6 Tips to Make Your Tyres Last a Little Longer

There are millions of cars on the road right now. From tiny commuter cars to huge pick-up trucks, they all have a few simple things in common, regardless of what they look like or how they are used: an engine that generates the power and tyres to ride on. When it comes to your vehicle, one of the most important aspects is the tyres, and though they might not last forever, you can do a lot of different things to make them last that little bit longer, especially for cars in Malaysia that have to handle ever-changing road conditions.

It can be costly to look after your car, especially when you have to change the tyres, so it pays to look after them to save you money in the long run as it also allows for a great driving experience which can contribute to a better economy of fuel. Here are some quick tips for making your car tyres last longer and maintaining your car’s quality and performance.

1. Maintain Correct Tyre Pressure

Checking and managing the right tyre pressure is the most significant part of maintaining the tyres of a vehicle. Your owner’s manual will tell you the right tyre pressure. After continuous driving, the tyres lose air pressure and need to be reinflated every month or so. For all four tyres, check the pressure on a fortnightly basis. The best time to do so is when the air is cold in the morning. You also need to keep a watch on the spare wheel’s PSI level monthly. You may also opt to fill your tyres with nitrogen, which only needs to be tested once every two months.

2. Check for nails

It might sound dumb, but you will be surprised at how much a flat tyre is triggered by a nail or screw. Although you would expect a nail to instantly cause a puncture, they cause slow leaks more often than not and you might be driving around for quite a while with one in your tyre. Conduct a visual search ever so often for nails in your tyres. You can save a great deal if found early enough by just paying for a puncture patch instead of a new tyre. So keep an eye on your tyres and take care of them, because in the long run, doing the little stuff will save you a lot of time.

3. Wheel alignment

By standing in front of the parked car (or behind it, if you are testing the rear tyres), check for camber, the tilt of the tyre toward or away from the frame of the car. The tread will first wear away on the inside of the tyre if the tyres tip-in, that is, the tops are closer together than the bottoms. There will be more wear on the outside if they tip out if the bottoms are closer than the tops.

The toe, or stance of the tyres, in the driveway, is also very easy to verify. Think of the tyres as feet on a single axle, either front or rear. The fronts of the tyres are where the toes will be in any situation. Toe-in means that, like standing pigeon-toed, the fronts of the tyres are closer together, and the tread will wear from the outside. Toe out means that, similar to a ballet stance, the back of the tyres are closer together, and the tyres can wear from the inside. The wearing of toe-out tyres is often referred to as “feathering.”

It’s time to get your tyres aligned to improve their usefulness if you find your tyres are slightly off-angle or if you see the tell-tale tread wear. You may want to have those tyres rotated while you’re at it, too, which we’ll cover next.

4. Rotation

This goes without saying, but car owners should still be reminded that rotating the tyres ensures they can wear more uniformly. And even wear, no matter what kind of tyre you’re using is the secret to getting the most out of a collection of tyres.

Rotating the tyres involves taking all of them off and shifting each of them to the car’s new location. Depending on whether it’s a front-wheel-drive or rear-wheel-drive car, rear tyres wear differently than front tyres. Depending on the number of turns made in either direction or how carefully you parallel park, left tyres wear differently than the right side. In our time, we’ve probably all scraped a right tyre or two; rotating the tyres means not scratching the same poor tyre against the curb over and over again.

The rubber is rotated every 10,000 to 15,000 km by most automakers and tyre manufacturers. If your car has a full-size spare—a tyre that looks like the one on the car and not a little black doughnut for emergency use—then make sure the fifth tyre is still included in the rotation. That will help to minimize wear quite a bit on each tyre and give you the full life for your tyre collection.

5. Match your tyre types

Tyres made of various types of rubber or with slightly different dimensions with different tread patterns can cause problems with automatic traction control, wheel alignment and your vehicle’s overall performance. So try to make sure they all fit the tyres on your car, i.e. that they are the same brand and model.

