu sampai server tak boleh handle.. Bila server tak boleh handle, server akan crash..Bila server dah restart balik, hackers buat benda yang sama sampai server crash lagi… Tu sebab kadang-kadang website boleh down sampai berhari-hari..

Tapi masalahnya, website kita down, yall tak boleh cari tayar kan.. So, last week, kita orang buat decision untuk switch server kepada provider yang lain.. Kita try cloud hosting pulak kerana dia flexible boleh serve contents dari 3 servers yang berbeza.. Kalau satu server down, lagi 2 ready nak serve.. Kita orang ambik decision untuk beli plan yang power sikit supaya tiada masalah hardware bila yall berpusu-pusu nak beli tayar..

Ini dia spec server yang kita orang subscribe…

  • 6 CPU Cores
  • 6GB DDR4 RAM
  • Unlimited Bandwidth
  • Unlimited SSD Space
  • Unlimited Websites Hosted
  • Free Domain
  • Premium Support
  • Free cPanel
  • NGINX Web Server
  • WildCard SSL
  • Opcache
  • Memcache instance 256MB

Power tak? Errr.. Yall jangan tanya AR ok pasal spec tu sebab AR bukan paham sangat pun… Agaknya server mytayar.com macam dalam gambar atas tu kot…

Jumpa lagi dimasa yang akan datang.

Yall mai la datang booth kami di PJ Startup Festival 2018

Hello yall…. We all akan berada di Booth F3 di Dewan Sivik MBPJ dari 27 – 28 January 2018 sempena PJ StartUp Festival 2018 ini.

Apa benda PJ Startup Festival ni??? Ni AR copy paste apa yang depa tulis kat bawah ni..

Planning to start a business? Exploring a new business venture? Join us at PJ Startup Festival 2018! #PJStartupFestival2018

The PJ Startup Festival is a 2-day FREE Conference and Exhibition aimed to address the latest opportunities and challenges of new Business Startups in Selangor. We’ll be covering topics such as Fundraising, Idea Pitching, Experience Sharing & showcase, Digital Marketing, and many more!

Panels and highlights include:
– Insights on Bitcoin, Blockchain and other Cryptocurrencies. Is cryptocurrency a fad?
– The impact of Alibaba’s entrance into the Malaysian market: opportunities and challenges for Malaysian players
– A showcase of 50-80 exhibition booths from both private and government sector, that will help new Startups, Those in Planning, and Small & Middle Enterprises (SMEs).

For the children, we have Penang Techdome bringing many fun science activities and experiments for the children to enrich their minds!

The event is suitable for those Planning to Start their own Business, New Startups, Small & Mid Size Business Owners, and Students who wish to run their own business one day.

Note: This is a community service event organized by the Councillors of Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ). Admission is FREE.

Kita dapat courtesy booth dari Selangor Information Technology & Ecommerce Council (SITEC). SITEC ni apa benda nya pulak?? SITEC ini initiatif dari Kerajaan Selangor nak bantu usahawan dalam ecommerce ni.. Ada banyak insentif yang disediakan.. Nak belajar kursus pun banyak.. Kursus tu dah la free, depa bagi makan minum lagi.. Mana nak dapat wey.. Kalu sapa nak sewa untuk kerja pun ada.. Lokasi dia dekat I City, Seksyen 7 Shah Alam.. Betul2 kat dalam taman permainan tu, turun tangga jer boleh naik ride… Ni ha dia punya fb page… https://www.facebook.com/sitecmy

Jumpa nanti naaa….