5 Popular Tyre Brands in Malaysia.

The tyre market in Malaysia stood at approximately USD 1.67 billion in 2019 and is forecast to hit USD 2.83 billion by 2025. With the increasing demand for personal sedans and SUVs for many sports and off-road activities, the tyre market in Malaysia is rising at a robust rate. Additionally, due to rising living standards in Malaysia, the expansion of the vehicle fleet in the country with a growing number of people purchasing more vehicles is also boosting the Malaysian tyre industry. 

Eco friendly oriented tyres such as Bridgestone Ecopia, Michelin Energy, Continental ContiComfort are being introduced to better fit various driving conditions, which is further expected to increase the level of technological developments in the tyre industry of the country in the coming years.

All these tyres help with various aspects of the experience of driving. Benefits include 20% higher gas mileage, improved protection on slippery roads while driving, accurate steering and improved energy efficiency more features include improved driving, fuel economy and quieter driving with greater absorption of noise.

1. Bridgestone

Bridgestone is one of the world’s largest tyre manufacturers and owns the famous Firestone brand. They do have great dry grip tyres and despite their expensive tyre costs, they are widely available via most regional and national retail chains and online retailers. In addition to their specialization, Bridgestone also provides very high-quality wet grip tyres in rainy weather for motorsport. One such example would be their supply of wet tyres in F1 races, leading to several excellent results where the tyres were securely fixed to the wet ground at speeds over 240 kmh.

2. Michelin

Competitors to Bridgestone and Goodyear in terms of sales, Michelin holds a spot among the top foreign tyre suppliers. Their tyres are available worldwide and like Bridgestone comes with a higher price tag. As well as economic brands such as Riken, Michelin owns the BF Goodrich brand and sells excellent dry grip tyres that offer wonderful handling. Michelin’s Pilot Sport tyres have reviewed well. Racers and drivers alike comment on their outstanding performance, offering both a very good wet grip alongside a brilliant dry grip.

For drivers who require smaller tyre sizes, Michelin Malaysia provides the Energy XM2+ at affordable prices. The Energy XM2+ is outstanding with a combination of efficiency and reliability in terms of cost-effectiveness. When they are connected to your vehicle, you can sense the low rolling resistance of the tyres. Furthermore, the Enery XM2 is being priced fairly between RM160 to RM250 for tyres of size between 12″ to 16″.

3. Goodyear

Goodyear is one of the world’s largest tyre manufacturers, at the same stage as Michelin and Bridgestone, but also more costly. The well-known brand Dunlop and other mid-economy brands such as the mid-range brand Fulda are owned by Goodyear. Touring and travelling drivers tend to be more likely to buy Goodyear tyres as their tyres provide a good combination of wet and dry grip. Overall, opinions of Goodyear tyres seem to be reliable in that they are very good and slow to wear with their advanced dry grip and handling tyres. Goodyear’s wet tyres, on the other hand, have attracted criticism for their inability to be inconsistent and their lack of grip.

4. Continental

The German brand Continental has an outstanding reputation in Europe, with their brand names such as Viking, Uniroyal and Barum enjoying good reputations. Continental’s tyres are pricey, but not as pricey as the majority of the top five tyre brands. Interestingly, they are not seen at the same stage as Michelin, Goodyear and Bridgestone even though they provide outstanding dry grip and excellent wet grip. 

Continental’s ContiForceContact tyres are consistently liked more by critics compared to Michelin’s sports cup tyres, with one of the strongest combinations of dry grip, handling and reduced wear on-road at a cheaper price.

The tyre models offered by Continental Malaysia, unlike Michelin Malaysia, are varied. the Continental ComfortContact 6 is promoted as the budget-friendly but extremely comfortable and quiet variant to suit the budget of the masses, while Continental PremiumContact 2 is primarily available for luxury brand cars, mainly the German brands: BMW, Mercedes, and Audi.

5. Pirelli

The Italian tyre maker Pirelli offers a wide variety of styles for all conditions and purposes. Established as one of the top three European tyre manufacturers, Pirelli competes well with Michelin and Continental. Pirelli tyres are just as pricey as Bridgestone and Goodyear and are the main tyre brands for Courier and Ceat. Despite this, the variety of tyres from Pirelli has been highly sought after. Stocked by regional and national chains, online tyre fitters and independent retailers, the tyres of Pirelli suit the need and preference of every driver.

mytayar.com is an innovative platform that offers competitive transparent pricing for tyres.

Learn more at https://mytayar.com/


Blog post powered by www.palindromecommunications.com

Tahap Kepuasan Pelanggan mytayar.com yang Tinggi

Didalam apa-apa perniagaan, kepuasan pelanggan adalah salah satu perkara utama yang mesti dicapai. Sekiranya pelanggan tidak berpuas-hati dengan barangan dan perkhidmatan yang diberikan, sangat sukar untuk perniagaan itu untuk terus berkembang.