6. Inspect Treads Regularly

To easily note the wear and tear as it happens, familiarize yourself with the tread on the tyre when it is new. If they are worn, you should be careful to watch for uneven tread wear, as you might cut your hand with the exposed wire under the frame. If the tyre has mostly worn treads around the sides, it signifies an underinflated tyre, while over-inflation is indicated by worn treads in the middle. Also susceptible to punctures, leakage and blowouts are tyres that are worn out. New tyres come with a threshold mark, meaning that the tyres are fully worn out and require a replacement.

—–

MyTayar is an innovative platform that offers competitive transparent pricing for tyres.

Learn more at https://mytayar.com/
Blog post powered by www.palindromecommunications.com

Cara Beli Petrol di Petronas Guna SETEL apps

Hari ini AR nak tulis pasal cara membeli petrol di Petronas dengan guna SETEL apps ni. Tapi sebelum AR start, nak kena beritahu dulu yang blog post ini tidak dibayar oleh sesiapa pun dan ianya ditulis menggunakan pengalaman sendiri untuk kemudahan yall diluar sana.

Gambarajah 1

Sebenarnya AR pun baru guna apps Setel ni lepas tengok iklan bersepah ditepi highway. Jadi dalam hati kata, mungkin ianya lebih memudahkan untuk urusan kita seharian. Jadi jom kita mula ok dan disini AR letakkan screenshots telepon untuk jadi panduan yall semua.

Pertama sekali, yall kena tahu yang Setel ni macam e wallet macam Boost, TNG E Wallet, Grab Pay dan lain-lain jugak. Tetapi nampaknya penggunaan Setel ini masih terhad kepada stesen petrol Petronas sahaja.. Sighhhhh…

Mula-mula yall kena download apps Setel ni dari play store atau apps store. Lepas dah install, kena complete kan personal details cam NRIC number, telefon number, nama dan email. Lepas tu, kalau dah ada Mesra card yang register dengan NRIC yang sama, boleh link kan kad Mesra tu dalam Setel. Jadi points akan masuk terus dalam akaun Mesra kalau guna Setel. Kalau tak ada kad Mesra lagi pun tiada masalah sebab boleh register akaun Mesra baru dalam apps.

Gambarajah 2

Bila dah install tu, yall kena topup akaun Setel ni. Dia bukan bagi kita hutang untuk isi petrol ok. Untuk topup Setel ni, boleh guna credit card atau pun guna internet banking. Yall boleh topup berapa yall nak guna sekarang dan dimasa hadapan. Ada beberapa jumlah yang dia letak terus situ supaya senang tapi kalau nak jumlah lain, tekan Other dan letak jumlah tu sendiri. Sila abaikan baki RM0 dalam akaun Setel AR tu ok.

Lepas bank yall approvekan online payment tu, nanti jumlah baki di Setel akan tambah sebanyak jumlah topup yall tu.

Kalau nak lagi mudah, yall boleh setup auto topup akaun Setel ni dengan link kan credit/debit card kat dalam apps ni. Jadi tak pening nak topup sendiri bila baki dah rendah. Tapi AR tak buat sebab takut phone hilang dan orang boleh isi petrol guna apps Setel kita. Jadi terpulang pada yall mana yang lebih mudah atau selamat.

Gambarajah 3

Lepas tu, bila nak isi minyak, yall terus jer pergi ke stesen Petronas. Ingat tahu, Petronas sahaja… Shell, Petron, Caltex semua tak boleh ok..

Apps ini memerlukan gps coordinate telefon jadi location detection mesti on di phone yall tu… Bila dah sampai pam tu, yall kena tengok number kat pump tu.. Kat atas pam tu ada tulis ok… Macam kat Gambarajah 3, apps tahu AR di Petronas NKVE dan AR pilih pam no 13.

Lepas tu, yall boleh pilih berapa ringgit nak isi. Nak isi pakai kiraan liter pun boleh. Nak isi full tank pun boleh. Tekan jer butang yang berkenaan.

Lepas tu, lepas confirmkan jenis minyak yang diperlukan, tekan butang “Pay RMXX” tu ok macam Gambarajah 4. Oooo… Mesti ada data tahu kalau nak guna apps Setel ni.

