Jaminan Harga Terendah di Website dan Apps

Hello semua.. Apa khabar.. Hari ini, AR nak cerita pasal Jaminan Harga Terendah  (“Lowest Price Guarantee”) seperti yang dipraktikkan didalam Malaysia. Ini pun AR jenuh baca policy mereka untuk memahami bagaimana Jaminan Harga Terendah ini digunapakai.

Sebenarnya,  dinegara-negara maju seperti Amerika, England dan sebagainya, konsep Jaminan Harga Terendah ini sangat popular. Ini adalah strategy mereka untuk menarik pelanggan tetapi cara untuk claim perbezaan harga adalah sangat mudah. Contohnya, Tesco akan membayar perbezaan harga bagi 1 tin baked tin jenama heinz sekiranya pelanggan dapat menunjukkan bukti iklan dimana-mana yang menunjukkan pasaraya lain boleh menjual barangan yang sama pada harga yang lebih rendah. Mudah dan telus cara ini.

Didalam Malaysia, penggunaan Jaminan Harga Terendah ini agak kelakar. Disalah sebuah website/app, seorang peniaga dengan berani memberikan Jaminan Harga Terendah untuk barangan yang mereka jual. Tetapi apabila dilihat dari segi practicality, ianya tidak membawa apa-apa erti.

AR diberitahu bahawa mereka akan membayar perbezaan harga barangan tersebut sekiranya pelanggan boleh mengemukakan bukti resit yang menunjukkan harga yang lebih rendah.

Now, AR sedang mencari alternator bagi kereta Naza office kami. Harga satu original alternator adalah sekitar RM550 dan ianya boleh bertahan untuk masa yang lama . Hanya 1 unit diperlukan untuk satu kereta.

Jadi, sekiranya AR membeli alternator dari penjual di website itu pada harga RM550 dan telah memasangnya ke kereta, keperluan untuk mencari alternator itu sudah tiada. Jadi Jaminan Harga Terendah itu tidak akan digunakan oleh AR, bukan.

Tetapi, mungkin secara tiba-tiba AR mendapat tahu bahawa ada penjual yang menjual alternator yang sama pada harga RM500. Untuk claim perbezaan RM50 dari penjual yang pertama tadi, AR harus mendapatkan resit pembelian yang menunjukkan harga RM500 tersebut. Untuk mendapatkan resit belian, AR harus membayar RM500 kepada penjual kedua dan mendapat alternator tersebut. Rasanya belum ada orang yang memberi resit tanpa belian, bukan.

Now, here comes the problem. AR akan boleh claim RM50 dari penjual pertama untuk perbezaan harga tadi program Jaminan Harga Terendah mereka.. Tetapi, apa AR nak buat dengan alternator yang dah dibeli lagi satu tu? Nak cucuk kat mana?

Dalam pengamatan AR, kadang-kadang pengguna harus menjadi lebih bijak dari ditipu oleh penjual. Think beyond the obvious. Bagi AR, janji Jaminan Harga Terendah itu adalah satu penipuan yang halus.

Be a smart consumer yall…

 

A writeup by a blogger on mytayar.com

Selamat hari Isnin kepada semua. Semoga yall semua sangat ceria hari ini dimana sahaja anda berada walaupun pagi-pagi tadi dah hujan sampai semua jalan jem teruk kan.

Oleh kerana hari ini macam ketandusan idea jer, AR nak kasi yall a link to a writeup of mytayar.com by a blogger bernama Shafyqah Azhar. Selalunya dia tulis pasal lifestyle dan AR rasa style menulis dia santai dan menarik. Kat bawah ni, AR dah letak dia punya link untuk yall tengok.

 
Cuba yall terjah blog Shafyqah ni cepat-cepat… Jumpa lagi next time…

Beli tayar tapi kena charge extra sebab pakai credit card

Beberapa bulan yang lalu, AR ada mendengar rintihan pengguna yang mengadu mengena dikenakan debit/credit card surcharge apabila membeli komputer di Low Yatt.

Hal ini dah diketengahkan sehingga keperingkat atasan seperti yang dilaporkan oleh the Star disini.

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2018/03/21/bank-negara-retailers-cant-impose-surcharges-for-payments-using-debit-cards/

Setahu AR selama ini, surcharge kad kredit ini selalunya dicaj oleh penjual komputer, handphone dan tayar. Menurut peniaga, caj ini dikenakan oleh mereka kerana harga yang mereka berikan adalah yang terendah dan tidak ada margin untuk menutup kos yang dikenakan oleh bank mereka apabila pengguna membayar menggunakan kad credit.