Didalam negara ini, selalunya pengguna sangat jarang meluahkan rasa ketidakpuasan hati mereka secara terang-terang tetapi mereka lebih selesa untuk memberitahu rakan dan saudara mereka supaya tidak menggunakan produk dan perkhidmatan yang disediakan oleh sesebuah perniagaan. Malah, mereka lebih selesa untuk berhenti dari terus menggunakan produk dan perkhidmatan tersebut. Pengguna akan diam-diam akan beralih kepada pesaing yang lain.

Di mytayar.com, kami telah cuba sedaya upaya untuk menyediakan perkhidmatan online dan offline yang terbaik untuk anda pelanggan kami. Kami telah meletakkan service standard yang tinggi kepada diri kami sebagai penyedia perkhidmatan online dan kepada Network Workshops sebagai delivery partner. Antaranya, kami akan memastikan Network Workshops mempunyai persekitaran yang bersih sebagai workshop kereta, mekanik yang terlatih, dan pengurusan yang jujur serta mementingkan kepuasan pelanggan sebelum mengambil mereka sebagai ahli Network Workshops kami.

Kami dengan bangganya telah membuang beberapa workshops yang gagal menepati minimum service standard kami. Ini adalah untuk memastikan bahawa tahap kepuasan pelanggan yang tinggi sepanjang masa.

Di website mytayar.com pula, kami cuba memberikan cara pembelian yang mudah, selamat dan telus. Kami cuba untuk memberikan semua fakta-fakta secara jelas di website kami untuk membolehkan pengguna membuat informed decision. Tetapi, ada beberapa kekangan yang kami hadapi kerana ada dikalangan pengguna menganggap mytayar.com adalah seperti kedai tayar yang lain. Sebagai contoh, 90% dari soalan yang diterima adalah untuk memberikan harga tayar yang mana telah diletakkan secara nyata di website kami. Kami terpaksa meminta pengguna untuk merujuk sendiri di website bagi mendapatkan harga tayar.

Malangnya, sebagai pengendali website mytayar.com, kami tidak dapat berinteraksi secara bersemuka dengan pelanggan kami. Oleh yang demikian, kami tidak dapat mendapatkan feedback terus dari pelanggan. Oleh itu, bagi setiap pelanggan yang membeli tayar melalui mytayar.com, kami akan memberikan link kepada Customer Satisfaction Survey untuk diisi oleh pelanggan. Kami menggunakan website surveymonkey.com pada mulanya dan telah berubah kepada typeform.com bagi tujuan ini.

Bagi setiap survey yang mempunyai komen dari pelanggan akan diteliti dan sekiranya mempunyai valid argument akan diambil tindakan oleh pihak pengurusan kami. Sekiranya komen dan jawaban diberikan adalah mengenai tahap pencapaian workshop, kami akan memberitahu pengusaha workshop mengenai komen pelanggan. Kami percaya komen yang mungkin jelek kepada pengusaha lain adalah teguran yang berharga dari anda pelanggan kami.

Bagi setiap survey yang mempunyai komen dari pelanggan akan diteliti dan sekiranya mempunyai valid argument akan diambil tindakan oleh pihak pengurusan kami. Sekiranya komen dan jawaban diberikan adalah mengenai tahap pencapaian workshop, kami akan memberitahu pengusaha mengenai komen pelanggan. Kami percaya komen yang mungkin jelek kepada pengusaha lain adalah teguran yang berharga dari anda pelanggan kami.

Jadi tanpa rasa segan-silu, kami letakkan hasil keputusan Customer Satisfaction Survey kami untuk tatapan anda. Didalam setiap soalan, kami memberikan 5 skel untuk dipilih oleh pelanggan seperti berikut.

  1. Extremely Satisfied
  2. Very Satisfied
  3. Moderately Satisfied
  4. Slightly Satisfied
  5. Not Satisfied

Kebiasaannya, sesebuah syarikat akan berasa bangga dengan mencapai tahap Moderately Satisfied yang dalam bahasa pasarnya adalah “boleh lah gitu”. Di mytayar.com, kami ingin mencapai tahap standard yang lebih tinggi dan hanya akan bergembira dengan mendapat Extermely Satisfied dan Very Satisfied sahaja. Kami akan cuba untuk mencari sebab kenapa kami mendapat markah yang lebih rendah dan bagaimanakah ianya boleh ditingkatkan.

Bagi soalan “How easy is it to navigate our website”, kami mendapati 76% pelanggan mendapati ianya Extremely Easy dan Very Easy. Apa yang kami perhatikan ialah ramai pelanggan yang agak keliru dengan cara untuk membeli tayar yang memerlukan sedikit pengetahuan teknikal untuk mengetahui saiz tayar yang diperlukan. Kami akan cuba untuk mencari jalan agar website navigation menjadi lebih intuitif dan mudah.