Gambarajah 4
Gambarajah 5

Nanti dalam Setel akan ada message kata “Start Refueling Now” seperti di . Ini maksudnya yall boleh keluar kereta dan isi minyak macam biasa.

Kena ingat jangan bawa phone keluar ketika mengisi minyak atas faktor keselamatan. Letak je phone dalam kereta semasa mengisi minyak.

Gambarajah 6

Bila dah habis isi petrol, yall boleh masuk kereta macam biasa. Setel akan update kata “Fuelling Completed” macam gambarajah 6 dan 7 ini.

Gambarajah 7

Yall boleh lah meneruskan perjalanan yall ok.

Senang tak?

Setelah menggunakan Setel ini beberapa kali, disini AR terangkan apa kebaikan dan kekurangan Setel ni.

KebaikanKekurangan
Mudah nak isi minyak
Tak perlu beratur di kaunter nak bayar dan tunggu pakcik depan tu cari duit dalam wallet
Touchless payment jadi selamat especially time covid19
Ada resit dan data di apps kalau nak guna untuk claim company dan lain-lain
Hanya boleh guna di stesen minyak Petronas sahaja. Nak guna untuk beli KFC pun tak boleh.

Sekarang kita dah tahu cara nak isi petrol guna Setel ni. Kalau yall nak cari tayar murah, tayar bagus, tayar mahal, tayar budget.. Yall pergi jer ke https://mytayar.com untuk cari. Apa cap yang yall nak semua ada. Ada Michelin, Continental, Goodyear, Bridgestone, Hankook, Viking, Yokohama semua ada.. Harga cun-cun kita letak kat website untuk yall cari ok… Nak mai website pukul 2pagi pun boleh..

Jaminan Harga Terendah di Website dan Apps

Hello semua.. Apa khabar.. Hari ini, AR nak cerita pasal Jaminan Harga Terendah  (“Lowest Price Guarantee”) seperti yang dipraktikkan didalam Malaysia. Ini pun AR jenuh baca policy mereka untuk memahami bagaimana Jaminan Harga Terendah ini digunapakai.

Sebenarnya,  dinegara-negara maju seperti Amerika, England dan sebagainya, konsep Jaminan Harga Terendah ini sangat popular. Ini adalah strategy mereka untuk menarik pelanggan tetapi cara untuk claim perbezaan harga adalah sangat mudah. Contohnya, Tesco akan membayar perbezaan harga bagi 1 tin baked tin jenama heinz sekiranya pelanggan dapat menunjukkan bukti iklan dimana-mana yang menunjukkan pasaraya lain boleh menjual barangan yang sama pada harga yang lebih rendah. Mudah dan telus cara ini.

Didalam Malaysia, penggunaan Jaminan Harga Terendah ini agak kelakar. Disalah sebuah website/app, seorang peniaga dengan berani memberikan Jaminan Harga Terendah untuk barangan yang mereka jual. Tetapi apabila dilihat dari segi practicality, ianya tidak membawa apa-apa erti.

AR diberitahu bahawa mereka akan membayar perbezaan harga barangan tersebut sekiranya pelanggan boleh mengemukakan bukti resit yang menunjukkan harga yang lebih rendah.

Now, AR sedang mencari alternator bagi kereta Naza office kami. Harga satu original alternator adalah sekitar RM550 dan ianya boleh bertahan untuk masa yang lama . Hanya 1 unit diperlukan untuk satu kereta.

Jadi, sekiranya AR membeli alternator dari penjual di website itu pada harga RM550 dan telah memasangnya ke kereta, keperluan untuk mencari alternator itu sudah tiada. Jadi Jaminan Harga Terendah itu tidak akan digunakan oleh AR, bukan.

Tetapi, mungkin secara tiba-tiba AR mendapat tahu bahawa ada penjual yang menjual alternator yang sama pada harga RM500. Untuk claim perbezaan RM50 dari penjual yang pertama tadi, AR harus mendapatkan resit pembelian yang menunjukkan harga RM500 tersebut. Untuk mendapatkan resit belian, AR harus membayar RM500 kepada penjual kedua dan mendapat alternator tersebut. Rasanya belum ada orang yang memberi resit tanpa belian, bukan.