Mungkin anda juga tahu bahawa bagi komputer, handphone dan tayar, selalunya harga yang diberikan adalah jauh lagi rendah dari sticker price. Sebagai contoh, AR cadangkan anda pergi bertanya harga iPhone yang terbaru di kedai official store dan bandingkan harganya dengan yang diberikan di Low Yatt. Sudah pasti perbezaan harganya adalah jauh lebih besar dari jumlah surcharge kad kredit yang dikenakan oleh peniaga di Low Yatt.

Didalam laman https://mytayar.com, kami telah berterus terang bahawa harga yang diberikan adalah harga tunai dan sekiranya pengguna membayar dengan kad kredit, workshop boleh mengenakan caj kad kredit sekitar 4% dari nilai belian.

Akan tetapi, AR mendengar ada pengguna yang komen yang ada kedai tayar yang tidak mengenakan surcharge kad kredit. Antara nama yang selalu disebut adalah Lim Tayar, sebuah chain yang terkenal di Malaysia. Namun demikian, mungkin pengguna yang tidak tahu bahawa harga di Lim Tayar adalah sekitar 20% lebih mahal dari harga kami di https://mytayar.com.

Atas desakan pengguna, beberapa network workshops kami telah menaikkan harga tayar sekitar 3% kira-kira sebulan yang lalu. Dengan kenaikan ini, mereka tidak akan menuntut surcharge kad kredit dari pelanggan melalui https://mytayar.com lagi.

Malangnya, apa yang kami dapati adalah kira-kira 60% pembeli tayar membayar dengan tunai. Ini bermakna orang seperti AR yang suka menggunakan tunai akan membayar 3% lebih tinggi tanpa mendapat apa-apa faedah yang lain. Samada kita suka atau tidak, kos perniagaan akan dimasukkan kedalam harga barangan tanpa kita sedari.

Mungkin besok ada pengguna akan komplen di media sosial yang peniaga menaikkan harga sesuka hati dan sengaja menyusahkan pengguna.

Sebagai pengguna yang bijak, kita seharusnya pandai memilih dan juga membuat pengiraan.

Jumpa lagi dimasa yang akan datang.

 

Yall mesti suka kalau ada promotion kan?

Dalam sebulan lepas ni, AR busy ya amat sebab macam-macam projects boss suruh buat. Tu la sebab blog ni dah sebulan tiada update ke apa.. Hehehehe..

Salah satu projek yang kitaorang buat adalah promotion dengan sweetspot apps.. Boss kasi discount kalau sesiapa beli tayar dengan gunakan discount code yang yall boleh download dari sweetspot app ni.. Sweetspot ni yall boleh download dari google playstore di https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sweetspot.sweetspot&hl=en ok… Yang dekat appstore tu AR tak tahu kat mana pulak.. Yall cari sendiri yek…

Apa yang Boss cakap.. sweetspot ni Berjaya Group yang punya.. Ala, sama geng dengan 7-11, Nandos, Starbucks, Kenny Rogers dan lain-lain kompeni besar kat Malaysia ni… Kalau yall nak deals untuk kopi ker, nandos ker, KR ker dan lain-lain food outlets, yall cepat-cepat download taw.. Beli tayar kat https://mytayar.com pun ader discount wey..

Jumpa lagi next time…

Betulker boleh jimat minyak bila pakai gadget2 tu?

Yall mesti tahu hari ini hari apa kan.. Kan kan… Kalau yall lupa, hari ini hari Rabu dan sikit lagi akan keluar pengumuman harga minyak untuk minggu ini.. Tahu pun…

Sejak harga minyak naik ni, AR tengok ramai betul peniaga kat facebook ngan instagram dok jual benda gadget2 yang mengikut mereka boleh menjimatkan penggunaan minyak kereta kita.. Mengikut kata depa yang menjual ni, bukan sahaja boleh jimat minyak, kereta pun boleh jadi lagi power gitu..

So, AR dok google tadi cari info.. Betulker kita boleh jimat minyak dengan hanya letak gadget yang depa jual tu..

Last-last AR jumpa video dari Fifth Gear ni yang cerita pasal benda ni.. Fifth Gear ni kan rancangan UK sana pasal kereta.. Jadi rasanya depa ni ada credibility nak sembang pasal benda cenggini..

Cuba yall tengok video ni…

Yall mesti pernah terlupa renew lesen dan road tax kan?