How easy is it to navigate our website?%Age of Response
Extremely easy21%
Very easy55%
Moderately easy19%
Slightly easy4%
Not easy1%

Bagi soalan “How easy is it for you to find the product / information you are looking for on our website?”, kami mendapati 81% pelanggan memberikan jawaban Extermely Easy dan Very Easy. Kami bergembira kerana website kami memudahkan pencarian tayar saiz standard mengikut model kereta. Malangnya, kami tidak dapat memberikan kemudahan ini untuk kesemua kereta terutamanya kereta recond yang diimpot kerana spefikasinya adalah berbeza mengikut negara asal ianya didaftarkan.

How easy is it for you to find the product / information you are looking for on our website?%Age of Response
Extremely easy28%
Very easy53%
Moderately easy15%
Slightly easy3%
Not easy1%

Bagi soalan “How visually appealing is our website?”, kami mendapat markah yang sangat rendah iaitu hanya 57% yang memberikan 2 bracket teratas. Tetapi kami percaya, kecantikan sesuatu adalah personal preference setiap individu. Kami akan cuba untuk mengeluarkan mytayar.com dari warna/tona produk teknikal kepada sektor yang lebih menarik seperti fesyen.

How visually appealing is our website?%Age of Response
Extremely appealing9%
Very appealing48%
Moderately appealing30%
Slightly appealing10%
Not appealing4%

Salah satu kriteria penting dalam menjadi Network Workshop, ianya mestilah mempunyai tenaga kerja yang terlatih. 78% pelanggan mendapati mekanik yang bertugas adalah Extremely Knowlegeable dan Very Knowledgeable. Ini memberikan keyakinan kepada kami bahawa kereta tuan dan puan mendapatkan khidmat dari orang yang berpengetahuan didalam bidang penyelenggaraan kenderaan.

How knowledgeable are the staff of the Workshop / Service Provider?%Age of Response
Extremely knowledgeable12%
Very knowledgeable66%
Moderately knowledgeable20%
Slightly knowledgeable2%
Not knowledgeable0%

Selain dari pengetahuan teknikal, kami percaya friendliness workshop juga amat penting dalam memberikan perkhidmatan. Salah satu komen yang selalu didengar diluar sana adalah kesombongan mekanik yang tidak mesra pelanggan. Oleh itu, kami menekan faktor friendliness ini sebagai salah satu syarat menyertai sebagai sebagai Network Workshop. Didalam bidang ini, kami mencapai kadar 77% didalam Extremely Friendly dan Very Friendly. Walaupun 78% ini bukan 80% seperti yang diharapkan, kami percaya ianya adalah pencapaian yang boleh dibanggakan didalam sektor pembaikan kereta.

How friendly are the staff of the Workshop / Service Provider?%Age of Response
Extremely friendly15%
Very friendly62%
Moderately friendly20%
Slightly friendly1%
Not friendly2%

Bagi soalan “How would you rate the overall service provided by the Network Workshop?”, kami hanya mendapat peratusan yang agak rendah iaitu 72% bagi Excellent dan Very Good. Apabila kami membuat analisa yang mendalam, kami mendapati bahawa peratusan yang rendah ini adalah dari survey pelanggan yang mengunjungi beberapa Network Workshops kami. Siasatan yang dibuat mengenai mereka mendapati beberapa faktor yang kurang disenangi pelanggan. Bagi memastikan tahap keputusan pelanggan yang tinggi, kami telah mengambil keputusan untuk memutuskan kerjasama dengan Network Workshops yang bermasalah. Sekiranya keputusan mereka dikeluarkan dari overall score, peratus ini melonjak melebihi 80%.

How would you rate the overall service provided by the Network Workshop?%Age of Response
Excellent25%
Very good47%
Good20%
Fair5%
Poor3%

Bagi soalan terakhir “Overall, are you satisfied with your experience using mytayar.com?” dan terpenting ini, kami berasa sangat berbangga bahawa 85% dari pelanggan memberikan jawaban Extremely Satisfied dan Very Satisfied. Kami telah berusaha dengan gigih untuk memberikan khidmat terbaik dan kami berasa sangat terharu salah satu objektif mytayar.com iaitu “Superior Customer Satisfaction” dapat dicapai. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada anda pelanggan kami.

Overall, are you satisfied with your experience using mytayar.com?%Age of Response
Extremely satisfied31%
Very satisfied54%
Moderately satisfied10%
Slightly satisfied3%
Dissatisfied2%

Keputusan diatas memberikan kami semangat untuk terus berkhidmat dan memberi manafaat kepada anda dengan mencapai motto kami “Save and Safe Way to Buy Tyres” melalui website mytayar.com. Kami akui terdapat banyak pembaikan yang harus dilakukan dimasa hadapan dan percayalah, kami akan mencuba yang terbaik.