Now, here comes the problem. AR akan boleh claim RM50 dari penjual pertama untuk perbezaan harga tadi program Jaminan Harga Terendah mereka.. Tetapi, apa AR nak buat dengan alternator yang dah dibeli lagi satu tu? Nak cucuk kat mana?

Dalam pengamatan AR, kadang-kadang pengguna harus menjadi lebih bijak dari ditipu oleh penjual. Think beyond the obvious. Bagi AR, janji Jaminan Harga Terendah itu adalah satu penipuan yang halus.

Be a smart consumer yall…

 

A writeup by a blogger on mytayar.com

Selamat hari Isnin kepada semua. Semoga yall semua sangat ceria hari ini dimana sahaja anda berada walaupun pagi-pagi tadi dah hujan sampai semua jalan jem teruk kan.

Oleh kerana hari ini macam ketandusan idea jer, AR nak kasi yall a link to a writeup of mytayar.com by a blogger bernama Shafyqah Azhar. Selalunya dia tulis pasal lifestyle dan AR rasa style menulis dia santai dan menarik. Kat bawah ni, AR dah letak dia punya link untuk yall tengok.

 
Cuba yall terjah blog Shafyqah ni cepat-cepat… Jumpa lagi next time…

Beli tayar tapi kena charge extra sebab pakai credit card

Beberapa bulan yang lalu, AR ada mendengar rintihan pengguna yang mengadu mengena dikenakan debit/credit card surcharge apabila membeli komputer di Low Yatt.

Hal ini dah diketengahkan sehingga keperingkat atasan seperti yang dilaporkan oleh the Star disini.

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2018/03/21/bank-negara-retailers-cant-impose-surcharges-for-payments-using-debit-cards/

Setahu AR selama ini, surcharge kad kredit ini selalunya dicaj oleh penjual komputer, handphone dan tayar. Menurut peniaga, caj ini dikenakan oleh mereka kerana harga yang mereka berikan adalah yang terendah dan tidak ada margin untuk menutup kos yang dikenakan oleh bank mereka apabila pengguna membayar menggunakan kad credit.

Mungkin anda juga tahu bahawa bagi komputer, handphone dan tayar, selalunya harga yang diberikan adalah jauh lagi rendah dari sticker price. Sebagai contoh, AR cadangkan anda pergi bertanya harga iPhone yang terbaru di kedai official store dan bandingkan harganya dengan yang diberikan di Low Yatt. Sudah pasti perbezaan harganya adalah jauh lebih besar dari jumlah surcharge kad kredit yang dikenakan oleh peniaga di Low Yatt.

Didalam laman https://mytayar.com, kami telah berterus terang bahawa harga yang diberikan adalah harga tunai dan sekiranya pengguna membayar dengan kad kredit, workshop boleh mengenakan caj kad kredit sekitar 4% dari nilai belian.

Akan tetapi, AR mendengar ada pengguna yang komen yang ada kedai tayar yang tidak mengenakan surcharge kad kredit. Antara nama yang selalu disebut adalah Lim Tayar, sebuah chain yang terkenal di Malaysia. Namun demikian, mungkin pengguna yang tidak tahu bahawa harga di Lim Tayar adalah sekitar 20% lebih mahal dari harga kami di https://mytayar.com.

Atas desakan pengguna, beberapa network workshops kami telah menaikkan harga tayar sekitar 3% kira-kira sebulan yang lalu. Dengan kenaikan ini, mereka tidak akan menuntut surcharge kad kredit dari pelanggan melalui https://mytayar.com lagi.

Malangnya, apa yang kami dapati adalah kira-kira 60% pembeli tayar membayar dengan tunai. Ini bermakna orang seperti AR yang suka menggunakan tunai akan membayar 3% lebih tinggi tanpa mendapat apa-apa faedah yang lain. Samada kita suka atau tidak, kos perniagaan akan dimasukkan kedalam harga barangan tanpa kita sedari.

Mungkin besok ada pengguna akan komplen di media sosial yang peniaga menaikkan harga sesuka hati dan sengaja menyusahkan pengguna.