Itu hari kawan AR kena tahan polis masa road block.. Dia relak jer sebab semuanya dia confident ok.. Tapi abam traffic sound dia “ehh.. encik punya lesen ni dah mati minggu lepas dah”.. Terus dia terkejut sebab dia pun tak ingat lesen dia dah mati sama masa dengan birthday dia bulan lepas.. Dia cakap ingat tahun depan baru lesen tamat.. Tapi mungkin sebab kawan AR ni muka pakcik-pakcik gitu, abam traffic bagi lepas dan suruh pergi renew lesen masa tu jugak kat pejabat pos…

Jadi kalau yall pun malas nak ingatkan bila lesen dengan roadtax yall tamat tempoh, yall boleh register kat https://mytayar.com dan key in tarikh tu dalam profile yall.. Nanti bila tarikh tu nak sampai, website hantar yall email remind kata lesen dah tamat tempoh dah.. Senangkan.. Jangan risau, takde charge pun dikenakan.. Free jer gitu.. Amacam, ok tak?

Ok.. Itu jer pesanan untuk minggu ni.. Jumpa lagi di post yang akan datang..

Berbaloi tak kalau nak berjimat sangat masa beli tayar?

Hello semua… Nampaknya dah 2 minggu berlalu sejak post AR yang lepas. Agak busy sikit minggu lepas dengan perayaan hari raya dan menonton acara Sukan SEA di television..

Minggu ini AR nak yall tengok video dari tyrereviews.co.uk mengenai perbezaan performance diantara tayar premium dan tayar budget. AR tahu sekarang ni ramai yang pakai kereta power tapi bila time nak tukar tayar, semuanya call cari yang paling murah. Pernah nampak sekali kat fb satu kedai tayar yang satu kereta Meserati Ghibli pakai tayar cap Falken.

Sifoo kereta AR selalu cakap, dua benda yang tak boleh budget sangat pasal kereta ni ialah brek dan tayar.. Kalu dua benda ni fail, kereta memang tak boleh berhenti.. Lain benda fail, kereta sure berhenti punya.. Tak caya cuba test..

So, kali ini kita tengok samada berbaloi tak kalau nak berjimat sangat masa beli tayar ni..

Macam yall tengok kat video ni, tak berbaloi wey kalu budget sangat hokey. Baik beli tayar yang ok sikit untuk kereta yall.. Nyawa keluarga dan sendiri tu yang perlu dijaga.

Ok.. Dah dah.. AR nak pergi makan burger buat dengan daging korban dah ni.. Jumpa lagi…

Betulker boleh dapat insuran lebih murah lepas detariff ni?

Minggu lepas, AR dah letak perbandingan harga insuran untuk kereta office kami. Ternyata selepas detariffication pada 31 Jul 2017 itu hari, setiap insuran kompeni boleh memberikan kadar yang berbeza (walaupun ada yang sama) mengikut risiko yang perlu ditanggung.

Menurut Bank Negara dan PIAM, kadar insuran akan mengambil kira faktor seperti

  1. Umur Pemandu
    • Pemandu lebih muda akan dikenakan kadar yang lebih tinggi kerana lebih tinggi risiko kemalangan
  2. Claim terdahulu
    • Pemandu yang banyak claim akan dikenakan kadar yang lebh tinggi
  3. Lokasi
    • Kawasan bandar akan dikenakan kadar yang lebih tinggi kerana risiko kecurian dan kemalangan lebih tinggi dari luar bandar
  4. Safety Equipment kereta
    • Kereta yang mempunyai ciri2 keselamatan seperti ABS dan Airbag akan dikenakan kadar yang lebih rendah berbanding kereta tanpa ciri2 tersebut

Ok.. Jadi AR ingin menunjukkan perbezaan kadar insuran untuk kereta office iaitu Perodua Viva 850Ex Manual tahun 2010. Perbandingan kali ini hanya menunjukkan perbezaan kadar insuran pada tahun lepas (sebelum detariff) dan tahun ini (selepas detariff) dengan variable yang sama. Kereta yang sama, tuan yang sama, insured value yang lebih rendah dan kompeni Etiqa yang sama..

 Before Detariff (Tahun Lepas)  After Detariff (Tahun Ini)
Insured Value  RM14K   13K 
Basic Premium                611.80                676.60
Non Claim Discount 25% 30%
Basic Premium After NCB                152.95                202.98
Gross Premium Final                458.85                473.62
Discount                  45.89                  47.36
Premium After Discount                412.97                426.25
GST                  24.78                  25.58
Stamp Duty                  10.00                  10.00
Premium After GST                447.74                461.83

Dari jadual diatas, kadar yang kami bayar selepas detariff adalah RM461.83 yang lebih tinggi dari sebelum detariff sebanyak RM447.74.