Terima kasih.

Jimat ker kalau beli tayar ikut mytayar.com ni?

Hello semua… Hari ini AR bukan lah nak promote sangat website kita https://mytayar.com yang best malatop tahap ultraman gaban ni.. Tapi AR hanya nak letak perbandingan harga sikit untuk yall tengok sendiri…

Ramai jugak orang telepon kita tanya, mytayar.com punya harga ini jimat sangat ker berbanding kalau pergi kedai sendiri.. Nak senang cerita, kita punya harga lebih kurang 20% lagi murah dari kedai biasa.. Tak percaya, cuba yall tengok harga yang dinyatakan oleh sebuah rangkaian kedai tayar yang sangat popular di Malaysia ni…

Harga Terendah Kami * Harga Mereka % Perbezaan Harga Terendah Kami * Harga Mereka % Perbezaan
Size 175-70-13 (Iswara, Saga, Wira 13″) Size 195-65-15 (Exora, Wish)
Hankook H308 114.00 137.80 20.88% Hankook H308 194.00 227.90 17.47%
Viking CT5 115.00 143.10 24.43% Continental CC6 225.00 284.08 26.26%
Continental CC6 174.00 192.92 10.87% Michelin XM2 254.00 296.80 16.85%
Size 165-55-14 (Kenari, Kelisa, Viva 14″) Size 185-55-16 (City, Jazz 16″)
Viking CT5 128.00  164.30 28.36% Hankook H457 187.00 233.20 24.71%
Continental CC6 159.00 198.22 24.67% Continental UC6 275.00 273.48 -0.55%
Michelin XM2 300.00 286.20 -4.60%
Size 175-65-14 (Myvi, Bezza, Axia, Iriz) Size 205-55-16 (Preve)
Viking CT5 138.00 169.60 22.90% Hankook H457 234.00 280.90 20.04%
Continental CC6 165.00 196.10 18.85% Continental UC6  378.00 397.50 5.16%
Michelin XM2 188.00 233.20 24.04% Michelin XM2 417.00 418.70 0.41%
Size 185-60-14  (Iswara, Saga, Wira 14″) Size 205-60-16
Viking CT5 138.00 159.00 15.22% Interstate  NA 318.00
Continental CC6 208.00 220.48 6.00% Continental UC6 388.00 397.50 2.45%
Michelin XM2 197.00 238.50 21.07% Michelin XM2 380.00 418.70 10.18%
Size 185-55-15 (Alza, Persona baru) Size 215-45-17
Viking CT5 180.00 190.80 6.00% Viking PT5 248.00 302.10 21.81%
Continental CC6 238.00  241.68 1.55% Interstate  NA 349.80
Michelin XM2 217.00 259.70 19.68% Continental MC6  NA 434.60
Size 185-60-15 (Vios) Size 215-55-17
Viking CT5  NA 212.00 Interstate  NA 371.00
Continental CC6 225.00  233.20 3.64% Continental UC6     450.00 487.60 8.36%
Michelin XM2 216.00 249.10 15.32% Michelin Primacy 3ST 529.00 577.70 9.21%
Size 185-65-15 (Almera, Grand Livina) Size 225-45-17
Viking CT5 205.00 217.30 6.00% Interstate  NA 408.80
Continental CC6 195.00  254.40 30.46% Continental MC6  NA 530.00
Michelin XM2 216.00 265.00 22.69% Michelin Primacy ST3 508.00 540.60 6.42%
Size 195-55-15 (Waja, Gen2) Size 225-50-17
Viking PT5   152.00 190.00 25.00% Interstate  NA 381.60
Continental CC6 169.00 217.30 28.58% Continental UC6 488.00 519.40 6.43%
Michelin XM2  244.00 275.60 12.95% Michelin Primacy ST3 525.00 583.00 11.05%
Size 195-60-15 (Citra, Persona) Size 235-50-18
Viking PT5 175.00 212.00 21.14% Continental MC6 NA 657.20
Continental CC6 209.00 258.64 23.75% Michelin Primacy ST3 617.00 683.70 10.81%
Michelin XM2 237.00 286.20 20.76%
  • Harga kita tu untuk harga terendah untuk Car Tyre (All Inclusive Pricing) dalam 20km dari Kuala Lumpur
  • Harga mereka tu kita ambil dari fb depa yang macam dalam gambar 3 keping bawah ni..

Kan yall boleh nampak, punya jimat kalau beli tayar ikut https://mytayar.com ni.. Sebelum lupa, kalau yall beli ikut website kita, ada Free Alignment kalau beli 4 tayar, depa mana ada tu…

Jumpa lagi laen kali.