Sebagai pengguna yang bijak, kita seharusnya pandai memilih dan juga membuat pengiraan.

Jumpa lagi dimasa yang akan datang.

 

Yall mesti suka kalau ada promotion kan?

Dalam sebulan lepas ni, AR busy ya amat sebab macam-macam projects boss suruh buat. Tu la sebab blog ni dah sebulan tiada update ke apa.. Hehehehe..

Salah satu projek yang kitaorang buat adalah promotion dengan sweetspot apps.. Boss kasi discount kalau sesiapa beli tayar dengan gunakan discount code yang yall boleh download dari sweetspot app ni.. Sweetspot ni yall boleh download dari google playstore di https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sweetspot.sweetspot&hl=en ok… Yang dekat appstore tu AR tak tahu kat mana pulak.. Yall cari sendiri yek…

Apa yang Boss cakap.. sweetspot ni Berjaya Group yang punya.. Ala, sama geng dengan 7-11, Nandos, Starbucks, Kenny Rogers dan lain-lain kompeni besar kat Malaysia ni… Kalau yall nak deals untuk kopi ker, nandos ker, KR ker dan lain-lain food outlets, yall cepat-cepat download taw.. Beli tayar kat https://mytayar.com pun ader discount wey..

Jumpa lagi next time…

Betulker boleh jimat minyak bila pakai gadget2 tu?

Yall mesti tahu hari ini hari apa kan.. Kan kan… Kalau yall lupa, hari ini hari Rabu dan sikit lagi akan keluar pengumuman harga minyak untuk minggu ini.. Tahu pun…

Sejak harga minyak naik ni, AR tengok ramai betul peniaga kat facebook ngan instagram dok jual benda gadget2 yang mengikut mereka boleh menjimatkan penggunaan minyak kereta kita.. Mengikut kata depa yang menjual ni, bukan sahaja boleh jimat minyak, kereta pun boleh jadi lagi power gitu..

So, AR dok google tadi cari info.. Betulker kita boleh jimat minyak dengan hanya letak gadget yang depa jual tu..

Last-last AR jumpa video dari Fifth Gear ni yang cerita pasal benda ni.. Fifth Gear ni kan rancangan UK sana pasal kereta.. Jadi rasanya depa ni ada credibility nak sembang pasal benda cenggini..

Cuba yall tengok video ni…

Yall mesti pernah terlupa renew lesen dan road tax kan?

Itu hari kawan AR kena tahan polis masa road block.. Dia relak jer sebab semuanya dia confident ok.. Tapi abam traffic sound dia “ehh.. encik punya lesen ni dah mati minggu lepas dah”.. Terus dia terkejut sebab dia pun tak ingat lesen dia dah mati sama masa dengan birthday dia bulan lepas.. Dia cakap ingat tahun depan baru lesen tamat.. Tapi mungkin sebab kawan AR ni muka pakcik-pakcik gitu, abam traffic bagi lepas dan suruh pergi renew lesen masa tu jugak kat pejabat pos…

Jadi kalau yall pun malas nak ingatkan bila lesen dengan roadtax yall tamat tempoh, yall boleh register kat https://mytayar.com dan key in tarikh tu dalam profile yall.. Nanti bila tarikh tu nak sampai, website hantar yall email remind kata lesen dah tamat tempoh dah.. Senangkan.. Jangan risau, takde charge pun dikenakan.. Free jer gitu.. Amacam, ok tak?

Ok.. Itu jer pesanan untuk minggu ni.. Jumpa lagi di post yang akan datang..

Berbaloi tak kalau nak berjimat sangat masa beli tayar?

Hello semua… Nampaknya dah 2 minggu berlalu sejak post AR yang lepas. Agak busy sikit minggu lepas dengan perayaan hari raya dan menonton acara Sukan SEA di television..

Minggu ini AR nak yall tengok video dari tyrereviews.co.uk mengenai perbezaan performance diantara tayar premium dan tayar budget. AR tahu sekarang ni ramai yang pakai kereta power tapi bila time nak tukar tayar, semuanya call cari yang paling murah. Pernah nampak sekali kat fb satu kedai tayar yang satu kereta Meserati Ghibli pakai tayar cap Falken.