Selepas membuat kajian lebih lanjut, terdapat berapa perubahan yang ketara iaitu kadar NCD dan insured value yang lebih rendah tahun ini. Jika kita melihat Basic Premium sahaja, nampak kadar selepas tariff adalah jauh lebih tinggi berbanding sebelum tariff. Dalam kes ini, Basic Premium untuk RM14K adalah RM611.80 untuk tahun lepas manakala untuk RM13K adalah RM676.60 untuk tahun ini selepas detariff.

Nampaknya detariff ini tidak membawa pengurangan kepada kadar insuran kereta ini. AR berasa agak hairan kerana sepatutnya insuran untuk kereta ini sepatutnya lebih rendah selepas detariff kerana risikonya lebih rendah dari average.

Jadi, AR cadangkan agar yall semua membuat homework sebelum memperbaharui insurance kereta kerana terdapat perbezaan yang ketara selepas detariff ini..

Jumpa lagi di masa akan datang..

 

Mesti compare insurance sebelum beli..

Hello yall semua.. Apa kabar? Harap2 semuanya sehat belaka dan sedang berkerja dengan sepenuh hati di pagi Isnin yang suram ni.. Hehehehe..

Hari ini, AR nak cerita sikit pasal beli insuran kereta.. Yall tahu kan, lepas 01 July 2017 itu hari, kadar insuran kereta dah dibebaskan dari tariff.. Jika sebelum ini, kadar insuran adalah sama sahaja dari mana2 kompeni, sekarang ini, kadar insuran tu boleh ditetapkan sendiri oleh insuran kompeni tu.. Jadi, setiap kompeni boleh set sendiri mengikut risiko pemandu, lokasi, komponen kereta dan lain2 faktor.. Kenapa gomen buat camni, itu nanti AR google dan letakkan kat writeup lepas ni ok…

Jadi, dengan de-tariffication ini, yall kena buat homework dulu sebelum beli insurance kereta ok… Sebab setiap kompeni akan bagi kadar yang berbeza.. Tak caya? Cer tengok bawah ni..

AR tengah cari insuran kereta untuk kereta opis ni.. Kereta ini 2010 Perodua Viva 850MT.. Register bawah nama director perempuan yang dah 40+.. Tiada claim dalam 2 tahun ini.. Market value dalam RM12K kalau ikut mudah.my…

Kat bawah ni, kadar insuran yang AR dapat dari website insuran kompeni sendiri.. Macam banyak bezanya kan.. Nombor digenapkan ke RM terdekat untuk jimat ruang)

Item Axa Affin  Kurnia Takaful Malaysia  Berjaya Sompo  Ikhlas  RHB  Zurich  AIG  (15K)  Etiqa (13K)
Base Rate 560   616  588  616   560 559 559      560   676
NCD (30%) 168   185 176  185 168   168 168 168 203
Gross Amount  392 431     412 431 392 391 391    392     473
Discount     39    43     47
After Discount   353     431  412 388 392   391 391   392 426
GST (6%)     21    26    25  23      24    23         23    24       26
Stamp Duty   10      10   10     10    10    10     10  10    10
Net Amount   384 467 447  421 426  424   425   426 462

Yang paling murah ialah AXA Affin yang nak charge RM384 manakala yang paling mahal ialah Kurnia Insurance sebanyak RM467.. Banyak beza RM83 tu, boleh buat makan satay kat Kajang naik MRT..

Tapi yang mengarutnya ialah AIG dan Etiqa sebab depa nak coverage yang lebih tinggi.. AIG nak minimum RM15K manakala Etiqa nak RM13K padahal dulu boss beli Viva ni pun baru RM12.5K 4 tahun lepas…

Jadi, yall kena buat homework sikit sebelum renew insurance sebab memang boleh jimat duit kalau rajin sikit.. Sementara tengok Nasi Tak Dingin, Pinggan Tak Retak tu yall boleh key in info kat website depa nak tengok rate insuran ok…

Jumpa lagi di nota yang akan datang hokeyyyyy….

p/s… Tetiba teringin nak makan Ayam Mee

 

Beli 2 tayar baru sahaja, letak belakang atau depan?

Sekarang ini, ramai customer yang beli 2 tayar baru sahaja sementara tunggu lagi 2 tu abis bunga. Bila customer telepon AR, kita cakap kat customer yang tayar baru tu letak kat gandar belakang. Selalunya customer cakap, bukan ker kena letak depan sebab nak brek makan gitu.

Sebenarnya, memang kena letak tayar baru kat belakang sebab tayar belakang yang selalu hilang grip masa jalan basah dan sedang membelok. Tak kisah samada kereta tu Front Wheel Drive, Rear Wheel Drive atau 4 wheel drive. Kalau kereta no wheel drive, tak payah tayar langsung pun boleh.. hehehehe..

Kalau tak caya, meh sini tengok video ni dari depa yang terer pasal benda ni..