Sifoo kereta AR selalu cakap, dua benda yang tak boleh budget sangat pasal kereta ni ialah brek dan tayar.. Kalu dua benda ni fail, kereta memang tak boleh berhenti.. Lain benda fail, kereta sure berhenti punya.. Tak caya cuba test..

So, kali ini kita tengok samada berbaloi tak kalau nak berjimat sangat masa beli tayar ni..

Macam yall tengok kat video ni, tak berbaloi wey kalu budget sangat hokey. Baik beli tayar yang ok sikit untuk kereta yall.. Nyawa keluarga dan sendiri tu yang perlu dijaga.

Ok.. Dah dah.. AR nak pergi makan burger buat dengan daging korban dah ni.. Jumpa lagi…

Betulker boleh dapat insuran lebih murah lepas detariff ni?

Minggu lepas, AR dah letak perbandingan harga insuran untuk kereta office kami. Ternyata selepas detariffication pada 31 Jul 2017 itu hari, setiap insuran kompeni boleh memberikan kadar yang berbeza (walaupun ada yang sama) mengikut risiko yang perlu ditanggung.

Menurut Bank Negara dan PIAM, kadar insuran akan mengambil kira faktor seperti

  1. Umur Pemandu
    • Pemandu lebih muda akan dikenakan kadar yang lebih tinggi kerana lebih tinggi risiko kemalangan
  2. Claim terdahulu
    • Pemandu yang banyak claim akan dikenakan kadar yang lebh tinggi
  3. Lokasi
    • Kawasan bandar akan dikenakan kadar yang lebih tinggi kerana risiko kecurian dan kemalangan lebih tinggi dari luar bandar
  4. Safety Equipment kereta
    • Kereta yang mempunyai ciri2 keselamatan seperti ABS dan Airbag akan dikenakan kadar yang lebih rendah berbanding kereta tanpa ciri2 tersebut

Ok.. Jadi AR ingin menunjukkan perbezaan kadar insuran untuk kereta office iaitu Perodua Viva 850Ex Manual tahun 2010. Perbandingan kali ini hanya menunjukkan perbezaan kadar insuran pada tahun lepas (sebelum detariff) dan tahun ini (selepas detariff) dengan variable yang sama. Kereta yang sama, tuan yang sama, insured value yang lebih rendah dan kompeni Etiqa yang sama..

 Before Detariff (Tahun Lepas)  After Detariff (Tahun Ini)
Insured Value  RM14K   13K 
Basic Premium                611.80                676.60
Non Claim Discount 25% 30%
Basic Premium After NCB                152.95                202.98
Gross Premium Final                458.85                473.62
Discount                  45.89                  47.36
Premium After Discount                412.97                426.25
GST                  24.78                  25.58
Stamp Duty                  10.00                  10.00
Premium After GST                447.74                461.83

Dari jadual diatas, kadar yang kami bayar selepas detariff adalah RM461.83 yang lebih tinggi dari sebelum detariff sebanyak RM447.74.

Selepas membuat kajian lebih lanjut, terdapat berapa perubahan yang ketara iaitu kadar NCD dan insured value yang lebih rendah tahun ini. Jika kita melihat Basic Premium sahaja, nampak kadar selepas tariff adalah jauh lebih tinggi berbanding sebelum tariff. Dalam kes ini, Basic Premium untuk RM14K adalah RM611.80 untuk tahun lepas manakala untuk RM13K adalah RM676.60 untuk tahun ini selepas detariff.

Nampaknya detariff ini tidak membawa pengurangan kepada kadar insuran kereta ini. AR berasa agak hairan kerana sepatutnya insuran untuk kereta ini sepatutnya lebih rendah selepas detariff kerana risikonya lebih rendah dari average.

Jadi, AR cadangkan agar yall semua membuat homework sebelum memperbaharui insurance kereta kerana terdapat perbezaan yang ketara selepas detariff ini..

Jumpa lagi di masa akan datang..